Inlägg

Inlägg som HerrNilsson har skrivit i forumet
Av HerrNilsson

Kan lägga till att jag kör NordVPN, köpt ett treårsdeal för två år sedan och då kör jag proxy i webbläsaren så att allt jag surfar med undantag från några URLer går genom den.
Har satt upp en VPN-klient i min pfsense med ett eget nät så allt som ligger på det nätet kör automatiskt VPN. T.ex Jackett, Torrentklient m.m. Fungerar riktigt bra faktiskt.

Av HerrNilsson

Kika på ProtonVPN. De har split tunneling där du kan exkludera/inkludera applikationer, IP-ranges osv.

Av HerrNilsson
Skrivet av Herr Kantarell:

Om de har 4/10 i betyg tror du det är eget antagande då?

Jag syftade såklart på att man kunde köpa sig bättre betyg. Inte på att du upplever det som en dålig butik.

Av HerrNilsson
Skrivet av Herr Kantarell:

Nä t.ex. cpmputersalg som är en av de värsta butiker jag vet. Har gått från 4/10 till jättehögt helt plötsligt. Kollar man på omdömen kommer de från webbutik och inte registrerade användare.

Så eget antagande alltså?

Förövrigt har jag handlat flera gånger på Computersalg och det har fungerat hur bra som helst.

Av HerrNilsson
Skrivet av Herr Kantarell:

Det verkar som butiker kan köpa sig till omdömen nu förtiden. Jättetråkigt då prisjakt var väldigt bra. Men de vill väl tjäna mer pengar antar jag...

Jaså? Hur då?

Av HerrNilsson

Jag köpte mitt ASUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB STRIX GAMING OC för 6999:- på Inet 2017-11-24 (BF?) och sålde det i slutet på december för 4500:- (1:- utropspris).
Under december månad har de ju gått för över 5000:-. Helt orimligt egentligen.

Av HerrNilsson
Skrivet av Hugo0506:

grafikkort: asus 1080Ti
ram: 16gb hyperx
moderkort: asus z370-I gaming
cpu: intel I7 9700k
chassi: lian li pc011

Vilka av komponenterna har RGB? Moderkort och grafikkort?
Om du söker efter ditt moderkort här https://www.asus.com/support/download-center så kan du ladda ner mjukvara för att styra det.

Av HerrNilsson

550W från väggen peakade min 5900X och 3080 SUPRIM X. Har ett EVGA Supernova S2 750W

Av HerrNilsson

Det är extremt olika beroende på vad det är för företag och bransch. Är det underbemannat och en incident uppstår, ja då blir det stressigt.
Jag har jobbat både som 1st, 2nd och 3rd på olika företag och det är verkligen skillnad beroende på var man är.

Det är riktigt bra erfarenhet och man lär sig mycket. Är man hungrig och intresserad så kan man lätt gå vidare inom företaget (om det är ett vettigt företag dvs). Annars finns det gott om företag som letar efter bra folk. Det kanske är värt att gå in på en lägre lön något år om man sedan har chans att gå vidare till 2nd/3rd och på sikt något annat? En utbildning eller två brukar kunna hjälpa till i hoppen.

Om du inte vill posta annonsen du sökt här kan du PMa den om du vill så kan jag ge min syn på det.

Av HerrNilsson

Nej men det står i manualen. Ditt kort har dock inte några M.2-portar.
https://origin-www.asus.com/Motherboards/M5A87/

Av HerrNilsson

Skaffa en lösenordshanterare med långa, unika lösenord för varje site. Skaffa MFA! Det är viktigt! Det förhindrar så extremt mycket försök.

Av HerrNilsson
Skrivet av Airikr:

Ah! Du kör på så sätt. Visste inte att HAProxy ens existerade, så ska kika på det. Har lyckas fixa SSL till bitwarden_rs, och manuellt via Apache. Det var rätt klurigt,måste jag säga, så tack, tack för att du nämnde HAProxy ^^ Ska ta mig en titt på det.

Det är awesome! Körde också vhostar i Apache tidigare. Funkade väl bra när man satt upp det. Men meckigt. Nu kör jag HAProxy som ett addon i min pfsense-burk och det lirar hur bra som helst. Flera tjänster publicerade på en och samma IP med olika URLer och certifikat.

Av HerrNilsson
Skrivet av Airikr:

Nämen! Underbart ju

Ah, okej. Då förstår jag

Ja, TeamSpeak-klienten till Android finns endast via Google Play Butik och inte genom F-Droid eller IzzyOnDroid. Webbsidan du länkade till visar bara deras datorklienter. Mumla finns endast till Android och jag länkade även till F-Droid. Trodde du förstod då vilken enhet klienten skulle vara för

Se där. Själv har jag typ gett upp Docker för tillfället, nästan endast på grund av SSL. Orkar inte krångla och ha mig, även om det är lätt efter att man har fixat ihop allt så det bara är och lägga till kontainrar eller nått via till exempel Traefik xD

Jag använder det bara på min PC så för mig spelar det ingen roll.

Vadå på grund av SSL? Jag kör förövrigt allt genom HAProxy så sköter alla cert och vidarebef. där. Kör Unraid på servern vilket underlättar enormt. En "topp 5" helt klart.

Av HerrNilsson
Skrivet av Airikr:

KVM! Så hette det! Låter som att du har rätt starkare än vad jag har i dag. Min är rätt gammal.

En till nackdel med Signal är ju att jag känner mig rejält nedgraderad jämfört med Telegram. Har länge velat testa TeamSpeak igen (testade det under 00-talet, då jag var för kär i Ventrilo för att gå över till TeamSpeak). Är det okej om jag kommer in på din server (förmodar att du har en egen) och vi snackar lite?

Kom på en till anledning till varför jag bytte till Mumble: källkoden för TeamSpeak-appen är inte öppen och den finns endast på Google Play Butik. Mumla är både helt gratis och använder sig av öppen källkod + har ingen vidrig trackingkod från Google, tack vare F-Droid. Plus, bättre adminhantering i Mumble (anslut som SuperUser istället för att ändra i ini-filer). Möjligtvis lite osäkrare, såklart.

Suveränt! Ja, jag gillar inte heller annonser, så blev lättat när jag fick reda på att de bara slänger in reklam i kanaler (läste grundarens blogginlägg om det när han publicerade den). Donerar gladeligen en månadsvis summa till Telegram om de tillät en.

PiHole har jag hört mycket bra om, men har inte orkat att damma av min Raspberry Pi 3 och köpa lite godis till den (fläktar och dyl).

Fick tag i en 5900X och ett 3080 SUPRIM så jag är nöjd :).

Kör bara den för spelsessioner med nära vänner så det är inget jag lämnar ut på Internet tyvärr :).

Finns endast på Google Play? Jag kör servern själv och ansluter själv med klienten från https://www.teamspeak.com/en/downloads/.

Kör både Teamspeak-servern och Pihole i docker-snurror. Lirar hur bra som helst!

Av HerrNilsson
Skrivet av Airikr:

Ah, precis som vad jag gör då, fast mellan Linux Mint 20 Cinnamon och Windows 10 ^^ Jag har dock Linux i en portabel SSD, så kan tyvärr inte spela de spel jag vill där. Plus, de spel i mitt Steam-bibliotek som kräver en andra spelklient (till exempel Assassin's Creed (vilt exempel nu)) kan jag inte ens spela, för uPlay existerar endast till Windows. Jag vägrar även Wine eller PlayOnLinux! xD När jag väl har köpt min nya speldator, så ska jag ha ett SLI-kort (om inte tekniken har förbättrats innan köpet) så att jag kan ha Windows 10 i en virtuell maskin via ett program vars namn jag inte minns (nått kort namn har jag för mig). På så sätt kan jag låta Windows använda ena halvan av grafikkortet fullt ut och därmed kunna spela som om jag hade bootat in i Windows.

Signal gillar jag, men jag avskyr att man måste dela sitt telefonnummer för att lägga till folk -.- TeamSpeak använde jag tidigare, men ville ha en VoIP-server som drar så lite resurser som det bara går, så det fick bli Mumble. Längtar dock till den kommande versionen av TeamSpeak.

Gällande Telegram så stödjer jag dom fullt ut! Grundaren har finaniserat Telegram helt från sin egna ficka ända sedan starten 2014. Nu när över 500 miljoner personer världen över använder tjänsten dagligen, så behöver han hjälp med finaniseringen. Sen kommer ju reklamen att endast visas i kanaler, men jag antar du reagerade på det där med power user-grejen?

Bra att försöka. Själv använder jag mig av hBlock vilket gör en del av jobbet med att kasta ut främst Google och Facebook från ens system.

Ja det är lite meckigt tyvärr. Det är nog KVM du tänker på. Jag kan köra min Windows-maskin virtuellt i Linux också, utöver dual boota den. Jag funderade lite på att köra min Unraid-burk på det viset också men skippade det.

Ja det är väl enda nackdelen tyvärr. Resurser är inga problem för min del :). Använder gärna Teamspeak och gjort i många år. Ser också fram emot nya versionen, hoppas verkligen det blir bra.

Ja absolut, då donerar jag hellre till tjänsten och slipper annonserna. Annonser är ett skit. Innehåller inte helt sällan skadlig kod och tracking.

I Windows kör jag WindowsSpyBlocker https://github.com/crazy-max/WindowsSpyBlocker och
O&O ShutUp10 https://www.oo-software.com/en/shutup10

uBLock Origin och Pihole löser många av de andra problemen :).

Av HerrNilsson
Skrivet av Airikr:

Kul att du har gått över till öppen källkod, trots Windows Åtminstone nästan fullt ut (Keypirinha är nämligen inte 100% öppen källkod).

Själv är jag knappt inne i Windows nu för tiden, men här är min lista av program (de är inga applikationer) som jag använder mig av i det operativsystemet.

  1. Firefox. Våga vägra Chromium!

  2. Steam. Det enda spelföretaget jag kan acceptera att de har min hemadress och tillgång-isch till mitt PayPal-konto.

  3. Adobe Lightroom Classic. darktable med Hugin går inte att mäta sig med Adobe Lightroom Classic.

  4. Telegram. En chattjänst med full fokus på integritet och kryptering. Tyvärr har de inte öppnat källkoden för krypteringsmetoden än, men det kommer.

  5. Mumble. Våga vägra Discord!

Jag dualbootar PopOS och kör Windows endast för ett fåtal spel, även arbetsstation så bra applikationer behövs ändå. Tyvärr är man kvar i det tills man tröttnar på spel, vilket inte lär hända. Jag vet att det går att spela helt OK i Linux också. Men en del spel lirar inte bra nog helt enkelt.
Kör Signal för kommunikation och Teamspeak istället för Discord. Telegram använder jag inte och blev inte heller sugen efter det här https://www.techspot.com/news/88080-telegram-begin-adding-adv....

Försöker degooglifiera mitt digitala liv i så lång utsträckning det går. Bort med allt Google, Facebook och Microsoft håller på med. Tyvärr omöjligt i praktiken, men så långt det går :).

Firefox med lite tillägg och konfig blir ganska trevligt - https://privacytools.io/browsers/.

Av HerrNilsson

Spara en slant och kör Windows Home istället för Pro om du inte behöver någon funktionalitet därifrån.
Har du övervägt ett Ryzen-bygge?
Personligen skulle jag valt snabbare minne och sett till att jag hade stöd för PCIe 4 och om budgeten tillåter köpt en NVMe-disk med det på en gång.

Av HerrNilsson

En uppdaterad lista tycker jag behövs.
Den applikationen från listan ovan som jag fortfarande använder är Veeam Endpoint Backup Free. Helt magiskt bra!

Annars fortsätter jag med lite nya applikationer jag gillar. Ja, alla använder webbläsare, Spotify osv osv. Jag tänker på andra applikationer som inte alla kanske känner till.

Applikation: Joplin
Förklaring: Open Source anteckningsapplikation du kan synka med NextCloud, krypterat!
Kostnad: Gratis
Länk: https://joplinapp.org/

Applikation: Franz
Förklaring: Samlar flera chattklienter (Messenger, Discord, WhatsApp, Slack, e-post m.m. i en och samma applikation.
Kostnad: Gratis
Länk: https://meetfranz.com/

Applikation: Chocolatey
Förklaring: Pakethanterare för Windows. Tänk Ninite fast mycket mer.
Kostnad: Gratis
Länk: https://chocolatey.org/

Applikation: Visual Studio Code
Förklaring: Kompetent applikation för att hantera och skriva kod. Versionshantera med Git osv.
Kostnad: Gratis
Länk: https://code.visualstudio.com/

Applikation: Keypirinha
Förklaring: Launcher för Windows med ganska bra tillägg.
Kostnad: Gratis
Länk: https://keypirinha.com/

Av HerrNilsson

Vad står skärmen på om du kollar i "Advanced display settings" i Windows. Vet inte vad motsvarigheten på svenska heter. Men den bör ju stå på 165hz om det nu är det du har.

Av HerrNilsson

Hej!

Oj vad jag har letat efter det här och gått igenom femtioelva olika lösningar innan jag hittade det som passade mig.
Jag byggde en egen där jag 3D-printade lådan och använde mjukvaran Deej - https://github.com/omriharel/deej
Det finns ett antal byggda modeller redan och man kan få det precis som man vill
https://github.com/omriharel/deej/blob/master/community.md.
Där kan du tilldela vilken process du vill till vilken ratt du vill. Du kan bygga hur stort eller litet du vill med antal rattar/sliders osv.

Just nu har jag
Första ratten - Master (dvs styr allt ljud)
Andra ratten - Spotify och Foobar2000
Tredje ratten - Firefox och Edge
Fjärde ratten - Spel, Battlefield, Satisfactory, Hades osv.
Femte ratten - Teamspeak och Teams

https://i.imgur.com/n5WshB6.jpeg