Inlägg

Inlägg som Eazy har skrivit i forumet
Av Eazy

Reklam är otroligt miljöförstörande. Frågan är hur mycket vi skulle konsumera om vi inte hade reklam. Reklam är helt enkelt av ondo. Å andra sidan är människan helt okapabel att ändra på sin konsumtion.

Av Eazy
Skrivet av SuperNova:

Symaskinsolja blir jättebra!
Ta bort klisterlappen, lägg fläkten ner och starta den sen droppar du på någon/några droppar i hålet vid lagret och låter den snurrara. När du är nöjd kan du sätta tillbaka klisterlappen.

Under klisterlappen var där en rund mässingsbit och ett hårstrås-tunt hål. La lite olja där, men känns tveksamt att det kommer in nått i det lilla hålet. Ska montera stereon i helgen så får vi se. Gissar att jag får köpa en ny fläkt i alla fall. får bita i det sura äpplet och köpa den fläkten där frakten är dyrare än fläkten. Är ju inga pengar, men känns bittert ändå

Av Eazy
Skrivet av SuperNova:

25mm fläktar låter rätt bra.
Men om den ändå är paj och skall ersättas kan du testa att ts bort klisterlappen och smörja fläkten. Vill du vara riktigt noga kan du ta loss låsringen och dra ut fläktbladen så du verkligen får in smörjmedlet.

Får prova att smörja upp den och se om det hjälper. Vad rekommenderas att man smörjer en fläkt med? Jag har 5-56, symaskinsolja, silicon-spray och kopparpasta. Kopparpasta gissar jag man bör undvika.

Av Eazy
Skrivet av SuperNova:

Vad är det för fel på nuvarande fläkt?

Den tjuter rätt högt. Tror den kan ha blivit tilltryckt mot kablar eller nått då det varit trång bakom stereon.

Av Eazy
Skrivet av Swedishchef_90:

Tror den har 0.16A så lite för stark....

Jag har svårt tyda det som står till höger om "DC05V" . Kan det stå 0,06A? På min bild då.

Btw, tjockleken på fläkten har nog inte nån betydelse. Den kan vara tjockare eller tunnare.

Av Eazy
Skrivet av Swedishchef_90:

Var på den siten där också. Känns lite trist att frakten kostar mycket mer än fläkten. Hittade denna på amazon Kan den funka tro?

Av Eazy
Skrivet av DavidtheDoom:

Fläkten lär vara 5V och inte 0,5 V.
Tjockleken är intressant också, finns många tjocklekar på mindre fläktar, funkar säkert att köpa större/mindre förutsatt fläkten passar.

Jo jag var lite konfunderad att det står 05v... Vet inte om varvtalen är viktig för just bilstereon. Storleken måste vara 25x25 annars så passar den inte. Gjutet aluminiumhölje.

Av Eazy

No shit?!

Av Eazy

Fläkt 25 x25 mm

Hej!
Behöver en ny fläkt till min dubbel-din bilstereo. Fläkten är 25x25 mm 0,5v 2 kablar. Har googlat en del men hittar ingen exakt. Undrar om någon kan rekommendera en liknande som kanske skulle kunna funka?

här är en bild på den:

Av Eazy

Om det är KDE du vill ändra panelen på:

Kör fortfarande Debian 10 då jag inte orkat uppdatera, så kanske senare versioner av KDE är annorlunda....

Högerklicka på panelen och välj "Lås Upp" (om den inte redan är upplåst förstås)
Högerklicka igen och välj "alternativ För Panel" och klicka sedan på "Anpassa Panel"
Där ska det i mitten finnas en knapp som heter "Skärmkant"
Håll nere den knappen och dra till vilken skärmkant du vill ha panelen.
Knappen "Panelhöjd" funkar på samma sätt. Håll nere knappen och dra musen uppåt eller nedåt till önskad höjd.

Som sagt jag kör en äldre version av Debian och KDE, men jag gissar att det funkar på samma sätt.

KDE har historiskt varit lite mer tungdrivet, men har på senare år blivit lika tung/lättdrivet som Gnome. Jag har i alla år använt KDE, och jag har aldrig märkt av att det skulle vara speciellt tungdrivet.

Av Eazy
Skrivet av Dalton Sleeper:

Självskanningen behöver du inte prata med, om du nu inte känner att du behöver!
Någon form av tjänst som berör minst två personer så bör man visa hyfs, anser jag.

Man beter sig/uppför sig som man själv skulle vilja bli bemött. Säljer du (ja just du) saft eller finska grisar ute vid vägkanten vid villan så lär du förvänta dig något sorts bemötande. Någon som kommer dit och beter sig otrevligt eller ignorant har inget där att göra, anser jag.

Jag tror också att folk blir gladare och får mer motivation i längden, en win win.

Så om du pratar i telefon, har lurar och svarta solglasögon på när du ska betala vid en kassa med en kassör(ska), så skulle jag tycka att du är otrevlig / ignorant, och förmodligen är jag inte ensam om det. Det samma gäller när man går på en buss fram, och det gäller både chaufför och de som påstiger bussen.

Kanske är det en åldersgrej?

(så dricks i min mening mestadels onödigt, man bör sköta sitt jobb utan att behöva dricks)

Jag jobbar inom ett serviceyrke och jag har blivit för gammal för att tolerera herrskap och tjänstefolk-stilen. Jag uppför mig på samma sätt som kunden bemöter. Är kunden otrevlig får de ett otrevligt bemötande, får jag ett trevligt bemötande får de samma tillbaka och hjälper kunden mer än de begär. Pratar de i telefon (händer ibland) och förväntar sig att jag ska vänta tills de har pratat färdigt så brukar de bli förvånade att jag bara går (deras telefonsamtal angår inte mig).

Btw. alla som har en taskig attityd när det kommer till reklamationer hamnar direkt sist i kön även om man kunnat åtgärda problemet på en gång. Är de däremot trevliga försöker man hjälpa så fort det bara går.

Ont.
Jag ger inte driks längre sedan vi gick ifrån kontanter till kort. Jag vet ju inte om servitören får pengarna eller om det är restaurangägaren som får dem. Dessutom får jag aldrig driks som servicemedarbetare.

Av Eazy
Skrivet av Kent:

Nja, du skrev: "Du kan inte ha bankid på flera enheter på Swedbank" Jag kanske missuppfattade dig?

Hur som helst kan man ha 3 aktiva bank-id så länge det är på olika enheter.

Jag editerade mitt inlägg samtidigt som du svarade.

Av Eazy
Skrivet av Kent:

Är du säker? Från Swedbanks FAQ:
Länk: https://www.swedbank.se/privat/digitala-tjanster/mobilt-banki...

Däremot går det bara att ha ett mobil bank-id per enhet.

Ja, var det inte det jag sa?

För att förtydliga. När vi försökte få in bankid till en ny telefon, var vi tvungna att inaktivera det på den gamla mobilen. Detta var för några månader sedan och det är möjligt att det kan ha ändrats sedan dess.

Av Eazy
Skrivet av SCORPIUS:

Hej alla

Jag har nu en Samsung S21 FE 5G. Den verkar helt ok.
Vet inte 100 än då jag inte använder den som main än.
Måste fixa Bank id innan det är lönt. Det var svårare än jag trodde nu. Jag har sparbankenskane.se och dom verkar ha gjort ändring sedan jag bytte telefon sist.
Innan gick det bra att byta telefon och behålla bankid på den äldre telefonen. Upp till tre st har jag för mig.

När jag skulle installera det nya nu på Samsung S21 så vill appen i min s8+ radera mitt bank id i den. Vilket jag inte vill för jag vill ha en fullt fungerande reservtelefon. Så jag avbröt.
Är detta något ni kan hjälpa med med eller måste jag ta mig ned till banken och prata med dom?

Mvh

Du kan inte ha bankid på flera enheter på Swedbank (om det är den banken du har) och det är inget att göra åt.

Av Eazy

Den här bakdörren är endast åtkomlig om man har ssh öppet ut mot internet?

Av Eazy
Nytt bud: 300 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Eazy
Skrivet av Alphahanne:

<Uppladdad bildlänk>

#20402648

Av Eazy

"Veckans fråga" och "snabbkoll" gissar jag är, av företag, betalda marknadsundersökningar. Helt ok att man gör såna, bara man informerar att det är just marknadsundersökningar. Jag hoppas verkligen att det är marknadsundersökningar. Om inte, vore det mer pinsamt.

Själv är jag på väg bort från Sweclockers eftersom det inte längre finns något som intresserar mig här längre. "Nyheterna" är ointressanta och ofta retar jag mig på artiklarna av olika anledningar. Forumet har blivit ett allt för hårt klimat att vara i, så jag kommer nog bara i framtiden att gå hit för att ställa frågor om jag behöver hjälp. Utöver det, så är det tråkigt nog slut för mig på Sweclockers. Vilken huvudsajt jag ska gå till vet jag inte riktigt än. Finns inte så många Svenska sajter. Kanske Pc för Alla?

Av Eazy
Skrivet av zyberzero:

Tellstick (jag kör också Duo) fungerar i HA, om än en aning omständligt

Men kör du HAOS i egen VM finns en addon för tellstick som du tutar in, och sen får du mappa upp alla devices i en config-fil. Tyvärr är configfilen inte kompatibel rakt av med /etc/tellstick.conf men snarlik (kommer inte ihåg hur den lagras på Windows), men en exempelenhet ser ut så här:

- house: "3405743" id: 1 model: selflearning-switch name: Doorbell protocol: arctech unit: "1"

Vill du inte köra HAOS, utan HA (Core) direkt på hosten kan du använda telldusd rakt av (även om den blir knöligare att kompilera för vart år känns det som), vill du köra HA i Docker så börjar det bli stökigt - då måste du exponera telldusd-sockets över TCP till Docker-containern (ex mha socat) EDIT: Du kan säkert också bara mappa socket-filerna, men jag kan tänka mig att det orsakar allsköns spexiga problem. Inspiration för kompilering kan hämtas från Addonets Dockerfile ( https://github.com/home-assistant/addons/blob/master/tellstic... )

och inspiration för socat kan hämtas från addonets körsscript ( https://github.com/home-assistant/addons/blob/master/tellstic...
run.sh ) där främst rad 61-62 är intressanta.

TL;DR: Kör HAOS - underlättar livet. Jag körde länge HA (core) direkt på en host och ledsnade på att uppgradera Python-versioner stup i kvarten.

Däremot; det absolut jävligaste med tellstick/homeassistant-integrationen är sensorer (temperatur och luftfuktighet). Den laddar bara sensorer som telldusd har sett när HA startar, om du inte specat upp dom i konfigfilen ( https://www.home-assistant.io/integrations/tellstick/#sensor )

Jag är lat och har inte specat upp dom (än... sådär 8 år in som HA-användare), any day now!

Du kan garanterat få HA till att styra motorvärmare baserat på temperaturer - jag skulle inte bli förvånad om det redan finns någon blueprint för detta ändamål!

Telldus-center (telldusd) behövs alltid installeras separat i alla lägen antar jag? Räcker med andra ord inte med bara addonet i HA?

Av Eazy
Skrivet av jocke92:

Vet inte hur du bäst får in signalen från 433mhz. Om din tellstick är kompatibel eller om du behöver skaffa någon annan enhet.

Det är inga problem att skapa en automation som triggas på morgonen och kollar vad det är för temperatur. För att sedan starta värmaren. Men om du hade att den räknade ut hur långt tidigare den behövde starta baserat på temperaturen blir det lite mer avancerat. Men det går också. https://community.home-assistant.io/t/car-engine-heater-for-n...

Sedan kan du med hjälp av appen läsa av din telefons alarm och automatiskt starta värmaren de (var)dagar du har väckning. Istället för att manuellt behöver aktivera något eller köra den i onödan.

Tack för svar!

Har svårt att förstå koden där i länken du gav. Kan förstå lite python med det där har jag noll kunskap om så jag har svårt att implementera det efter mina behov. Är ju även svårt att testa det i verkligheten. Har kollat guiden för att lägga till en Tellstick duo och en Tellstick, men plugin för dessa verkar vara borttagna.

Får hålla tillgodo med SwichKing så länge det funkar...