Designvinsterna för senaste generationens spelkonsoler lyfte under större delen av 2014 AMD:s resultat, men bubblan sprack i samband med årets fjärde kvartal. AMD hoppas kunna vända de sjunkande resultaten med släppet av nya produkter under 2015, där bolaget framförallt söker större andelar inom bärbara datorer.

För ändamålet förbereds Carrizo och Carrizo-L – två plattformar som blir AMD:s mest energieffektiva hittills. Förutom högre prestanda i tunnare formfaktorer ska de båda leverera det största klivet framåt sett till batteritid i bolagets historia, något som sägs ha lockat partnertillverkare.

Till SweClockers berättar AMD att de första designvinsterna med plattformarna är att vänta till årets upplaga Computex i Taiwan, men att det då framförallt kommer handla om "dussinmodeller" med sedan tidigare skådade designer. Mer utarbetade och påkostade varianter dröjer till hösten, vilket förklaras i att deras partner ogärna storsatsar på Windows 8.1 tätt inpå lanseringen av Windows 10.

Båda plattformar har fyra kärnor och delar samma BGA-sockel, vilket underlättar för systemintegratörer samt sänker utvecklingskostnaderna. Den största skillnaden blir att Carrizo kommer med fyra kärnor enligt processorarkitekturen Excavator, medan Carrizo-L nyttjar fyra kärnor Puma+ som känns igen från Beema och Mullins.

Medan rykten talar för att Carrizo får 35 W TDP och Carrizo-L 25 W TDP är det ingenting AMD vill bekräfta, utan trycker istället på att det blir konfigurerbart av partnertillverkare. Det enda konkreta som framgår är att ingen av plattformarna kan kylas passivt, då det skulle kräva ett TDP-värde på 5 W eller lägre.

Den sista punkten AMD trycker på är de integrerade grafikdelarna. Förutom inbyggt stöd för avkodning av H.265/HEVC sägs energieffektiviteten vara markant förbättrad mot tidigare, vilket ska möjliggöra spelande i ultratunna formfaktorer även i många av de senaste speltitlarna och upplösningen 1080p.