Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

Ryzen_7_1700-8.jpg

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för nordbrygga, QPI-buss, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge ett så rättvist resultat som möjligt.

Med Ryzen 7 1700 klockad till 2,8 GHz ger den återigen identiska siffror med resterande modeller ur processorfamiljen, likt överklockningen. I enkeltrådade deltestet landar Ryzen 7 1700 strax ovanför åldrande Core i5-4690K och i7-4790K, för att sedan springa om alla i flertrådat läge, undantaget tiokärniga Core i7-6950X.

Även i Adobe Photoshop Lightroom håller nykomlingen jämna steg med övriga familjemedlemmar, vilka hamnar en sekund efter Core i7-6900K.

Vidare in i speltester hamnar Ryzen 7 1700 återigen bland övriga modeller ur serien, strax under Core i7-6700K i den lägre upplösningen. Med uppvriden detaljnivå blir samtliga Ryzen-modellen omkörd av Core i7-5775C, utöver det ser läget likadant ut.

Sist men inte minst är Witcher 3, där Ryzen 7 1700 hamnar i mitten av tabellen. Likt alla andra speltester har dock Ryzen en bra bit kvar för att på allvar kunna utmana Intel i spel.