Acer XR341CK

Acer_XR341CK_produkt_1.jpg
Acer_XR341CK_produkt_2.jpg
Acer_XR341CK_produkt_3.jpg
Acer_XR341CK_produkt_4.jpg
Acer_XR341CK_produkt_5.jpg
Acer_XR341CK_produkt_6.jpg
Acer_XR341CK_produkt_7.jpg
Acer_XR341CK_produkt_8.jpg
Acer_XR341CK_produkt_9.jpg
Acer_XR341CK_produkt_10.jpg

Specifikationer Acer XR341CK

Egenskap

Värde

Storlek och format

34 tum (21:9)

Upplösning

3 440 × 1 440 pixlar

Paneltyp

IPS, 10 bitars

Ljuskälla

W-LED

Reflexfilter

Halvmatt

Kontrastförhållande

1 000:1

Ljusstyrka

300 cd/m2

Uppdateringsfrekvens

75 Hz
Adaptiv sync: 30 – 75 Hz

Responstid

4 ms (grått till grått)

Betraktningsvinklar

172°/178°

Mått (BxDxH)

825 × ca 100 × 375 mm

Fotens djup

309 mm

Vikt

9,9 kg

Anslutningar

2 st. DisplayPort 1.2.
2 st. HDMI (1 st. MHL)
4 st. USB 3.0 (hubb)
1 st. 3,5 mm ljud ut

Strömförbrukning

Max: ej specificerat
Typisk: 49,8 W vid 200 cd/m2
Stand-by: 0,5 W
Energiklass: C

Skärmfot

Höjdjustering: 13 cm
Max höjd: 586 mm
Horisontell rotation: Nej
Vertikal vinkel: cirka -5 till +35°

VESA-fäste

VESA100

Inbyggda högtalare

Ja, 2 × 7 W

Tillverkargaranti

2 år

Lägsta pris

Acer_XR341CK_stromforsorjning.jpg

Strömförsörjning sker via extern dosa med trepolig apparatsladd, även känd som ”mussepigg”-kontakt.

Stativet kan vara skrämmande för att inte säga skrymmande. Det tar plats, över 30 centimeter på djupet och vill du trycka hela skärmschabraket mot väggen kommer själva skärmytan hamna kring 25 cm framför väggen. Du kan lossa skärmen från stativet och det följer med en adapterplatta som ger ett VESA100-fäste mot skärmens pyramidformade baksida.

Tangentbord på snedden

Foten består av två smala pinnar i ett uppochnedvänt V som sträcker sig över 55 cm på bredden. Brett, men du får inte in ett fullstort tangentbord särskilt långt under skärmen. Skulle du sitta trångt kan du i alla fall få ett tangentbord på snedden en god bit under skärmen. Som lägst får du ned skärmen cirka fyra centimeter från bordet.

Stativet är något skakigt vilket sannolikt bottnar i tumstorleken som ska samsas på en förhållandevis smal decimeter av fästpunkter. Skärmen går att vinkla framåt och bakåt. Bakåt kan det vinklas väldigt mycket, 35 grader, vilket är så pass mycket att inte ens en IPS-panel hänger med i betraktningsvinklarna. Stativet är också höj- och sänkbart men kan inte vridas till stående (pivot) eller vridas i sidled.

Framtung i vältklass

Det finns ett bärhandtag i skärmen vilket underlättar förflyttning. Storleken på panelen gör däremot att skärmen blir ganska framtung och så värst enkelt att flytta runt är den inte. Det är också lätt hänt att man råkar välta skärmen ifall man tänkt vinkla den av någon anledning. Till exempel för att sträcka sig över skärmen för att trycka in kablar på baksidan. Ratsch! Hoppsan, skärmen gled undan på spetsarna. Acer XR341CK kräver utrymme på många sätt.

Acer_XR341CK_skarmkant.jpg

Högtalare finns och de låter helt okej. Skärmen stoltserar även med ”DTS Sound”-logotypen men DTS-ljudet är avstängt i menyerna. Det låter fortfarande ganska burkigt om ljudet oavsett.

Acer XR341CK är inte kantlös utan har cirka centimetern av svart på vad som är panelen plus en list från själva ramfattningen. En intressant effekt som inträffar när kanten är att de delar av bilden som ligger mot kanten blir mörkare. Det här ger en illusion av att symboler och text nära kanten så att säga flyter mot bakgrunden. Särskilt när du flyttar huvudet åt sidorna.

Acer_XR341CK_Kantillusion_1.jpg
Acer_XR341CK_Kantillusion_2.jpg
Acer_XR341CK_Kantillusion_3.jpg

Ambient Light – lysdioder bonanza!

Undersidan av skärmen har lysdioder och det kan du påverka genom Ambient Light-inställningen i menyerna. Ja, du kan stänga av allt. Men du kan också ändra färger baserat på MNT Status ifall du har Adaptiv synkronisering aktivt eller inte. Styrkan, färgen och hur lysdioderna ska ändra sig är möjligt att påverka.

Acer_XR341CK_lysdioder_off.jpg
Acer_XR341CK_lysdioder_rod.jpg
Acer_XR341CK_lysdioder_gron.jpg
Acer_XR341CK_lysdioder_bla.jpg
Acer_XR341CK_lysdioder_vit.jpg
Acer_XR341CK_lysdioder_orange.jpg

MNT Status-finessen är ganska intressant eftersom den lyser neutralt, vitt, när adaptiv synkronisering inte används och valfri färg när det aktiveras, oftast genom att du startar ett spel. Tyvärr återgår lysdioderna till neutral färg först efter att vi startar om datorn.

Lysdioder på undersidan är väl en finess som räknas som vinna eller försvinna. Du har i alla fall goda möjligheter att påverka hur den ska arbeta. Vad bildnörden inom mig saknar är möjlighet att RGB-justera lysdioderna efter önskemål, till exempel för att nå ett D65-baserat ljus. Nu har du endast fem nyanser att välja mellan.