Musen: Steelseries Sensei MLG Edition

steelseries_sensei_0009_Layer 3.jpg
steelseries_sensei_0008_Layer 4.jpg
steelseries_sensei_0007_Layer 5.jpg
steelseries_sensei_0010_Layer 2.jpg
steelseries_sensei_0005_Layer 7.jpg
steelseries_sensei_0006_Layer 6.jpg
steelseries_sensei_0004_Layer 8.jpg

Specifikationer

Egenskap

Värde

Storlek (HxBxL)

38,7 x 68,3 x 125,5 mm

Vikt

102 gram

Knappar

8 st.

Sensor

Avago 9800 (Laser)

Upplösning

1–16 400 dpi

Max. avläsningshastighet

150 tum per sekund

Max. acceleration

30 G

Uppdateringsfrekvens

1 000 Hz

Max. lyft

1 mm

Kabellängd

2 meter

Anslutning

USB 2.0

Pris

Steelseries Sensei har rötterna i föregångaren Xai, som i sin tur påminner en hel del om klassikern Microsoft Intellimouse Explorer. Det handlar om en modell som passar både vänster- och högerhänta, med ovandel av hårdplast och sidogrepp täckta av ett gummiliknande material.

Musen har åtta knappar varav två på vardera sida om musen. Det finns även skrollhjul och en knapp för att justera sensorns upplösning. Därutöver märks glidytor av teflon samt en strumpförsedd USB-kabel.

ARM-processor och lasersensor

I marknadsföringen framhålls att Sensei innehåller en 32-bitars ARM-processor som Steelseries själva hävdar är lika snabb som den ursprungliga Pentium 75 MHz från 1994. Denna används främst för att tolka avläsningarna från sensorn och kan dessutom interpolera sensorupplösningen till det dubbla.

Själva sensorn är i övrigt en laserbelyst Avago 9800 som klarar av upplösningar mellan 1–16 400 dpi. Uppdateringsfrekvensen anges till 1 000 Hz och maximal avläsningshastighet är 150 tum per sekund, vilket bör vara mer än tillräckligt för både proffs och amatörer.

"Världens mest anpassningsbara mus."

Steelseries sparar inte på krutet med att kalla Sensei för den mest anpassningsbara datormusen i världen. Företaget satsar på att låta användaren justera mjukvaran in i minsta detalj.

Genom programmet Engine går det bland annat att finjustera DPI-värdet och lyft avståndet samt hur mycket mjukvaran ska korrigera rörelser till raka linjer. Färgerna på skrollhjulet, DPI-indikatorn och logotypen går att ställa in i 16,8 miljoner olika färger och vad LCD-skärmen ska visa för logotyp. Självklart går även knappar och makro-funktioner att anpassa med tillhörande profiler där alla ändringar sparas.

SenseiMLG12.jpg
SenseiMLG11.jpg
SenseiMLG13.jpg

Inbyggd miniskärm

Sensei är även utrustad med en liten LCD-display placerad på undersidan av musen, med en upplösning på 32 x 128 pixlar. Skärmen visar huvudsakligen en meny för att ändra samtliga inställningar utan att behöva installera den medföljande programvaran på datorn.

Finessen nyttjas även för att göra musen mer personlig och kan visa en logotyp eller en kort text som användaren själv kan rita på den officiella webbplatsen. Efter nedladdningen ställs den in genom mjukvaran Engine och vips sätts en personlig prägel på pekdonet. Steelseries anser även att denna funktion kan hjälpa till att förhindra stöld på till exempel LAN-evenemang eller internetcaféer.

sensei_testare.jpg

The name fits because everything we ever learned about mice, everything we ever researched, everything we ever discovered, everything that makes a mouse great, is exactly what we built the Steelseries Sensei around.

Steelseries och Major League Gaming (MLG)

Med denna Sensei gör Steelseries gemensam sak med Major League Gaming, en amerikansk e-sportorganisation, och riktar således produkten till spelare av det mer seriösa slaget. Vid en första anblick utmärker sig MLG-versionen med en mörkare finish och en upplyst logotyp, men även sensorn är uppgraderad från 11 400 dpi för normalvarianten till 16 400 dpi i MLG-edition.

Ursprungliga Sensei och MLG-versionen är således ganska lika. Den sistnämnda kostar dock 150–200 kronor extra och finns att få tag på för cirka 699 kronor inklusive moms.