Anslutningar

Vi har fem bildanslutningar, varav en utgång för kedjekoppling av Displayport. Två av ingångarna är i form av Mini Displayport och normalstor Displayport. Funktionellt är de identiska. Resterande två är HDMI. VGA och DVI finns inte på den här skärmen.

Dell_Ultrasharp_2515H_kontakter.jpg

Med Displayport-utgången kan du koppla en ytterligare skärm och får då bilden speglad. Med Displayport 1.2-reglaget i menyn ändrat till läge Enable kan du också använda MST, Multistream, för att kedjekoppla ytterligare skärmar. Då kan du i Windows ändra hur skärmarna ska förhålla sig inbördes och exempelvis expandera skärmytan. Förutsatt att du har ett modernare grafikkort vill säga.

Vanligt misstag? Att man ansluter Displayport-kabeln till utgången istället för ingången. Det är inte helt lätt att se markeringarna för skärmens anslutningar.

Två MHL-kapabla HDMI-anslutningar ger också 2 560 × 1 440 pixlar i 60 Hz. Kanske låter självklart men Dell har äldre produkter vilka är högst ett par år gamla vilka inte klarar att drivas fullt ut via HDMI. Detta trots att specifikationen ändrades redan 2006 för att hantera pixelmatriser av den här storleken.

Märkligt fel vid 1080p i 50 Hz

Däremot kan vi inte köra 50 Hz i 1080p över HDMI. Eller rättare sagt: bilden kommer men den forceras in i 60 Hz genom repetition av bildrutor och blir ryckig. Vad de flesta lär störa sig på är däremot att skärmens bildprocessor tolkar signalen som interlace, sammanflätad och uppdaterar den i alternerande linjer. Det vill säga samma som 1080i med felaktig de-interlace. Grafikkort och skärm rapporterar båda att 1080p är aktuellt signal och då måste felet ligga i skärmens bildprocessor eller scaler.

Dell_Ultrasharp_2515H_fel_interlace.jpg

När du kör 1 920 × 1 080 pixlar och 50 Hz.

50 Hz är problem för vem? För dig som vill använda någon av de två HDMI-ingångarna för annat bruk än dator och kanske ansluta en DVD/Blu-ray-spelare, digitalbox eller liknande användningsområden vilka matar bild i 50 Hz. För de allra flesta användarna lär skärmen matas i 60 Hz och där är det inget konstigt.

Felet visar sig också inträffa ifall du vill köra 50 Hz över Displayport. Normalt öppnar sig endast det 50 Hz-alternativet när du kör 1 920 × 1 080 pixlar. Vid 2 560 × 1 440 pixlar låter skärmen endast 60 Hz väljas. Nu kan vi förstås skapa vår egen timing både via AMD:s och Nvidia:s programvara. Vid 2 560 × 1 440 pixlar med 50 Hz är det inga interlace-fel. Däremot är det fortfarande fel frekvens på återgivningen. 50 rutor repeteras i 60 Hz med ryckig bild som följd.

Skalning och överklockning

Skalningen från 1 920 × 1 080 pixlar till panelens pixelmatris är typisk för den situationen. Text blir lite mer fetstilad och mjukare i konturerna. Det fungerar för exempelvis spel, men är ingen höjdare att arbeta med eller läsa test på. Som vi konstaterat tidigare ligger resultatet i sakens natur. Med 1/3-dels förstoring i den digitala domänen går det inte att få till en skalning utan innehållet tydligt förändras.

Överklockning? Ja, vi kan sparka igång skärmen i 75 Hz utan hinder. Men alla steg ovanför 60 Hz ger ryck på grund av att skärmen ignorerar alla extra bildrutor, så kallad ”Frame skipping”.

Dell U2515H använder vare sig G-Sync eller Freesync.