Sammanfattning

Med 35 tum, 21:9-format och 2 560 × 1 080 pixlar i 144 Hz är det en stor, bred och tydlig bild med en panel som låter sig drivas i hög frekvens med ett kapabelt grafikkort. Benq XR3501 är en robust byggd och genuin spelskärm. Latensen är låg och den kraftiga böjningen har ett syfte och poäng ihop med A-MVA-panelen.

benq_XR3501_produkt_3.jpg

Reflexfiltret fungerar tillräckligt bra i ljusa rum. Även om panelen kanske inte ger de mest generösa betraktningsvinklarna är det i alla fall betydligt mindre problem med färgskiftningar än exempelvis TN-paneler. Färgmässigt är det utmärkt om än inte lika självklar för allroundbruk. Det är fortfarande spel och inget annat som är fokus hos XR3501.

Till svagheterna hör att modellen släpar ganska mycket och detta eftersläpande i form av svansar och skuggor är ganska tydliga på sätt som är eliminerade eller åtminstone kraftigt reducerade på andra spelskärmar. Det finns heller ingen adaptiv synkronisering i form av AMD Freesync eller Nvidia G-Sync vilket börjar bli standard för den här klassen av skärmar. Jämför med exempelvis Benq:s egen XL2730Z. Förvisso inte en 35 tum stor 21:9-skärm, men i fråga om funktion och raffinemang är det en starkare produkt.

Det är väl där någonstans XR3501 har svårt att hävda sig. Det finns mycket att gilla med skärmen men i den här prisklassen och storleken finns det alternativ som utmärker sig starkare på något sätt. När tillverkarna ska slåss om dina tio surt sparade tusenlappar måste det finnas någon självklar styrka hos produkterna. En bra skärm, men bortsett 144 Hz-kapaciteten är det lite för mycket axelryckning över Benq XR3501.

Fördelar

  • 144 Hz-kapabel med låg latens

  • Robust och stadig

Nackdelar

  • Tydliga eftersläp

  • Stativet är begränsat

  • Saknar Freesync/G-Sync

Cirkapris vid publicering: 9 990 kronor
Lägsta pris: