Razer Blackwidow Ultimate (2014)

IMG_9092.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Razer

Modell

Blackwidow Ultimate

Brytare

Mekaniska (Skräddarsydda för Razer av Kailh)

Anslutningar

1 st. USB 2.0, mikrofon, hörlurar

Dimensioner (BxHxD)

475 x 171 x 20 mm

Vikt

1,5 kg

Pris

Det amerikanska gamingföretaget Razer grundades 2005, men varumärket föddes dock redan 1999 i form av en ikoniska datormusen Boomslang. Under sina verksamma år har bolaget hunnit växa till sig rejält och idag räknas de som en av de största aktörerna på marknaden för spelinriktad kringutrustning. Företaget var även tidiga med att hoppa på trenden med mekaniska brytare för tangentbord, där modellen Blackwidow Ultimate nu återvänder i en fjärde inkarnation.

IMG_9099.jpg
IMG_9101.jpg
IMG_9102.jpg

Årets modell av Blackwidow Ultimate påminner i mångt och mycket om den företaget släppte under 2013. Detta innebär att det rör sig om en stabil pjäs på hela 1,5 kg med en mattsvart finish till skillnad från de första två årens högblanka fingeravtrycksmagnet. Rent formmässigt skiljer sig inte heller modellen nämnvärt från sina föregångare och återigen levereras Blackwidow-serien utan handlovsstöd.

IMG_9093.jpg
IMG_9095.jpg

På tangentbordets högra kortsida återfinns lättåtkomliga anslutningar i form av en enskild USB 2.0-port samt in- och utgångar för ljud. Signalerna till dessa vidarebefodras genom en tjock sladd med kabelstrumpa som fördelar sig till respektive kontakt för inkoppling i datorn. Tangentbordet i sig kopplas in via en enskild USB-kontakt och bjuder på tioknappars "rollover", vilket innebär att tio knappar kan tryckas ned samtidigt och registreras utan bortfall.

IMG_9097.jpg
IMG_9098.jpg

Blackwidow Ultimate har ett tiotal snabbknappar som aktiveras genom att hålla ner "FN"-tangenten. Dessa utgörs av bland annat styrfunktioner för mediaspelare samt volymkontroll. Vidare syns även en knapp för att aktivera inspelning av makron, en knapp för att aktivera "Gaming Mode" (för att stänga av exempelvis Windows-tangenten och ALT-TAB), samt knappar för att justera bakgrundsbelysningen.

IMG_9096.jpg

På tangentbordets vänstra kant har Razer placerat fem dedikerade makrotangenter som kan programmeras efter eget behag. Användaren är dock inte begränsad till dessa tangenter när det gäller makroprogrammering, då samtliga av modellens tangenter kan programmeras.

synapse1.jpg
synapse2.jpg
synapse3.jpg
synapse4.jpg

Tangentbordets makroprogrammering sker via Razers egenutvecklade programvara Synapse 2.0, som numera används för att styra merparten av företagets kringutrustning. I fallet Blackwidow Ultimate erbjuder programmet ett enkelt och överskådligt sätt att både skapa snabbkommandon och spela in långa makrosekvenser. Här finns även möjlighet att finjustera bakgrundsbelysningen samt bestämma vilka knappkombinationer som ska avaktiveras i "Gaming Mode".

Det kontroversiella med Synapse 2.0 är faktumet att man behöver skapa ett konto hos Razer för att ens kunna använda det. Då företaget har rört sig bort från att använda inbyggt minne i sina produkter är tanken istället att man ska lagra sina makron i "molnet" för att ha dem med överallt. Den stora nackdelen med detta är att Synapse hela tiden behöver ligga i bakgrunden för att makron ska fungera.

IMG_9105.jpg
IMG_9106.jpg

Samtliga av modellens tangenter (exklusive space) är individuellt bakgrundsbelysta med högintensiva gröna lysdioder. Bakgrundsbelysningen är extremt flexibel då den går att justera i 20 steg från tangentbordet och i princip steglöst genom Synapse.