Sammanfattning

Med facit i hand från dagens tester kan vi snabbt konstatera att moderna spel är mer mångtrådade än många kan tro, vilket snabbt blir uppenbart när en renodlad tvåtrådsmodell som den omtalade Pentium G3258 Anniversary Edition knappt kan dra runt dessa – oavsett upplösning eller detaljnivå.

intel_g4560-14.jpg

I det här fallet räddas både Core i3-7350K och Pentium G4560 av faktumet att de är bestyckade med Hyperthreading och därmed kan exekvera upp till fyra trådar samtidigt – något som är mer eller mindre ett krav i nutidens spellandskap.

Bortfallet av två fysiska kärnor ger dock modellerna ett allmänt prestandatapp i jämförelse med fyrkärniga processorer, vilket behöver kompenseras av en påtagligt lägre prispunkt för att göra dessa till ett attraktivt alternativ – en prispunkt som egentligen bara en av de testade processorerna lyckas träffa.

Intel Core i3-7350K

intel_g4560-12.jpg

Det är alltid kul att se Intels överklockningsinriktade "K"-serie breddas till fler modeller, och då främst nedåt i prisklasserna. En aggressivt prissatt processor med upplåst multipel är många överklockares dröm, där lite trimmande och skruvande historiskt har fått dessa att prestera långt ovanför sin prislapp.

Problemet med Core i3-7350K är att den faller på den viktigaste punkten – nämligen priset. För 2 000 kronor är modellen helt enkelt för dyr sett till prestandan den erbjuder, och speciellt när dess fyrakärniga storebror endast ligger drygt 500 kronor högre. Överklockning ger givetvis modellen en skjuts i rätt riktning, men dessvärre kan inga frekvensökningar i världen trolla fram ytterligare två kärnor.

Fördelar

  • Bra spelprestanda

  • Upplåst överklockning

  • God överklockningspotential hos testexemplaret

Nackdelar

  • Tappar mark mot fyrkärniga modeller

  • Fortsatt långsam grafikdel

  • På tok för dyr

Pris vid publicering: 2 000 kronor
Lägsta pris:

Pentium G4560

intel_g4560-5.jpg

Där vi tidigare har avfärdat Pentium-familjen som endast lämpad för lättare kontorsarbete kan vi glatt meddela att Intel lyckas blåsa nytt liv i denna processorserie tack vare implementationen av Hyperthreading. Möjligheten att kunna exekvera upp till fyra trådar ger nämligen processorerna en sportslig chans att driva runt senaste snittets spel – något som inte kan sägas om de äldre tvåtrådsmodellerna.

Pentium G4560 är knappast något prestandamonster, men sett till en prislapp som ofta trillar in under 700 kronors-strecket kan man egentligen inte begära mycket mer. Ihop med ett billigt grafikkort och moderkort tycker vi därför att modellen kan vara ett klart intressant alternativ för den som vill bygga en riktigt billig spelburk.

Pentium G4560 är ett bra alternativ för den som vill bygga en riktigt billig speldator

Fördelar

  • Bra spelprestanda för sitt pris

  • Energieffektiv

  • Mycket attraktiv prislapp

Nackdelar

  • Tappar mark mot fyrkärniga modeller

  • Grafikdel ej lämpad för spel

  • Förhållandevis låg klockfrekvens

Pris vid publicering: 700 kronor
Lägsta pris:

Stort tack till Asus som bistod med testexemplaret av Core i3-7350K!