Efter fredagens terrorattentat i Paris där 129 människor hittills mist livet och flera hundra skadades skärps tonläget i den offentliga debatten. Nu vill Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra att svenska regeringen snarast får på plats hårdare lagar mot terrorbekämpning, där utökad dataavlysning är en central del.

– Terrorbekämpning måste kunna göras även när tekniken utvecklas och terroristerna använder nya medel och kanaler. [...] Vi vill vara tydliga med att det här behöver göras här och nu. Därför är vi beredda att sträcka ut en hand och hjälpa regeringen att genomföra det här i riksdagen, säger Anna Kinberg Batra.

Dagens Nyheter rapporterar att Moderaterna sträckt ut en hand för att "hjälpa" den socialdemokratiskt ledda koalitionsregeringen att driva nya lagar genom riksdagen, för att ge ökade möjligheter till hemlig signalspaning och dataavläsning. Partiet vill helst se färdiga propositioner från regeringen och driva igenom förslagen snarast.

Trots att Moderaterna snarast vill skärpa lagarna betonas att hemlig dataavläsning är ett känsligt ämne som kräver beredning och kommer leda till integritetsdebatt. Batra vidhåller samtidigt att det krävs "krafttag" för att skydda det öppna samhället från terrorism, vilket kan tolkas som att utökade befogenheter för myndigheter att i hemlighet utföra signalspaning och dataavläsning är ett ont måste.

Förslaget om att hjälpa regeringen få igenom skärpta lagar kommer till följd av att flera socialdemokratiska ministrar tidigare nämnt liknande åtgärder, men att några konkreta förslag ännu inte inkommit till riksdagen.