Test: Batteritid

Det första batteritestet är utvecklat av SweClockers för att simulera surfning. Adobe Flash är exkluderat för att göra testet plattformsneutralt och större delen av belastningen kommer istället från HTML5 och Javascript. Det andra testet är uppspelning av ett videoklipp på repeat. PCMark 8 står för det tredje testet, som med testslingan Creative och OpenCL-acceleration återspeglar ett scenario med tyngre användning. Skärmens ljusstyrka låses till 150 cd/m2.

Microsoft utlovar längre batteritid med Surface Pro 3 än för Surface Pro 2, detta trots en större skärm och bibehållen batterikapacitet. Detta påstående stämmer i SweClockers surftest där nykomlingen får ut ungefär 20 minuter extra, tillräckligt för att placera den i toppen bland Haswell-baserade Ultrabook.

Vid videouppspelning kan vi se påståendet överfört i konkreta siffror. Trots en större skärm och samma batterikapacitet som föregångaren går drifttiden upp med mer än en timme och ligger på strax över 8,5 timmar. Det här är ett resultat som även är mer än godkänt jämfört mot marknadens Ultrabook-datorer.

Vid tyngre belastning ser det inte lika ljust ut. Med samma processorplattform, större skärm och bibehållen batterikapacitet sjunker drifttiden för att lägga sig en bit under föregångaren och även alla andra tidigare testade enheter. Den som har för avsikt att antingen spela eller utföra tyngre arbetsuppgifter gör bäst i att ha ett eluttag nära tillhands.