Test: Spelprestanda

Normalt använder inte redaktionen den vanliga testsviten för spel med produkter baserade på Intel Atom, men då Surface 3 och tillhörande Atom X7-8700 i alla fall på pappret är potenta gör vi ett undantag. Helt sonika innebär detta att referenser från tidigare processorer som Atom Z3775 med HD Graphics saknas.

tcvista_ONLINE.jpg
Civilization_V.jpg
Skyrim.jpg

Speltester: 1 366 x 768 och 1 920 x 1 080 pixlar

I Bioshock Infinity levereras inga spelbara värden, vilket inte var helt oväntat. Mer intressant än bildfrekvens är jämförelsen mot tidigare testade enheter och här står sig Surface 3 förhållandevis bra för att använda en "budgetprocessor".

Civilization V är ett välavvägt spel som drar nytta av GPU såväl som CPU, varav det senaste inte är Atom X7-8700:s starka sida. Det här reflekteras i resultaten där Microsofts Surface 3 tappar mark mot tidigare.

Med det om Civilization V i åtanke är det märkligt att Surface 3 kommer igen och klättrar några placeringar i processortunga Skyrim. En möjlighet är att processorns strömsparfinesser gör ett bättre jobb i att väga klockfrekvenserna mellan CPU och GPU i just det här scenariot.

Intel Bay Trail-T var på många sätt en bra plattform vid lansering, men en punkt som kunde varit bättre ä grafikdelen. Det här har Intel förbättrat rejält med dess efterträdare, som står sig väl mot bolagets påkostade Core-processorer, i alla fall i det lägre och passivt kylda segmentet.

Medan vi inte i någon speltiteln nådde upp till spelbar bildfrekvens med Surface 3 kan vi dra slutsatsen att den inte borde ha några problem att dra runt speltitlar med några år på nacken, förutsatt att du kompromissar med ögongodiset. Många av de alltmer populära "indie"-spelen borde också kunna drivas runt utan större problem.