Förra hösten rullade AMD och Nvidia ut färska grafikkort i toppsegmentet. Sedan dess har sistnämnda företag släppt ett antal modeller med nedskalat pris och lägre prestanda, medan AMD endast lanserat den Geforce RTX 4060-konkurrerande modellen Radeon RX 7600 på bred front. Snart blir det ändring på det, och uppgifter kring den kinesiska marknaden pekar mot att en bra balans mellan pris och prestanda kan bli AMD:s stora försäljningsargument.

I Kina släpptes nyligen grafikkortet Radeon RX 7900 GRE som något av en uppföljare till RX 6800 XT. En medlem från forumet Weibo menar att ännu ett grafikkort med GRE-suffix väntar, närmare bestämt Radeon RX 6750 GRE. Detta kort uppges få prislapp som överensstämmer med Geforce RTX 4060 men prestera i linje med RTX 4060 Ti. Riktpriset för den senare varianten är 5 500 kronor och därmed 1 600 kronor eller drygt 40 procent dyrare än nämnda AMD-alternativ.

RX-6750-GRE.png

Bildkälla: Weibo via Videocardz

Weibo-medlemmen menar att informationen framkommit i samtal med en chef hos partnertillverkaren Yeston, en tillverkare som främst är aktiv i Kina. Utanför Kina är Radeon RX 7900 GRE svårt att få tag på utanför färdigbyggda system, varför RX 6750 GRE kan antas hamna i en snarlik sits. Om uppgifterna kring prestanda och pris stämmer, antyder det däremot att sådana färdigbyggda system kan ge mycket för pengarna.

Radeon RX 6750 GRE möjligtvis prissänkt RX 6750 XT

Tilläggas bör att namnet antyder att kortet baseras på förra generationens hårdvara, men det motsäger inte att prestandanivån kan uppnås – något redan tillgängliga Radeon RX 6750 XT är bevis på. Den äldre produkten har dock relativt högt effektuttag ställt mot Nvidias energieffektiva Geforce RTX 4060 Ti, samtidigt som priset ligger i samma härad. En uppföljare kan sannolikt endast råda bot på sistnämnda.

Avslutningsvis håller AMD hov på fredag den 25 augusti och av allt att döma släpps då Radeon RX 7800 XT och RX 7700 XT. Det återstår att se om samma balans mellan pris och prestanda står till buds när grafikkort baserade på mer uppdaterad teknik står på menyn. Framtiden får också utvisa om AMD blåser nytt liv i Radeon RX 6000-serien på fler håll genom prissänkta uppdateringar.

Källa: Weibo via Videocardz