För många datorentusiaster kan ett stillasittande jobb följas av mer stillasittande på hemmaplan. Därför är bekväma och ergonomiskt korrekta skrivbord och sittmöbler ständigt är ett hett diskussionsämne i forumet. Medan vissa krampaktigt håller kvar i pinnstolar, överväger fler att öppna plånboken för påkostade kontorsstolar. Därtill lockas många av de bilinspirerade gaming-stolarna, som de senaste åren spridit sig som en löpeld hos alla tillverkare och i alla prissegment.

Logitech siktar mot molnen med handhållna G Cloud

Amerikanska Herman Miller är en aktör med produkter som helt faller inom segmentet för påkostade kontorsstolar, där ikoniska varianter som Aeron och Embody kan kosta långt över 10 000 kronor. För några år sedan överraskade företaget med ett Logitech-samarbete, där just Embody förärades med Logitech-blå detaljer. Nu slår de två företagen återigen sina påsar ihop, men denna gång med en stol med mer än bara färgskillnader.

HM 2.jpg
HM3.jpg

Namnet på nykomlingen är Vantum, som ska vara "byggd från grunden för att passa gamers". Fokus påstås fortfarande ligga på ergonomi och nykomlingen har nackstöd, medan mesh-ryggstödet på flera punkter ger extra stöd. Justeringsmöjligheter för att passa olika sittställningar vid spelande och mer tillbakalutade aktiviteter utlovas, vid sidan tygmaterial i sits och rygg, som andas under långa spelsessioner.

I sann spelstolsanda finns Vantum i svart utförande med röda accenter på plasten bakom ryggstödet och under sitsen. I stolens två alternativa utföranden får dessa detaljer svart alternativt vit färg. Vantum har specificerad maxkapacitet om 136 kilogram och väger in på 16,7 kilogram. Sitthöjden kan anpassas mellan 457 och 559 millimeter. Även lutning på sits, höjd på nackstöd och armstöd, samt motstånd i lutning är detaljer som kan anpassas.

Den hjulförsedda kontorsstolen levereras tillsammans med Herman Miller-osande garanti om 12 år, men också en stor prislapp om mycket specifika 14 623 kronor. Produkten listas på Herman Millers svenska webbplats, där leveranstid om 16 veckor står att läsa.

Vilken typ av stol sitter du på framför datorn? Kan Vantum-modellen vara något för dig?