Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

intel_g4560-8.jpg

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för nordbrygga, QPI-buss, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge ett så rättvist resultat som möjligt.

Med samtliga processorer ställda till samma klockfrekvens ser vi hur Core i3-7350K och Pentium G4560 placerar sig på väldigt liknande nivåer. Den förstnämnda har ett marginellt prestandaförsprång, vilket troligtvis kan tillskrivas modellens större cacheminne.

Även bildrendering i Lightroom presenterar liknande resultat, där både Core i3-7350K och Pentium G4560 presterar likvärdigt när de körs i samma klockfrekvens.

När det kommer till spel och mer specifikt Battlefield 1 har Core i3-7350K en mindre prestandafördel över Pentium G4560 när de körs i samma klockfrekvens – ett resultat som återigen troligtvis är ett resultat av den förstnämndas cachekapacitet.

I The Witcher 3 upprepar sig scenariot från föregående speltest. Core i3-7350K landar på marginellt bättre resultat än Pentium G4560 när de körs i samma klockfrekvens.