Slutsats

Introduktionen av formfaktorn SFX-L markerar utan tvekan en milstolpe för kompakta datorsystem. Där senaste snittet SFX-modeller tidigare har överkommit hinder som låg effekt och verkningsgrad, tacklar modellerna vi testar här idag den sista faktorn som hindrar de mindre nätdelarna från att mäta sig med sina storebröder – ljudnivån. Tack vare en större fläkt kan äntligen det störande bruset hållas nere på en nivå som är acceptabel för en dator som ska stå på skrivbordet eller i vardagsrummets tv-bänk.

IMG_5013.jpg

Med detta sagt tillför även formfaktorn vissa kompatibilitetsproblem med SFX-chassin som finns på marknaden idag. Då lösningen på fläktproblemet innebär en faktisk ökning av enhetens dimensioner kommer det finnas fall där dessa nätaggregat helt enkelt inte får plats i vissa chassimodeller, åtminstone inte utan någon form av modifikation från användarens sida. Det är därför viktigt att mäta både en och två gånger innan eventuellt köp genomförs.

Har man dock tillräckligt med utrymme att husera ett nätaggregat enligt formfaktorn SFX-L i sitt kompakta bygge ser vi ingen anledning att blicka tillbaka mot de något mindre SFX-enheterna. Förhoppningsvis får vi se fler chassitillverkare utforma sina chassin med denna storleksklass av nätdelar i åtanke samtidigt som konceptet appliceras på enheter i lägre effektklasser.

Chieftec SFX-500GD-C

IMG_4999.jpg

Chieftecs första tappning av SFX-L följer tillverkaren Sirfas grundplattform till punkt och pricka, vilket det i sig inte är något fel med. Vi ser här en enhet med stabil spänningsreglering, hög verkningsgrad och låg ljudnivå under lägre laster. Därtill kan även modellens japanska uppsättning av kondensatorer tilltala användare som absolut ser det som ett krav att de ska komma från den delen av världen.

Det är dock svårt att inte dra paralleller till den nära besläktade enheten från Silverstone och här tycker vi att konkurrenten har lyckats lite bättre med mer avvägda kablar för ett kompakt system samt en vassare fläktlösning. Samtidigt finns det även vissa frågetecken gällandes tillgängligheten av enheten i Sverige, något Chieftec förhoppningsvis kan lösa inom kort.

Kompakta mått, låg ljudnivå och stabil spänningsleverans gör Chieftec SFX-500GD-C till en bra produkt

Fördelar:

  • Förhållandevis hög effekt för storleksklassen

  • Låg ljudnivå under lägre laster

  • Väldigt hög verkningsgrad

  • Stabil spänningsreglering

Nackdelar:

  • Formfaktorn kan skapa kompatibilitetsproblem

  • Onödigt långa och oflexibla kablar

  • Oklar tillgänglighet i Sverige

Pris vid publicering: 895 kronor

Silverstone SX500-LG

IMG_5001.jpg

Efter nästan ett halvårs försening släpper Silverstone till slut sin första nätdel enligt formfaktorn SFX-L, och med facit i hand var väntan värd sin tid. Enheten bjuder likt Chieftecs på stabil spänningsreglering och hög verkningsgrad, men i Silverstones fall kryddas det även till med en förbättrad fläktlösning som håller ljudnivån exceptionellt låg under lägre laster – även om den semipassiva driften bara går att locka fram under väldigt optimala förhållanden.

Det är just denna finslipade fläktlösning ihop med företagets bättre anpassade kabeluppsättning som gör enheten till testets vinnare och ett utmärkt val för den på jakt efter ett kompakt kraftpaket för minstingbygget.

Silverstone SX500-LG är en utmärkt produkt som trots kompakta mått levererar stabil strömleverans vid exceptionellt låga ljudnivåer.

Fördelar:

  • Förhållandevis hög effekt för storleksklassen

  • Exceptionellt låg ljudnivå under lägre laster

  • Väldigt hög verkningsgrad

  • Stabil spänningsreglering

Nackdelar:

  • Formfaktorn kan skapa kompatibilitetsproblem

  • Endast passiv under väldigt låg belastning

Pris vid publicering: 895 kronor
Lägsta pris: