Downfall är en nyligen upptäckt säkerhetsbrist i Intel-processorer mellan generation sex och elva, från Skylake till Rocket Lake och Tiger Lake. Via en komplicerad process kan en hackare bland annat komma över krypteringsnycklar och annan känslig information.

Intel har släppt mikrokoduppdateringar som täpper till bristen, men tester visar att precis som när Meltdown- och Spectre-sårbarheterna upptäcktes så påverkar fixarna processorns prestanda. Linux-sajten Phoronix publicerade i förra veckan testresultat från två Xeon-processorer för servrar och en konsumentprocessor (Core I7-1165G7).

Den senare fick mellan 11 och 39 procent lägre prestanda i benchmarktesterna Open VLK 1.3.1 och Ospray 2.12 med Downfall-fixarna aktiverade. Det är mindre än de 50 procent Intel hade förutsett, men ändå en rejäl smäll.

Uppdateringarna är inte obligatoriska och Microsoft har lagt till inställningar i Windows för att avaktivera åtgärderna för de som hellre behåller maximal prestanda. Med tanke på att Downfall inte är enkelt att utnyttja och framför allt är ett hot mot servrar som kör olika virtuella system sida vid sida lär en hel del hemanvändare och spelare föredra att ta den lilla risken.

Läs mer:

Kritisk sårbarhet i Intel-processorer funnen