Test: Skärmen

På pappret är skärmen den kanske tydligaste indikationen om att Aspire Switch 10 är en billigare modell. Det handlar om 1 366 x 768 pixlar över dess 10,1 tum, vilket ger en punkttäthet strax under många Ultrabook på 13,3 tum.

Med pris och mervärden i åtanke är punkttätheten godkänd. De individuella pixlarna är inte svåra att urskilja, men är någonting som de flesta inte bör lägga märke till förutom vid exempelvis läsning där bokstäver ser kantiga ut. En positiv effekt är att det går att köra utan uppskalning i Windows, som fortfarande skalar om egna element mindre bra på det traditionella skrivbordet.

Acer_Aspire_Switch_10-13.jpg

Avsaknaden av hög punkttäthet kompenseras på annat håll. Betraktningsvinklarna är riktigt bra i klassen och det handlar endast om mindre kontrastförluster samt färgändringar när surfplattan vinklas åt olika håll.

Ett annat område Acer satsat på är ljusstyrkan, som visserligen inte är det högsta vi uppmätt, men ändå mycket högre än huvudkonkurrenten Transformer Book T100. Upplevelsen i direkt solljus är inte den bästa, men till skillnad från Asus tidigare lanserade modell går Aspire Switch 10 i alla fall att använda.

Uniformity.jpg

Subjektivt är färgerna som presenteras bra, inte bara i prisklassen utan generellt även bland många dyrare Windows-hybriderna. En negativ aspekt är att ljusfördelningen över skärmen är ganska ojämna, men det är någonting som många inte kommer märka eller för den delen störa sig på.