Apple har precis visat sitt omtalade mixed reality-headset, Vision Pro. Det är fullproppat med avancerad teknik på alla fronter, från Micro OLED-panelerna i de två skärmarna till de dubbla Apple-utvecklade kretsarna och det batteri av kameror och IR-kameror som både filmar omvärlden och läser av användarens handgester.

Att företaget senare vill släppa ett billigare headset som fler har råd med kommer säkert inte som en överraskning, men Mark Gurman på Bloomberg skriver i sitt senaste nyhetsbrev att Apple redan utvecklat det under en lång tid, parallellt med Vision Pro.

Bloomberg-reportern har inga konkreta uppgifter om exakt hur Apple ska förenkla "Apple Vision" eller "Apple Vision One" som det kanske kommer att heta, men presenterar flera förslag utifrån vilka komponenter som är mest kostsamma i Vision Pro.

Påkostade skärmar och avancerad systemkrets kan skrotas

För att få ned prislappen kan det bland annat bli enklare skärmpaneler, systemkrets ärvd från Iphone-familjen och färre kameror. Det kan sällskapas av enklare pannband och att de inbyggda högtalarna stryker på foten och byts mot Airpods. En billigare modell spekuleras därtill bli av med 3D-kameran och byta automatisk justering av avståndet mellan ögonen till en manuell sådan.

Det är bara två funktioner Mark Gurman inte tror Apple är villiga att kompromissa med i en billigare modell: Eyesight-funktionen som visar användarens ögon, samt hand- och ögonspårningen för styrning av alla mjukvarufunktioner. Oavsett hur mycket enklare det blir lär ett billigare Apple Vision-headset knappast kosta mindre än 15 000 kronor, och Mark Gurman har inte ens en gissning kring priset.