Latens och eftersläp

Handboken säger att paneltypen är IPS, men allt pekar på det är en PLS som i grunden ger samma resultat fast baseras på annat patent och andra tillverkare. Vi kan notera milda kvardröjningar, "inbränningar" som PLS-paneler ofta dras med. Testmönster som går längre perioder kan skapa en kvardröjande effekt som sakta men säkert klingar av efter ett par minuter.

Dell_u2717da_respons.jpg

Det kommer inte som en överraskning att U2717DA är en skärm där spelande har sekundär prioritet. Latensen är något hög, över 20 millisekunder. Inget ovanligt för den här typen av skärmar och fortfarande bättre än den absoluta majoriteten TV-apparater. Tiden det tar för kristallerna att vrida sig till fullt ljusgenomsläpp är kring 10 millisekunder. Total fördröjning är således någonstans strax under 30 millisekunder.

Leo Bodnar Input Lag tester över HDMI ger 20 millisekunder i överkant av skärmen och 36 millisekunder i underkant. Detta är konsekvent med en latens på 20 millisekunder och 60 Hz uppdateringsfrekvens då LCD-skärmar som regel uppdateras uppifrån och nedåt.

Typiskt för en allround, 60 Hz-skärm

Eftersläpen är också typiska för en 60 Hz-panel av den här sorten. Det släpar rätt normalt och ger förstås mjuka och smetiga rörelser jämfört med en dedikerad spelskärm. Men som i så många andra fall och tester ska detta sättas i sitt rätta sammanhang.

Att det finns skärmar som ger mindre släp, tydligare rörelser, mindre latens och arbetar i högre frekvenser är inte samma sak som att Dell U2717DA och en lång rad andra 60 Hz-skärmar är värdelösa på spel. Men det finns lämpligare produkter för spel, särskilt om du spelar tävlingsinriktat och ställer krav på att skärmen inte ska hindra din koordination- och reaktionsförmåga.

Dell_u2717da_low.jpg

För alldagligt spelande duger dock Dell U2717DA mer än väl. Det är fortfarande en bra skärm. Det släpar inte nödvändigtvis mer än många andra och bra färger och bra betraktningsvinklar är heller inte fel. Har du kraften i ditt grafikkort kan du hålla bildfrekvensen igång över 60 Hz och fortfarande få en följsam upplevelse i spel.

Två overdrive-lägen finns. Normal och Fast, där den senare ger aningens skarpare konturer i rörelser men också aningens synliga overdrive-skuggor. Lite hugget som stucket och det var svårt att se någon större praktisk skillnad mellan lägena.