Deepcool Tristellar

IMG_9708.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

395 x 435 x mm x 351 mm

Vikt

16 kg

Material

Stål, plast

Optisk läsare

Plats för 5,25-tums slimline

3,5”-platser

3 st.

2,5”-platser

4 st.

Fläktplatser

1 st. 92 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 92 mm

Platser för expansionskort

3 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Deepcool Tristellar är en rejäl avstickare från företagets annars ganska konventionella chassidesigner. Modellen liknar egentligen inget annat som tittat förbi SweClockers testlabb, där tre distinkta kammare hålls ihop av en centralt hexagonalformad hubb. Med måtten 395 x 435 x 351 mm och en vikt på hela 16 kg är det även en minst sagt rejäl pjäs för att vara baserad kring den mindre formfaktorn Mini ITX.

IMG_9710.jpg
IMG_9715.jpg

Varje chassikammare har en perforerad yta för luftgenomsläpp med ett tillhörande dammfilter. Den vänstra kammarens silverfärgade aluminiumplåt går att plocka bort för möjlighet att montera in en slimmad optisk läsare medan lättåtkomliga anslutningar är placerade på den översta kammaren i form av dubbla USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Strömknappen återfinns på framsidan av den hexagonala hubben.

IMG_9711.jpg

Baksidan av chassit ger en tydligare bild hur de olika kammarna är uppdelade rent komponentmässigt. Den översta bjuder på totalt tre expansionsplatser och är dedikerad för grafikkortsmontering. Vidare huserar den vänstra (sedd framifrån) nätaggregatet medan den högra sväljer moderkort i formfaktorn Mini ITX.

IMG_9718.jpg

För att ta sig in i Tristellar-chassit behöver man lossa på höljena till de olika kammarna. Dessa sitter fast med två tumskruvar var och dras bakåt för att avlägsnas. Det gäller dock att se upp med fingertopparna då varje panel väger in på smått absurda 3,2 kg, vilket gör att det finns en viss smärtsam klämrisk.

IMG_9719.jpg
IMG_9720.jpg
IMG_9721.jpg

Den översta kammaren rymmer grafikkort med längder upp till 32 cm, och har även goda marginaler för både höga och tjocka modeller. Chassit kommer med en förmonterad riser-brygga för PCI Express vilken vidarebefordrar signalerna från grafikkortet till moderkortet i en närliggande kammare. För att öka ventilationen har Deepcool valt att montera i 92 mm-fläkt i framkant.

IMG_9723.jpg
IMG_9725.jpg

I grafikkortskammaren har Deepcool även klämt in tre lagringsplatser för 2,5"-enheter. Dessa ackompanjeras av förmonterade SATA-bakplan, där kablar för både ström och dataöverföring är färdigdragna till kammarna för nätaggregatet respektive moderkortet.

IMG_9726.jpg
IMG_9727.jpg
IMG_9728.jpg

Kammaren för nätaggregatet kan husera enheter upp till 160 mm på längden, men ska modulära sådana användas rekommenderas kortare varianter då kontakterna oftast sticker ut ytterligare. I framkant syns två platser för 3,5-tumsenheter med förmonterade bakplan och färdigdragna kablar. Mellan lagringsplatserna sitter monteringspunkten för den valfria optiska läsaren av slimline-typ.

IMG_9730.jpg
IMG_9731.jpg

Moderkortet tar plats i den sista kammaren och i direkt anslutning till detta syns änden på den PCI Express-baserade riser-bryggan. Här får vi även en tydlig bild av genomdragningshålen för kablar som löper in i centralhubben. Varje kammare är försedda med sådana hål, vilket gör det möjligt att dra kablar mellan alla komponenter oavsett var de befinner sig.

IMG_9732.jpg
IMG_9733.jpg
IMG_9734.jpg

Som väntat rymmer inte moderkortskammaren särskilt stora processorkylare och gränsen sätts redan vid en maximal höjd på 85 mm. Som ett alternativ har dock Deepcool klämt in en monteringsplats för en 120 mm-radiator i samma kammare, vilket gör det möjligt att använda ett litet färdigfyllt vattenkylningssystem. Är man inte intresserad av detta går det även att klämma in en till lagringsbur på denna plats, med utrymme för en 3,5- samt en 2,5-tumsenhet.