Apple släpper snart Vision Pro, det mest påkostade och tekniskt avancerade AR/VR-headsetet hittills på marknaden. Företagets marknadsföring kring det är spretig och det är tydligt att Apple ännu inte vet säkert vilken eller vilka marknader det kommer fungera på.

Med en kostnad på motsvarande 36 500 kronor plus moms i USA och med största sannolikhet ännu högre när det väl släpps i Sverige är Vision Pro långt ifrån ett spontanköp och även om Apple skyr uttrycken AR och VR som pesten i marknadsföringen och istället använder det nyuppfunna uttrycket spatial computing har det samma grundproblem som andra headset: Ingen uppenbar killer app.

Enligt rykten tillverkar företaget jämförelsevis mycket få exemplar, och få utvecklare är ohämmat optimistiska. Det märks på hur få applikationer som har släppts för headsetet sedan Vision OS version av App Store öppnade i mitten av månaden.

Medan Disney, Amazon, Paramount och Discovery har tagit fram Vision OS-applikationer för sina streamingtjänster har både Youtube och Netflix valt att avvakta. I en intervju med analytikern Ben Thompson i nyhetsbrevet Stratechery säger Netflix ena vd Greg Peters att orsaken är att företaget inte vet om någon faktiskt kommer använda Apples dyra headset.

– Vi måste vara försiktiga och se till att vi inte investerar där det inte finns någon avkastning, och vad gäller Vision Pro får vi vänta och se hur det går. Vi har alltid diskussioner med Apple om det men just nu är den så småskalig att det inte är relevant för de flesta av våra prenumeranter.