I början av oktober lade Youtube till en ny spärr mot reklamblockerare. Ett småskaligt test hade pågått sedan i våras, och breddades plötsligt till att gälla många fler användare i hela världen. Vanliga, populära reklamblockerare stoppas effektivt och användare måste antingen stänga av dem eller sluta titta.

Den som fastnar i reklamblockerarblockeraren kan se ett fåtal videor innan webbläsaren fylls av en svart skärm och texten ”reklamblockerare bryter mot Youtubes användaravtal”. Användaren uppmanas att stänga av sin reklamblockerare eller skaffa Youtube Premium.

Genomförandet har lett till en kraftig ökning av antalet nyinstallationer och avinstallationer av flera populära reklamblockerare, skriver Wired. Ghostery har till exempel haft mellan tre och fem gånger fler av båda slagen, och över 90 procent av användare som valde att svara på en enkät när de avinstallerade tillägget angav som orsak att den inte fungerar på Youtube. Utvecklarna säger också att antalet installationer i Microsoft Edge har ökat 30 procent, vilket de tolkar som att desperata användare testar om det fungerar bättre där än i Chrome.

Avinstallationer av Adguard gick från cirka 6 000 om dagen till som mest 52 000 i mitten av oktober, med uppåt 60 000 installationer på en dag. Utvecklarna av det tillägget säger att klagomål från användare också har strömmat in sedan Youtube införde filtret.

Adlock är ytterligare en reklamblockerare som noterat fler installationer och avinstallationer när desperata användare testar nya tillägg i jakten på en som fungerar på Youtube.

Krzysztof Modras på Ghostery säger att tekniken Youtube använder verkar utgå från populära filterlistor som är öppen källkod och används av många reklamblockerare. Det handlar alltså inte om blockering när specifika tillägg är installerade. Tillägg som kringgår reklam på andra sätt utan att blockera anslutningen, exempelvis genom att omedelbart hoppa till slutet av reklamen, stoppas inte i nuläget.