Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

haswell_refresh-1.jpg

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör vi en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för nordbrygga, QPI-buss, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge ett så rättvist resultat som möjligt.

Cienbench visar prov på vad som redan är känt – vid samma klockfrekvens innebär Devil's Canyon inga nyheter.

Samma sak upprepas vid bildexport med Lightroom. Prestandan mellan fjolårets och årets modell är densamma när frekvenserna normaliseras.

Inte heller vid export i Lightroom är det några skillnader. IPC mellan modellerna är identisk, så resultatet blir likvärdigt.

Speltest med Battlefield 4 innebär samma sak. Inga skillnader, arkitekturen i processorn är återigen densamma.

Sist men inte minst, Thief. Här cementeras resultatet och slutsatsen är tydlig – Haswell och Devil's Canyon är samma processor sett till arkitektur.