Creative Sound Blaster X H7 Tournament Edition

ALNG6088.jpg

Specifikationer

Jag ansåg inte att en traditionell tabell var rätt väg att gå här, eftersom specifikationer på hörlurar säger så lite jämfört med till exempel datorer. Istället ska jag försöka gå igenom de viktigaste egenskaperna hos H7 Tournament Edition i löpande text.

ALNG6080.jpg
ALNG6082.jpg
ALNG6083.jpg
ALNG6084.jpg

Jämfört med föregångaren Sound Blaster X H7 menar Creative att elementen är justerade för att göra det lättare att höra fiender och liknande i spel. Mikrofonen ska också vara förbättrad jämfört med föregångaren. Dessutom har vissa kosmetiska förändringar gjorts.

ALNG6321.jpg

Headsetets bygel består av metall och kåporna av plast, med undantag för de platta ytorna med Sound Blaster X-logotypen, som är i aluminium. Vadderingen på kåporna består av minnesskum täckt av konstläder och bygelns dito verkar vara av ett något enklare slag, som fortfarande känns gediget.

ALNG6317.jpg

Mikrofonen är en löstagbar, böjlig arm precis som på en del andra populära headset såsom Qpad QH-90 och Kingston Hyper X Cloud och Cloud II. Den är inte täckt av någon kudde, vilket innebär att det är enkelt att se åt vilket håll den är riktad.

ALNG6091.jpg

De medföljande tillbehören.

I anslutningsväg erbjuds USB och analog 3,5-millimetersanslutning (AUX). Den sistnämnda är fyrpolig och har således fullt stöd för mikrofonen. Tyvärr medföljer ingen adapter som medger inkoppling av mikrofonen i en typisk dator, med separata uttag för ljud och mikrofon.

USB är ett krav för att kunna använda det så kallade virtuella surroundljudet och övriga mjukvarufunktioner som Creative ivrigt lyfter fram för spelande.

ALNG6318.jpg

De två anslutningarna sitter i form av Micro USB och AUX på en liten dosa som sitter fast i headsetet via en 50 centimeter lång kabel. Denna dosa är alltså (om USB används) ett externt ljudkort, och på den finns en analog volymratt, ett skjutreglage för att stänga av mikrofonen och en knapp för att spela upp eller pausa musiken.

Den medföljande Micro USB-kabeln är en och en halv meter lång och AUX-kabeln 80 centimeter, så den totala kabellängden, inklusive dosan, blir drygt 1,3 meter med AUX eller drygt 2,0 meter med USB. Givetvis går det även bra att använda valfri egen kabel. Delen med dosan går dock inte att komma undan, för den sitter benhårt fast i headsetet.

Vid publicering står inte Creatives senaste tillskott att finna på Prisjakt, men det finns att köpa för 1 199 kr hos Max Gaming. Vid konsultation med redaktionen visar det sig att H7 Tournament Edition ersatt H7 utan att Prisjakt tagit hänsyn till det, och prisläget är därför något oklart.