Det har i åratal talats om Moores lag, som 1965 myntades av Intel-grundaren Gordon Moore, när halvledarindustrin var i sin linda. "Lagen" i fråga saknar vetenskaplig innebörd och var vid tillfället mer av en observation och i förlängningen ett riktmärke, som knuffade halvledarindustrins tekniska avancemang framför sig. Huruvida lagen likt dess grundare gått ur tiden är dock en tolkningsfråga.

I would certainly say I don’t think Moore’s Law is dead. I think Moore’s Law has slowed down. We have to do different things to continue to get that performance and that energy efficiency.

We’ve done chiplets — that’s been one big step. We’ve now done 3-D packaging. We think there are a number of other innovations, as well.

Software and algorithms are also quite important. I think you need all of these pieces for us to continue this performance trajectory that we’ve all been on. – Lisa Su, VD för AMD

I en intervju med Barron's talar Lisa Su, VD på AMD, om att Moores lag inte är död, utan att den endast har saktat ned. Som fog för detta talar hon om att det fortfarande finns många verktyg i lådan för att fortsätta skruva upp prestanda och energieffektivitet. Inte minst användningen av chiplets – en teknik för att sammanfoga flera kretsar till en färdig produkt – och förbättringar inom mjukvara och algoritmer är viktiga delar av ekvationen.

Uttalandet kommer månader efter att AMD:s teknikchef Mark Papermaster talade om att lagen gäller ytterligare 6–8 år och då framförde han samma resonemang som Lisa Su, men med tillägget att det kommer bli dyrare. Just det senare är även argumentet som framförts av Nvidias VD Jen-Hsun Huang, som tvärtemot menar att Moores lag nått vägs ände.

Yes. The transistor costs and the amount of improvement you’re getting from density and overall energy reduction is less from each generation. But we’re still moving [forward] generation to generation. We’re doing plenty of work in 3 nanometer today, and we’re looking beyond that to 2 nm as well. But we’ll continue to use chiplets and these type of constructions to try to get around some of the Moore’s Law challenges. – Lisa Su, VD för AMD

Ursprungligen betydde lagen eller riktmärket att det skulle ske en fördubbling gällande hur många transistorer som rymdes på en given yta, samtidigt som priset skulle förbli detsamma. Trots kostnadsökningen är det således något AMD krasst inte håller med om, vilket även är fallet från just Intel själva som menar att Moores lag fortfarande lever och frodas. Med andra ord har det på flera håll skett en omtolkning.

För att nå de fortsatta avancemangen inom prestanda och energieffektivitet är det fortfarande nya tillverkningstekniker som gäller och här talar Lisa Su om att de är i full gång med arbetet på kretsar tillverkade på 3 nanometer, vilket även gäller utvecklingen av 2 nanometer och framåt. Vid sidan om den nya tillverkningstekniken ska även äldre användas enligt konceptet chiplet, som går ut på att icke-prestandakritiska komponenter tillverkas på en äldre och mer kostnadseffektiv nod.

Nästa steg för AMD:s variant av Moores lag ser dock ut att ligga ett antal år bort i tiden. Nyligen rapporterades att AMD kan göra övergången till 3 nanometer i konsumentled först under 2026 och att enbart servermarknaden får den behandlingen 2024. Att det senare är fallet beror sannolikt på att det är produkter med högre marginaler. Under en övergångsperiod väntas därför den kommande arkitekturen Zen 5 tillverkas på två olika tekniker – 4 nanometer för konsumenter och 3 nanometer för servermarknaden.