Frame-skipping och överklockning

Vi noterar att bilden hoppar till med ungefär 2,3 sekunders mellanrum. Vi testade att stänga av Pixel Orbiter-funktionen med flera liknande tänkbara problemkällor, men det hjälpte inte. Det finns alltså någon form av synkroniseringsproblematik där var 141:e bildruta (vid 60 Hz) hoppas över för att få korrekt synk mot panelen. Detta sker över både Displayport och HDMI.

Philips_BDM4350UC_bad_DP_cable.jpg

Philips BDM4350UC inte alls ville fungera ihop med en Macbook Pro innan vi ställt om skärmens Displayport-inställning till 1.2-läget. Det blev knasfel med förvrängd bild och sprak i högtalarna.

Syns detta med mer än testbilder, likt det från Blur Busters? Svar ja. Mycket beror givetvis på hur du använder skärmen. Vi kunde i alla fall märka av hoppet i spel när vi har en stadigt bildflyt, till exempel 60 Hz med V-Sync aktiverat. Men det märktes inte alls i mindre optimala situationer när det ändå förekommer olika ryck och hopp från V-Sync, tearing från V-Sync avstängt, micro-stutter och liknande fenomen.

Märks vid kontinuerliga rörelser

Grafik som är tydlig i sina rörelser och panoreringar, till exempel strategispel som panorerar och zoomar över kartor, stridsscener och liknande drabbas tydligare av att skärmen hoppar över en bildruta regelbundet. Även video i alla former är känsligt för det här hoppet över var 141:e bildruta. När vi väl observerat effekten är den svår att sluta se och vi blir ständigt påminda om dess existens.

Eller kanske värst; när det hoppar till, är det skärmen eller något annat? Det faktum att man vet att skärmen hoppar över en bildruta med regelbundenhet ligger alltid och pockar i bakhuvudet.

Philips BDM4350UC saknar adaptiv synkronisering, det vill säga att det finns ingen G-Sync eller Freesync. Lite synd då 3 840 × 2 160 pixlar är tungdrivet och du behöver saftiga grafikkort för att ligga över 60 Hz i hög grafikkvalitet vid konstant bildfrekvens med moderna speltitlar. Vi har tidigare konstaterat att just 4K-upplösning och adaptiv synkronisering är en utmärkt kombination av egenskaper.

Kan (inte) överklockas till 80 Hz

Specifikationen anger att 80 Hz av vertikal frekvens är möjligt. Det stämmer att vi kan "överklocka", eller synka, till 80 Hz ifall vi kör mindre pixelmatriser än skärmens nativa 3 840 × 2 160 pixlar. Till exempel synkar 1 920 × 1 080 pixlar i 80 Hz över såväl HDMI som Displayport. Vi kan också kliva strax över 60 Hz när vi kör 3 840 × 2 160 pixlar med Displayport.

Philips_BDM4350UC_uberclockers_80_Hz.png

Jo, det går att klocka men bilden kommer att hoppa.

Får du inte ens 60 Hz att fungera utan maximalt 30 Hz? Då behöver du aktivera Displayport 1.2-läget eller HDMI 2.0-läget i menyerna hos Philips BDM4350UC.

Fast vill vi köra högre frekvens än 60 Hz? Svar nej eftersom skärmen helt enkelt hoppar över de extra bildrutorna för att istället ge en ryckig och hoppig bild. Frekvensen 60 Hz är den praktiska gränsen och det märks tydligt. Räcker med flytta fönster i Windows för att se att 60 Hz är den praktiska gränsen.