Test: Prestanda vid överklockning

Med uppskruvade klockfrekvenser har det blivit dags att koppla prestandasiffror till överklockningsäventyret. Nedan bjuds det på resultat från syntetiska 3DMark Fire Strike och samtliga speltitlar. Det hela rundas av med effektmätningar av de överklockade korten tillsammans med referenser.

Först ut är trotjänare Fire Strike Extreme där båda överklockade korten tjänar en mindre prestandavinst över originalfrekvenserna för respektive modell. Överklockade Sapphire RX 580 Nitro+ ökar prestandan med cirka tre procent, medan Powercolor RX 570 Red Devil får blygsamma en procent i prestandaökning.

Sett till speltitlarna är det inga större prestandaskillnader i överklockat läge, som på sin höjd tjänar två bildrutor. Mestadels ligger korten på samma nivå som tidigare, eller har en enstaka bildruta ovanför.

Trots att prestandaökningen inte gav några större förändringar har effektförbrukningen ökats betydligt mer. Sapphire RX 580 Nitro+ samt Powercolor RX 580 Red Devil drar runt tio respektive nio procent mer effekt mot sin ursprungliga modell.