IT-leverantören Tietoevry blev drabbad av en ransomware-attack på natten till den 20 januari. En av leverantörens svenska datacenter angreps och i förlängningen, svenska kunder inom varuhandeln.

Bolaget erbjuder IT-tjänster till en rad svenska verksamheter såsom Filmstaden, Systembolaget, Rusta och Granngården. Bland annat fungerade inte betalningssystemen vid Filmstadens biografer och Systembolagets sajt var tillfälligt nere. Tietoevry har även bekräftat att den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Tietoevry reagerade fort och inledde ett återställningsarbete som nu täppt till de större problemen som kunderna upplevt. Men arbetet är ännu inte över. Stadiums webbsida är fortfarande nere på grund av attacken.

– I dagsläget kan vi inte säga hur lång tid det kommer att ta för att återställa systemen, men vi är fullt fokuserade på att lösa detta så snart det är tekniskt möjligt. Händelsen utreds av både interna och externa specialister, och eftersom en ransomware-attack är en allvarlig brottslig handling har den också polisanmälts, – Venke Bordal, Head of Market Sweden, Tietoevry Tech Services.

Kunde du betala för dina biobiljetter i helgen?