Skydda dig och din elektronik

Du ska meka en dator. Vad ska du använda för skyddsåtgärder för att undvika att ha sönder den med statisk elektricitet? Moderkortstillverkarna har redan förstått problemet med ESD och härdat sina kort med olika metoder, men tro inte att du kommer undan säkerhetsarbetet för det.

IMG_9414.jpg

Korten är ofta av sexlagerstyp och har vanligtvis två spänningsplan (5 volt och jord) som agerar skärm för både signaler och mot externa störningar. Spänningsplanen är sammankopplade med en stor mängd kondensatorer överallt på kortet som fungerar som kortslutning för snabba pulser.

Resultatet ska förhoppningsvis bli att båda spänningsplanen inklusive allt som är anslutet där emellan hoppar upp på den högre potentialen samtidigt när pulsen kommer, vilket är ofarligt. Det farliga är den elektronik som inte kan ”hoppa med”, nämligen den som är ansluten till omgivningen med ledning, alltså interfacedelarna. Bildskärm, tangentbord, skrivare med mera fungerar då som antenner och kan leda ut störströmmen och stråla ut den i omgivningen.

Det finns en anledning till att företag som bygger elektronik alltid förvarar kretskort i ledande plastbackar och skeppar dem i påsar med ledande yta. Påsarna är högohmiga och den som tar i påsen kommer långsamt (alltså inte med en smäll) att ta upp påsens potential till sin egen.

ESD-Bags.jpg

Det finns alla möjliga sorters påsar för kretskort. De ”rosa påsarna” består av vanlig oledande plast som behandlats med ett medel som absorberar luftfuktighet och på så sätt blir svagt ledande. Antistatspray fungerar på samma sätt. Båda har den egenheten att de nöts bort eller torkar ut efter ett till tre år och blir verkningslösa. Svarta påsar, täckta med kol, eller metalliserade påsar, fungerar mera permanent.

Svarta sopsäckar av PVC orsakar årligen ESD-skador för mångmiljonbelopp. Undvik dem!

Att skaffa en jonisator som sprutar ut joner i luften, som neutraliserar de elektriska laddningar de stöter på, är att överdriva i hemmiljö. Det fungerar bara där den joniserade luften träffar. Då är hög luftfuktighet bättre eftersom den kortsluter bort den statiska elektriciteten och är hälsosam och trevlig för människan.

elstatpistol.jpg

Det finns egentligen bara ett tillfälle då en jonisator kan vara nyttig i hemmiljö och det är vid arbete med LP-skivor, till exempel avspelning och digitalisering. Plasten samlar på sig massor av statisk elektricitet (det sprakar och smäller) och när elektronerna hoppar över till den elektriskt ledande pick-upen blir det en smäll i ljudet. Då kan du skjuta på LPn med en el-stat-pistol. Den neutraliserar laddningarna tillfälligt, åtminstone så länge du spelar av skivan (men de kommer tillbaka senare).

Skjut aldrig på elektronik med en el-stat-pistol. Då har du garanterat sönder den. Pistolen är inget mindre än ett EMP-vapen.

Jordning – potentialutjämning

Som vi sagt tidigare är det tveksamt om det lönar sig att jorda en dator i lägenhetsmiljö för att komma åt ESD. Finns det sann jord i lägenhetsmiljö? Det gör det inte. Det finns elverksjord i säkringstavlan eller i vägguttagen i modernare lägenheter, men ingen av dem duger till att ta emot ESD.

Du kanske tillhör dem som jordar saker i elementet eller i diskbänken? Det är osäkert och farligt, för du vet inte hur rörledningssystemet är anslutet i andra änden (mät strömmen mellan en (avstängd) spisplatta och diskbänken under en längre stund ska du få se).

Jordpotential, det vill säga att din arbetsplats håller noll volt mot jorden runt om huset, är inte viktig. Det viktiga är att du, dina verktyg och datorlådan håller samma potential. Potentialutjämning är lösningen.

Det enklaste sättet att åstadkomma det är att alltid ta i datorlådan innan du stoppar ned händerna i den, att alltid slå skruvmejseln mot datorlådan innan du börjar skruva osv. Och visst, om du arbetar på diskbänken och lägger alla verktyg på diskbänken håller de alltid samma potential som datorlådan, men det blir aningen obekvämt.

esd.jpg

En ledande matta på arbetsbordet duger bra och en handledsremsa med anslutning till den ledande mattan är en billig försäkring mot skador. Köper du ESD-utrustning, ohmmät och kolla att den fungerar och inte är bluff. Ohms lag gäller!

Se för övrigt upp om du blir erbjuden jonisatorer och underliga apparater för att eliminera statisk elektricitet, för det finns mycket mumbo-jumbo i branschen. Just för att ämnet är så okänt och obskyrt attraheras skrupellösa personer med magiska apparater som ska eliminera statisk elektricitet, men inte gör det.

För att sammanfatta:

  • All elektronik är ESD-känslig!

  • Dra ut alla sladdar innan du öppnar datorlådan, så du inte får antenner

  • Arbeta på ett ledande underlag och se till att själv vara ansluten till det, exempelvis med ett så kallat ESD-armband

  • Håll hög luftfuktighet i lokalen, över 60 % RH

  • Klä dig helst i bomullsmaterial som inte laddas upp

  • Förvara alla elektronikkomponenter i ledande påsar