Testsystem, mjukvara och metod

Komponent

Modell

Processor

Intel Core i7-7700K

Moderkort

MSI Z270 Gaming Pro Carbon

Minne

32 GB DDR4 @ 3 200 MHz

Primär lagring

Corsair Neutron XTI 128 GB SATA SSD

Sekundär lagring

Western Digital WD Black PCIe SSD 512 GB

Operativsystem

Windows 10

Testsystemet som användes hade en öppen testbädd, vilket gjorde att det inte fanns några chassifläktar eller någon luftgenomströmning inblandat.

Applikation

Användning

CrystalDiskMark

Mjukvara för att mäta maximal överföringshastighet med en rad olika filstorlekar och scenarion.

HWinfo64

Mjukvara för att mäta temperatur och se högst uppnådd temperatur.

Mjukvaran som användes var CrystalDiskMark med samma inställningar som artikeln till SSDn hade, för att få jämförbara resultat.

HWinfo64 användes för att hålla koll på den inbyggda temperatursensorn i SSDn.

Metod

SweClockers-moderatorn DavidtheDoom var intresserad av att se om M.2 Shield faktiskt gjorde någon skillnad för M.2 SSD-enheter som tappar prestanda vid höga temperaturer, så jag bestämde mig för att testa detta. Enheten som användes är samma M.2 SSD som Björn Endré skrev en testpilot om.

Tre tester kördes direkt efter varandra, med några sekunders vila då resultatet och högsta uppnådd temperatur sparades. Först och främst så varmkördes SSD-enheten med sköld för att få upp temperaturerna så det inte skulle påverka resultatet.

Efter det stängdes systemet av, skölden skruvades av och systemet bootades igen. Efter tio minuters vila i operativsystemet så kördes de första tre testerna. Systemet fick sedan vila i tio minuter till innan testerna med skölden kördes.