Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö känns tämligen meningslöst. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc-chassi inför dessa mätningar. Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Ljudnivån i rummet vid mättillfället ligger på 34,5 dBA med temperaturen på stadiga 20 °C.

Geforce GTX 770 har likt sina släktingar Geforce GTX 780 och GTX Titan en förinställd måltemperatur på 80 °C det arbetar mot. Detta syns även i våra temperaturmätningar, där Nvidias referenskort landar på 78 °C. Måltemperaturen går dock att justera ner för den som vill ha det kyligare, samt upp för den som prioriterar tystnad.

Korten från Gainward och Gigabyte har egna kyllösningar och landar något under Nvidias referensmodell. Mest noterbart är Geforce GTX 770 Windforce 3X OC som trots förhöjda klockfrekvenser ligger på relativt låga 72 °C under full belastning.

Med kortens temperaturer färskt i minnet kan vi kika närmare på ljudnivån hos de olika modellerna. Nvidias referenskort använder sig av samma ångkammarkylare som Geforce GTX 780 och GTX Titan vilket innebär att det ärver deras relativt tysta egenskaper. Kortet är utan tvekan det tystaste referensexemplaret vi uppmätt i den här prestandaklassen.

Båda av de fabriksöverklockade korten lyckas hålla en lägre ljudnivå än Nvidias referensmodell. Tystast vid belastning är Gainward GTX 770 Phantom samtidigt som Gigabytes Windforce 3X-kylare håller sig tystast vid vila. Vi tycker dock att Gigabyte-kortet har en lite väl aggressiv fläktkurva. Med tanke på dess låga temperatur vid belastning hade de gått kunnat skruva ner den något snäpp.

Trots förhöjda klockfrekvenser ökar energiförbrukningen hos Geforce GTX 770 endast med 3 procent i snitt när det jämförs mot Geforce GTX 680. De fabriksöverklockade korten från Gainward och Gigabyte landar naturligtvis något högre i tabellen men lyckas fortfarande hålla sig på beskedligt avstånd från Radeon HD 7970 GHz.