Test: Syntetiska tester

3dmark-time-spy-extreme-screenshot.jpg

Den första omgången syntetiska tester som redaktionen valt ut består av 3DMark Time Spy från UL Benchmark. Testet genomförs i fördefinierade "Standard" samt "Extreme", där "Standard" innebär en upplösning på 2 560 × 1 440 pixlar och "Extreme" 3 840 × 2 160 pixlar. Grafikgränssnittet är DirectX 12 och de poäng som redovisas i nedan diagram är både totalpoäng samt grafikpoäng.

Syntetiska tester likt 3DMark Time Spy ger givetvis inte hela bilden av hur grafikkorten presterar i varje enskild speltitel, men de kan ge en generell bild av hur de olika modellerna står i förhållande till varandra. Utöver att ge en generell uppfattning om prestandaspannet användaren kan förvänta sig är det enkelt att få repeterbara resultat.

Vi börjar inte helt oväntat med våra vanliga tester i syntetiska arbetslaster med trotjänaren Time Spy. I standard-testet i 1440P-upplösning är lyftet för Geforce RTX 4080 Super inte direkt banbrytande på 2 procent över det vanliga RTX 4080. Ställer man nykomlingen mot AMD:s flaggskepp Radeon RX 7900 XTX är skillnaden istället 3 procent till fördel för lag röd.

När upplösningen skruvas upp till 4K UHD och Extreme-inställningarna ökar ledningen med en enstaka procent för RTX 4080 Super över sin föregångare. Däremot knappar den in en dryg procent på rivalen RX 7900 XTX från AMD som nu enbart har en ledning på lite drygt 1 procent.