Test: The Elder Scrolls V: Skyrim

skyrim_2.jpg

Egenskap

Värde

Titel

The Elder Scrolls V: Skyrim

Utvecklare

Bethesda Softworks

Genre

RPG

DirectX-version

9.0

Lanseringsdatum

2011-11-11

Systemkrav

  • Tvåkärnig processor på minst 2,0 GHz

  • DirectX 9-kompatibelt grafikkort

  • 2 GB RAM

I den femte installationen av den populära Elder Scrolls-serien fortsätter äventyret i Tamriel och utvecklaren Bethesda tar oss denna gång till den hittills outforskade provinsen Skyrim. Med den egenutvecklade grafikmotorn Creation Engine under huven bjuder spelet på storslaget öppna miljöer tillsammans med karaktärsmodeller som får föregångarna att blekna.

Vi mäter prestandan i Skyrim med hjälp av programvaran Fraps där vi återspelar en skogspromenad utanför staden Riften. Med detaljnivåerna uppskruvade till sitt yttersta tillsammans med generösa mängder kantutjämning samt filtrering sätter titeln hård press på kombattanterna. För det där lilla extra använder vi oss även av ett expansionspaket med högupplösta texturer. Observera att vi har uteslutit Crossfire och SLI-konfigurationerna ur detta test då flergrafik-stödet i Skyrim är av tveksam kvalitet.

Enligt AMD ska Radeon HD 7970 GHz Edition ha ett rejält övertag mot konkurrensen i senaste Elder Scrolls, något som dock inte avspeglas i SweClockers resultat. Prestandan med upplösningen 1080p landar 13 procent över HD 7970, men fortfarande cirka 5 procent bakom Geforce GTX 680.

I den högre upplösningen ser det betydligt ljusare ut för AMD Radeon HD 7970 GHz Edition, vilket lyckas utprestera Geforce GTX 680 med cirka 13 procent. Resultatet innebär därmed i princip jämnt skägg mot förra generationens flaggskepp, Radeon HD 6990.