När Nvidia den 1 september avtäckte toppgrafikkorten Geforce RTX 3090, RTX 3080 och RTX 3070 stod klart att rejäla förbättringar mot RTX 2000-serien väntade, något som också slagits fast i SweClockers testlabb. Med den högra prestandan följer också ett högt effektuttag och luftkylarna från både Nvidia och partnertillverkare är rejäla doningar.

I entusiastkretsar är vattenkylning av grafikkort kanske ett hetare alternativ än vanligt, och en av giganterna på den marknaden är EK Water Blocks. För den som satsar på skräddarsydd vattenkylning innebär det i vanliga fall att på egen risk montera ett passande vattenblock och att lägga den medföljande luftkylaren på hyllan, men nu avtäcker Asus och EK Water Blocks ett samarbete. Resultatet stavas RTX 3000-serien med förmonterade vattenblock.

Asus står för grafikkorten och använder en egen kretskortsdesign, som alltså inte är den V-formade variant som syns hos Nvidias Founders Edition. Här rör det sig istället om mer traditionella rektangulära formfaktorer som strömmatas med dubbla 8-pin PCI Express-kontakter istället för 12-pin. När det gäller bildanslutningar syns en HDMI 2.1 samt tre Displayport 1.4a.

30893090 3070.jpg

Geforce RTX 3080/3090 (t.v.), RTX 3070 (t.h.)

Samtliga kort upptar en expansionsplats och de kompakta kylarlösningarna har kontaktyta i nickelpläterad koppar, som når grafikkrets, minnen och spänningsomvandlingen. Vattenblocken är hemmahörande i Classic-serien och utmärkande för estetiken är de transparenta topparna av akrylplast, som släpper igenom skenet från inbyggda RGB-belysningen. Vattenblocken kantas även av en list med Asus-logotypen samt EK Water Blocks dito.

Geforce RTX 3090- och RTX 3080-modellerna har samma format, med in- samt utlopp för vattnet på kortens långsidor. RTX 3070-modellen är något kortare och anslutningarna återfinns istället på kortsidan. De CNC-frästa vattenkanalerna tar därför lite olika vägar för att nå fenorna belägna ovanför grafikkretsen, men oavsett kort medföljer en aluminiumplåt som täcker baksidan.

De två mest kraftfulla modellerna släpps globalt i mitten av november, medan Geforce RTX 3070 följer upp mot slutet av månaden. Uppgifter kring försäljningsställen och pris saknas i skrivande stund, men med tanke på att EK Water Blocks befintliga Classic-block kostar omkring 1 400 kronor lär åtminstone detsamma adderas till Asus grafikkortspriser. Det återstår även att se hur god tillgängligheten blir på dessa specialkort.

Vattenkyler du någon komponent i datorn, eller har du planer på att göra det? Berätta i kommentarstråden!