Betraktningsvinklar och reflexer

Reflexfiltret hos Dell Ultrasharp UP2414Q specificeras som ”Antiglare with hard-coating 3H” vilket betyder ett hårt och matt filter med en struktur. Ogillar du matta filter är detta inget för dig. Filtret är i alla fall väldigt effektivt mot ljus och reflektioner som kommer bakifrån dig som betraktare. Att ha skärmen vänd mot en vit vägg var inga som helst problem.

dell_up2414Q_reflexfilter.jpg

Intressant nog är filtret sämre på vertikala reflexer. Den vita väggen var inget problem, men när vi vinklar UP2414Q så att den fångar ljus som reflekteras i ett vitt tak så kryper genast en ljus hinna in över bilden. Lösningen är förstås att höja skärmen, använda stativet och se till att skärmen är rätvinkligt placerad i din ögonhöjd.

Betraktningsvinklar mot skärmen ger en lite komplex upplevelse. I grunden är effekten på färger och vitbalans tämligen begränsad, ungeför som väntat oss av en IPS-panel. Bilden behåller sin grundläggande karaktär när du tittar på exempelvis ett vanligt foto eller för den delen läser en text lite åt sidan. Det är inga stora problem med att hålla sig till med ögonen i jämnhöjd med övre kanten och ändå få fullt användbar bild.

Fast ändå inte. På normalt avstånd om en armslängd upplevs bilden inte uniform. Det skiftar i nyans mot kanterna. Bilden är egentligen uniform och väldigt jämn när vi kontrollmäter hörnen och använder uniformitetskompensationen. Effekten på bilden kommer av panelens begränsade betraktningsvinkel.

Den här effekten slår främst mot de mörkaste och de ljusaste delarna. En svart bakgrund kommer att skifta i färg lite likt olja på vatten och med ett normalt avstånd, det som krävs för att ögonen ska tillgodogöra sig 4K-upplösningen, får du inte en jämn och uniform bakgrund. Vi måste flytta oss längre bakåt för att få den uniforma upplevelsen och då blir det allt svårare att tillgodogöra sig 4K-upplösningen med en normalgod synskärpa.

Inte riktigt på förväntad IPS-nivå

I ljusa delar av vitt och ljusgrått är effekten snarlik. Vi ser färgskiftningar och ljusnivån varierar också en hel del med betraktningsvinkeln. 30 graders vinkel kan minska ljusstyrka med så mycket som 40 procent vilket är förhållandevis mycket för en IPS-panel. En förklaring kan vara reflexfiltrets inverkan.

Sett uppifrån som att du sitter på 50 cm avstånd med ögonen i höjd ovanför skärmkanten blir bilden svagt blåare med uppljusade mörka nyanser som också skiftar i färgintryck. Vinklar du skärmen i detta läge blir det betydligt bättre men då kommer också reflexfiltret plocka upp takreflexer så det är inte rekommenderat att använda skärmen på det här sättet.

Det blev faktiskt en del jakt på den optimala positionen där du inte drabbas av vinklarna. Spontant intryck från de redaktionsmedlemmar som snabbt tittade in och ögnade skärmen var just skiftningarna i vinkel. Betraktningsvinkeln påverkar intrycket av bildens allra mörkaste och allra ljusaste delar på sätt som vi annars inte ser i kvalitetsskärmar med riktigt bra IPS-paneler.