Våren 2019 utfärdade USA:s dåvarande president Donald Trump en handelsblockad mot kinesiska företag som ansågs vara en säkerhetsrisk i relation till amerikanska telekomnätverk. Blockaden slog hårt mot bland annat Huawei, som förlorade tillgång till viktig teknik på både hård- och mjukvarusidan, och möjlighet att sälja konsumentelektronik och nätverksutrustning i USA. Blockader och utredningar har sedan följt i flertalet andra länder, inklusive Sverige.

Inte långt därefter klassade USA även Huawei som ett hot mot nationens säkerhet, med anledning av att bolaget ansågs ha möjlighet att i hemlighet få åtkomst till och avlyssna operatörers nätverk. USA:s underrättelsetjänst har även uppgett att det finns ett tätt samarbete mellan Huawei och kinesiska staten, men väldigt få konkreta exempel har hittills delgetts offentligheten. Nu rapporterar Bloomberg att en incident i Australien år 2012 är del av den amerikanska bevisföringen mot specifikt Huawei.

Enligt uppgifter till Bloomberg ska australiensiska underrättelsetjänsten ha upptäckt ett intrång i landets telekomutrustning, som skett i samband med en mjukvaruuppdatering från Huawei. Uppdateringen ska ha introducerat skadlig kod, vars funktion var att avlyssna och sända vidare information från telekomutrustning till Kina.

För att undvika att upptäckas var den skadliga koden konstruerad på ett vis där den efter en viss tid raderade sig själv och sopade igen sina egna spår. Enligt Australiens underrättelsetjänst hade kinesiska staten infiltrerat Huawei med spioner, som introducerat koden i samband med underhåll av utrustningen. Uppgifterna ska sedan ha delats med amerikanska underrättelsetjänsten, som då upptäckt att utrustning i USA utsatts på samma vis.

Australiensiska myndigheter har avstått att kommentera uppgifterna med hänvisning till sekretess. Händelsen har däremot bekräftats av Michèle Flournoy, som höll en uppsatt tjänst på USA:s försvarsdepartement under USA:s tidigare president Barack Obama.

Läs mer om konflikten mellan USA och Huawei: