Metall, plast och glas är huvudingrediens i de flesta moderna datorlådorna på marknaden. När en chassitillverkare testar alternativa material är det därför inte särskilt överraskande att strålkastarljuset riktas mot den nytänkande aktören. På senare tid har exempelvis In Win testat tyg, medan Fractal Design nyligen släppte lös stilfulla North med träfront – ett tilltag som mötts av lovord från både recensenter och entusiaster.

Fractal Design North – trävligt möter stiligt

Corsair vill inte vara sämre och utökar nu sortimentet med träpaneler för chassin hemmahörande i de storsäljande 4000- och 5000-serierna. Serierna syftar till att vara ett enkelt val, där olika paneler och namn kombineras med de två grundstommarna för att ge olika estetiska och funktionella egenskaper. Nu tillkommer alltså ett fjärde alternativ som satsar på både luftflöde och träsmak, där sistnämnda inom kort sker genom tre träslag med olika nyanser.

corsair2.jpg
corsair 3.jpg

Det ljusaste alternativet är bambu, medan mahogny (eng. sapele mahogany) och teak är betydligt mörkare. Hos Fractal Design North är det en front med ribbor av ek eller valnöt som gäller. Corsairs nysatsning är istället av träfanér och format som är nära identiskt panelerna som används för 4000- och 5000-seriernas Airflow-utförande, där triangelformade hål upptar det mesta av ytan. Därtill täcker Corsair både front och topp med trä.

I skrivande stund kan panelerna endast förbokas och detta i Corsairs webbutik, där det även står att läsa att leveranser sker om 4–5 veckor. Priset är relativt saftiga 57 euro för 4000-seriernas något mindre paneler, medan 79 euro är prislappen för de större. Detta översätts till cirka 650 respektive 900 kronor, men dessutom krävs ett kompatibelt chassi. Förmodligen filar Corsair också på datorlådor som levereras direkt med de nya panelerna, men framtiden får utvisa när dessa släpps och vad priserna blir.