Geforce GTX 980 Ti med grafikkretsen GM200 har gett upphov till ett brett urval modeller från Nvidias partnertillverkare, där tilltagen överklockning ofta är en sak som utmärker korten. Nu sjösätter EVGA sin mest påkostade variant i Kingpin-serien, som är synonym med gott om finesser riktade mot överklockare.

Paradnumret för EVGA Geforce GTX 980 Ti Kingpin är ett påkostat kretskort som är särskilt designat överklockning. Ett mönsterkort med extra koppar i tolv lager ackompanjeras av en spänningsdel med 14 faser för grafikkretsen samt 3 faser för GDDR5-minnet. Till detta hör två 8-pins och en 6-pins PCI Express-anslutning för en strömmatning på uppemot 450 W enligt ATX-standard.

För kylningen märks först och främst en bakplåt och även en i fronten, som har direktkontakt med värmealstrande delar som spänningsdel och minne. På detta handlar det om EVGA:s kyllösning ACX 2.0+ med värmeledningsrör i koppar och flänsar i aluminium. Unikt för Kingpin-versionen är att höljet är i metall och är utrustat med belysning, som går att styra genom mjukvaran Precision X.

En annan finess som riktas direkt mot den som planerar vattenkyla grafikkortet är att videoanslutningarna (tre Mini Displayport 1.2, en HDMI 2.0 och DVI) endast tar upp en rad i anspråk baktill, vilket tillsammans med en medföljande bracket gör att det har potential att ockupera endast en expansionsplats i datorlådan.

För specifikationerna har EVGA Geforce GTX 980 Ti Kingpin 2 816 CUDA-kärnor i 1 203 och 1 304 MHz vid base respektive boost, upp från Nvidias referensvärden 1 000 respektive 1 075 MHz. För videominnet gäller 6 GB GDDR5 från Samsung i 7 010 MHz, med ett "OC Mode" på 7 096 MHz.

Likt tidigare iteration i serien Kingpin handlar det om handplockade grafikkretsar. För den här gången går EVGA steget längre än tidigare och säljare grafikkortet i fyra olika prisklasser, där ett högre pris innebär större potential för överklockning. Priset för grafikkortet är alltifrån 849,99–1 049,99 dollar, motsvarande ett prisspann på 9 200–11 400 kronor inklusive moms.

Säljstarten på EVGA:s webbplats inleds under morgondagen den 22 juli. Vid köp ingår också en T-shirt med trycket "King Of The Ring" och allehanda adaptrar från Mini Displayport till fullstor Displayport, HDMI och DVI.