Corsair H2100

corsair.png

Specifikationer

Egenskap

Värde

Produktnamn

Corsair H2100

Anslutning

Trådlös, 2,4 GHz

Batteritid

10 h

Räckvidd

12 m

Laddning

Micro USB

Frekvensomfång hörlurar

20–20 000 Hz

Frekvensomfång mikrofon

100–10 000 Hz

Impedans

32 ohm

Känslighet

105 dB

Element

50 mm neodymium

Volymkontroll

Ja

Knapp för avstängning av mikrofon

Stängs av i uppfällt läge

Kabellängd

1,5 m

Övrigt

Surround, 7.1 Dolby Digital

Cirkapris

990 kr

Lägsta pris

Corsairs headset är det enda i testet som är trådlöst, trots detta ligger de bara cirka en hundralapp över de andra två i pris. Med tanke på funktionaliteten skulle man kunna tro att företaget sparat in på designen - men när vi packar upp dem är de inte alls särskilt plastiga eller fula – möjligen en aning klumpiga, ett intryck som förstärks av den bastanta mikrofonen som går att fälla upp men inte in - den går dock att vinkla lite. I maximalt uppfällt läge är den automatiskt avstängd.

storaknappen.png

Det är överlag ett gediget headset, stöpt i svart med en precis lagom stor mängd gula detaljer. Designdetaljerna är i övrigt inte många, men de räcker för att ge detta headset ett originellt uttryck. Exempelvis uppskattas den gula insidan i kåporna. Personligen tycker undertecknad inte om den överdrivet bastanta designen, men smaken är som baken så det finns säkerligen andra som uppskattar den.

På vänstra kåpans utsida hittar vi ett gummerat hjul som styr volymen, även detta känns gediget och reagerar klockrent vid användning. Ovanför hjulet sitter en stor, rektangulär på- och avstängningsknapp som definitivt hade kunnat göras mer diskret utan att förlora i användarvänlighet. På samma kåpa sitter också usb-ingången för laddningskabeln. Runtomkring den hittar vi en LED-indikator som ska visa batterinivå via rött, lila blinkande eller fast grönt sken beroende på hur väl du laddat ditt headset. Det sitter också en LED-indikator längst fram på mikrofonen.

DSC_0097.png

Huvudbandet är vadderat och går att ställa i ett par olika lägen. Även kåporna är såklart vadderade och går i matchande stil. Headsetet klämmer åt precis lagom runt örat, vilket gör att de känns riktigt sköna även efter ett par timmars användning.

I paketet medföljer en micro-usb-kabel för laddning, en manual, en usb-dongel för trådlös ihopparning med datorn samt en förlängningssladd till dongeln - vilken är bra att ha om du exempelvis har en stationär dator placerad på en plats som är svår att nå.

Det finns för övrigt en programvara du kan ladda ner från Corsairs hemsida. I den ska du kunna styra ljudbilden och mikrofonen på detaljnivå, och justera dem så att de passar just dig din personliga ljudbild. Men för att det ska bli en rättvis jämförelse har vi valt att testa alla headset i originalutförande.

När vi kopplar in dem efter laddning fungerar de direkt. Nackdelen som vi märker att de har efter en tids användning är att de inte alltid reagerar när man sätter igång dem. Ibland krävs det att vi trycker upp till fem gånger på knappen innan de faktiskt startar.

Den trådlösa funktionen är det däremot inga fel på. Enligt Corsairs specifikation ska de klara att du befinner dig tolv meter från dongeln utan att de tappar signalen, och detta klarar de med råge. Vi kan utan problem till och med gå ner en våning, stänga en dörr och befinna oss i andra änden av huset utan att de tappar ljudet (cirka nio meter med tak och innerdörr som blockerar).

I slutändan får vi gå ut genom ytterdörren och gå fyra meter från huset innan vi märker att de börjar få svårt att ta emot signalen - då befinner vi oss ungefär 12 meter bort från datorn och med en yttervägg och en stängd ytterdörr i vägen.

Överlag känns det som att Corsair tänkt igenom både design och ergonomi. Trots att du får trådlös funktion för nästan samma pengar som de andra två headseten, hittar vi inte något särskilt som de sparat in på när det kommer till utseende och känsla. Visst är det lite trassel att starta dem ibland, och de är ganska tunga på huvudet, men i övrigt: Så långt, så bra.