En ny generation serverinriktade Xeon-processorer är i antågande. Det handlar om Broadwell-EP som ersätter Haswell-EP och den stora nyheten är övergången till 14 nanometer, någonting som bidrar till såväl högre energieffektivitet och prestanda genom ett större antal kärnor.

I en presentation som hittat ut på webben framgår att lanseringen av Broadwell-EP är tänkt att äga rum den 31 mars, det vill säga om en vecka. Där framgår även att prestandalyftet mot Haswell-EP är i snitt 18 procent, vilket tillskrivs att antal kärnor går upp med 20 procent, från 18 till 22 stycken, men också L3-cacheminnet, från dagens 45 till 55 MB för Broadwell-EP.

Vad som gör den nära förestående lanseringen intressant för konsumenter är att Broadwell-EP är nära kopplad till Broadwell-E, nästa generation inom det segment Intel kallar High-End Desktop (HEDT). Det är därför rimligt att den lanseringen inte ligger allt för långt bort i tiden.

Huvudnumret för Broadwell-E blir toppmodellen Core i7-6950X, som lyfter antalet upplåsta kärnor till 10 från 8 stycken för dagens toppmodell Core i7-5960X.