Färger och bildkvalitet

Det påstås av säljaren att QH2700-IPSMS använder en 10-bitars panel, något som mycket väl kan stämma. Vi ser minimalt med posterisering, alltså tydliga steg och bandningar mellan närliggande nyanser. Fast det finns å andra sidan heller inget att ställa in eller påverka där det på något sätt skulle vara en fördel med en 10-bitars panel. Till exempel ett gammareglage eller annan inställning. Fördelarna med 10-bitars panel är att det blir mindre problem när vi på elektronisk väg försöker reglera panelen att följa en standardiserad tonkurva.

Färgåtergivningen hos testexemplaret är oväntat bra och om än inte perfekt så är det heller inget som vi kan klaga över för den användare vilken saknar behov av färgkritiska tillämpningar.

Gråskalan, vitbalansen, är något cyangrön med rätt val i de sparsmakade inställningarna, ”Normal”. Färgomfånget, skärmens gamut, följer sRGB och ITU. Rec.709-standard ganska väl, inte alls sämre än något annat där ute.

Shimian_QH2700_color_normal.jpg

Det RGB-reglage som finns kan användas för att nivåställa förhållande mellan Röd, Grön och Blå. Däremot kan vi inte påverka tonkurvirna på R, G och B och här har vi lite av skärmens svagare sidor.

Shimian_QH2700_color_rgb-adjust.jpg

Gråskalan skiftar mot blått i ljusa nyanser och är överlag alldeles för ljus i mörka nyanser. Ljusa nyanser är i sin tur lite dämpade. Detta kallas för ”inverterad S-gamma” och för att förstå vad det innebär måste man förklara vad en S-kurva är för något.

En S-kurva förstärker mörka nyanser genom att göra dem mörkare. Ljusa nyanser görs istället ljusare. Effekten blir ett ökat men också överdrivet kontrastintryck. En S-kurva är vad du tittar på när du besöker en butik som säljer TV-apparater. Bildens innehåll tenderar att vara antingen mörkt eller ljust. Mellantonerna försvinner och det ger ofta uttryck i ansikten som ter sig platta och färgstinna.

En normal tonkurva, en normal gamma, ger en fördelning av nyanserna som är proportionell hela vägen från svart till vitt enligt en potenskurva, vanligtvis med potensen 2,2, eller ”gamma 2,2” som det ofta benämns. En lägre gammapotens ger en generell uppljusning av mörka toner och ett högre värde ger ett djupare kontrastintryck. Här brukar man anpassa gamma efter rum och målsättning, vanligtvis för att följa någon form av färgstandard.

Shimian QH2700 ger oss en inverterad s-kurva. Istället för en vanlig S-kurvas överdrivna kontrastintryck är effekten tvärtom. Mörka nyanser görs mycket ljusare och ljusa nyanser görs lite mörkare. Alla nyanser trycks istället mot mitten och vi får ett överdrivet dämpat intryck. Det blir grådassigt. På detta kommer att skärmen från början är väldigt klenblaskig i svärtan med ett synnerligen lågt kontrastförhållande. Vi tittar på en skärm som istället för att tona från svart till vitt helt enkelt tonar från grått till vitt.

Nu kan detta mycket väl handla om olika exemplar. En stor poäng med skärmar av hög kvalitet och högt pris handlar inte om att man valt en viss LCD-panel utan hur mycket tid och resurser man i fabrik lägger på att anpassa varje exemplar så att de minskar exemplarvariationerna. Att elektroniskt anpassa skärmen så att gamma följer en normal potenskurva. Att anpassa panelen så att dess djupaste svärta är i nivå med panelens kontrast och så vidare. Hos Shimian QH2700 och detta exemplar verkar det mesta vara alldeles icke-justerat. Du får helt enkel det ljus du betalar för.

Shimian_QH2700_gamma_s_gamma.jpg

Inverterad S-gamma som gör bilden onödigt grådassig. Ett typiskt exempel på att du får det ljus du betalar för och skärmens bildkaraktär kan inte påverkas.

Nu kanske inte detta är helt fel. Förstå mig rätt nu. Shimian QH2700 är helt fel ifall du tänkt använda skärmen till att på något sätt arbeta med design, redigera foton eller på något sätt kunna återge färger och grafik som de är tänkta att återges. Använder du den här skärmen till att exempelvis redigera foton kommer du troligtvis göra om dina bilder så att de uppfattas som överdrivet mörka när de återges på en korrekt skärm.

Men för spel kan det vara önskvärt att ljusa upp bilden. Då menar jag spel där du har någon form av reaktionsbaserat tävlingsmoment som att du pepprar loss hela dagarna i de vapenbaserade spel du kör mest. Det blir lättare att se motståndarna mot en mörk bakgrund ifall den mörka bakgrunden är tydligt uppdelad i nyanser.

Men ifall du spelar för upplevelsens och äventyrets skull riskerar den här skärmen att ge ett platt och tråkigt intryck. Bildens intryck av ”djup” är helt enkelt borta.