Quantified Gaming

Paradnumret för Naos är helt klart det sistnämnda i namnet, det vill säga Quantified gaming. Som tidigare nämnt sitter det sensorer i den bakre delen av pekdonet som läser av hjärtslag, puls och mängden svett vilket bolaget kallar för Galvanic Skin Response (förkortat GSR). Mjukvarorna som krävs för detta är självklart Mionix Hub, men även Overwolf som möjliggör att se all data direkt under spelets gång.

Puls och hjärtslags-sensor

Vid första användning märks ett starkt grönt ljus från ena sensorn. Detta är inte till för "bling-bling" utan krävs för att kunna läsa av hjärtslagen. Sensorn kommer från Pixart och går under namnet PAH8001EI-2G, som i engelskan även kallas för photoplethysmography. Det gröna ljuset tränger in genom huden och absorberas av de röda blodkärlen varje gång de pulserar genom ådrorna. Sensorn arbetar i 3 000 bildrutor per sekund för att beräkna spelarens hjärtslag per minut.

Galvanic Skin Respons (GSR)

Bredvid hjärtslagssensorn finns två tennpläterade kopparelektroder som skickar små impulser in i handen. Dessa mäter hur pass bra handen leder ström, där ökad handsvett innebär bättre ledningsförmåga. Signalen skickas genom en förstärkare innan den går igenom en digital omvandlare, för att konvertera den analoga signalen till en binär dataström som användaren kan dra nytta av.

Overwolf

All information som pekdonet samlar in från sensorerna går även att se direkt i spelet med hjälp av mjukvaran Overwolf. Med detta behövs även Mionix Hub samt Quantified Gaming-tillägget för Overwolf. Med det gjort dyker en mindre ruta upp som visar de olika värdena Naos QG samlar in från användaren.

naosqg_overlay.jpg

Genom Overwolf finns även möjligheten att ta skärmdumpar och spela in videoklipp, där det sistnämnda även görs automatiskt och visas upp när spelet stängs ned. Däremot undertecknad inte lyckats få detta att fungera oavsett ändringar vare sig det är i spelet eller i Overwolf. Den automatiska inspelningen sparas som GIF-filer, och har vid varje tillfälle varit trasiga eller korrupta för att kunna spela upp. Med det sagt så har det aldrig varit något problem med själva Quantified Gaming-applikationen, som föredrar att spelet körs i helt fullskärmsläge.

I följande klipp är en blandning scenarion från spelet Counter-Strike: Global Offensive för att visa stressiga situationer, men även lugna och mindre fartfyllda tillfällen. Vid en del tillfällen visar mätaren något knasiga siffror, vilket innebär dålig kontakt med handen. Sensorerna är väldigt kräsna över ett ordentligt grepp som ger bra kontakt mot pekdonets bakre sida för att kunna göra korrekta mätningar.