Betaltjänsten Paypal lägger till stöd för passkeys, en säkerhetsteknik som låter användare identifiera sig genom biometri, med hjälp av fingeravtrycksavläsare eller ansiktsigenkänning i telefoner eller datorer. Passkeys bygger på Fido-standarden från det svenska säkerhetsbolaget Yubico och används även av jättar som Apple och Google.

Det är väldigt många som skulle tjäna på att vi slipper lösenord och jag har svårt att komma på någon som sörjer, annat än de som tjänat pengar på cyberbrottslighet” – Jonas Breding, chef på Paypal för norra Europa, till DI.

Traditionella lösenord har fått allt mer kritik de senaste åren. Dels för att de inte är vidare säkra, eftersom användare ofta väljer svaga lösenord och återanvänder samma lösenord på flera ställen eftersom det är bekvämt. Dels för att det är lätt att glömma av eller tappa bort lösenord.

Paypal ska fortfarande stödja användningen av lösenord för sina tjänster och inloggning på deras portal för den som vill. På sikt är planen däremot att helt bli av med lösenord. I en kommentar till DI säger Jonas Breding att han tror Sverige rentav kan bli det första lösenordsfria landet i världen.