Montering och slutsats

När det kommer till kvalitetskänsla har Cooler Master gjort ett riktigt bra jobb med Mastercase 5. Modellen känns riktigt gedigen från topp till tå, där både den inre stålstommen och plastdetaljerna på utsidan avger ett kvalitativt intryck. Likaså bjuder chassit på ypperlig passform för komponenterna, vilket gör monteringsprocessen till en allmänt trevlig upplevelse.

IMG_0524.jpg
IMG_0528.jpg
IMG_0529.jpg

Mastercase 5 är knappast ett mastodontchassi, men erbjuder trots detta ett luftigt inre som sväljer väl tilltagna komponenter. Långa grafikkort, gigantiska nätaggregat och fläskiga processorkylare är inga som helst problem, samtidigt som det modulära systemet för lagring- samt 5,25"-burarna gör det lätt att skuffa om på insidan efter eget behov och komponentuppsättning.

Det är även trevligt att se hur Cooler Master tar kabeldragningsmöjligheterna på stort allvar. Modellen är fullpepprad med genomdragningshål till moderkortsplåtens baksida, där många av dessa dessutom är rejält tilltagna för att låta ordentliga knippen med kablar passera.

IMG_0525.jpg
IMG_0526.jpg
IMG_0527.jpg

Baksidan av moderkortsplåten har tilldelats gott om utrymme för kabeldragning, vilket i kombination med de förmonterade kardborrbanden gör det till en enkel affär att få till ett städat inre utan att behöva trilskas med att få på sidopanelen i slutet. Företaget får även ett plus i kanten för en bra placering av 2,5"-fästena, där det för en gångs skull inte är pilligt att få i kontakterna i dessa.

Uppgraderingssystemet Freeform känns dock i dagsläget mer som en gimmick än en faktisk fördel. Sortimentet är vid lanseringen försvinnande litet och till största delen beståendes av extra lagringsburar. Likaså finns det en del frågetecken kring priset på de olika modulerna, då detta inte är spikat ännu.

Likaså känns priset på Mastercase 5 lite i högsta laget, speciellt när instegsmodellen ligger på 1 249 kronor utan många av de tillbehören som man förväntar sig vid den prispunkten. Vi hade gärna sett den mer utrustade Pro-modellen bestyckas med den prislappen och att instegsmodellen istället tog ett kliv ner till tusenlapps-strecket för att bättre kunna konkurrera.

Sammanfattningsvis är dock Mastercase 5 ett bra chassi med genomtänkt uppbyggnad och hög kvalitetskänsla – även utan uppgraderingsmoduler. Förhoppningsvis kommer Cooler Master igång ordentligt med sitt Freeform-system under det närmaste året, vilket kan bidra med en hel del intressanta uppgraderingslösningar till modellserien i framtiden.

Cooler Master Mastercase 5 är ett lättarbetat och välbyggt chassi med uppgraderingsmöjligheter.

Fördelar

  • Bra kvalitetskänsla och passform

  • Flexibelt och lättarbetat inre

  • Enkel kabeldragning

  • Uppgraderingsbart

Nackdelar

  • Dåligt sortiment av Freeform-moduler

  • Högt pris

Pris vid publicering: 1 249 kronor (1 599 kronor för Pro)
Lägsta pris: ( )