Inlägg

Inlägg som wixia har skrivit i forumet
Av wixia

I feel you. Blev så trött på Skype till slut att jag och polarna skaffade en egen Teamspeak-server, har inte skänkt Skype en tanke sedan dess.

Av wixia
Skrivet av mrqaffe:

Avstånden måste stämma inom max 10 cm när man lyssnar med högtalare för att surrounddekodern ska funka, dekodern kompenserar genom att tidsfördröja kanalerna individuellt på olika sätt så att allt ljud ska synkas i tid (position) gentemot annorlunda positionerat ljud och bilden och stämmer inte de justeringarna så blir ljudet dåligt, man brukar därför inte köra hörlursljudet genom en högtalardekoder eftersom den inte tar hänsyn till huvudets form och det faktum att ljudet inte leds runt huvudet så att kanalernas ljud inte hörs via båda öronen men med påverkan av huvudform och ytterörat vilket är kritiskt viktiga egenskaper om man ska skapa hörlurssurround.
Det finns därför Dolby headphone dekodrar som är tänkta att användas vid hörlusbruk när man lyssnar på film men vill man ha bästa surroundljud så ska man ha konsthuvudsinspelningar, de är det enda som kan ge ett närmast perfekt positionerat ljud.

Jag tycker du ska se över hela setupen i dekodern för har du hittat ett fel så kanske det finns flera och det är viktigt att lära sig hur dekodern fungerar om man ska kunna få bra ljud.

Grejen är att jag har bara två golvhögtalare inkopplade, dvs. stereo. Jag antar att det var därför jag inte hörde att högtalaravstånden inte riktigt stämde, svårt att höra i bara stereo tänker jag. Har kört en ny MCACC igen där jag var extra noga med mikrofonplaceringen vilket resulterade i att högtalaravstånden endast skiljde 10 cm, vilket jag justerade manuellt i efterhand. Tycker att det låter riktigt bra både när jag lyssnar med högtalare och hörlurar nu, så jag är nöjd!

Av wixia

Lyckades minsann lösa det. Både @Airborn och @mrqaffe hade rätt på sitt vis. Det handlade om att man tydligare hör skillnader i hörlurar, men det var inte balansen som var fel inställd, det var högtalaravstånden. När jag läste om lägena Pure och Pure Direct i manualen så var en av skillnaderna att Pure Direct ignorerade precis alla inställningar, inklusive saker som högtalaravstånd, vilket fick mig att haja till. Så jag kollade högtalaravstånden i inställningarna och mycket riktigt var avståndet 0,4 m längre på höger sida. Om det kompenseras med fasförskjutning eller ren ljudstyrka vet jag inte men så fort jag ställde in högtalarna på samma avstånd lät det perfekt i hörlurarna. Att inställt högtalaravstånd påverkar när man lyssnar i hörlurar är ju helt absurt? Konstigt också att det inte finns något Pure Direct-läge för hörlurar.

Hur som helst har jag lärt mig något nytt och jag är riktigt glad, riktigt härligt att lyssna på vinyl med så här bra hörlurar

Av wixia
Skrivet av mrqaffe:

Är inte stereo att man kopplar bort dsperna ? "pure direkt" och liknande brkar vara att man kopplar nort tonkontrollerna och kanske nån ingångsväljare också.
Har du testat att ansluta analogt och analogt men skifta H&V ? Har du testat att mata förstärkaren med monosignal ? Mono in gör att analoga surrounddekodrar inte kommer att kunna påverka ljudet.

Är så extremt dåligt förklarat i manualen vad som händer när man kopplar in hörlurar. Stereo verkar vara att den mixar ner allt den matas med till stereo. Stereo ALC gör samma sak men jämnar ut ojämna signalnivåer. Phones Sur försöker simulera surroundljud. Alltså verkar det inte som att någon av lägena är helt fria från DSP. Använder man Direct skippar den massa DSP och applicerar bara de mest basala inställningarna man gjort. Pure Direct är enast ren genomströmning av ljudet. Dessa två lägena går ju dock inte att använda när man kör hörlurar. Något av de lägena man kan välja bör ju ge en vettig ljudbild, alltså lutar det åt att något är trasigt.

Har testat att skifta RCA-kabeln utan resultat. Har också provat att koppla hörlurarna med adapter direkt till utgången på mitt RIAA-steg och då låter det perfekt så något blir konstigt i receivern. Hur kan jag mata receivern med en monosignal?

Av wixia
Skrivet av Airborne:

Du har möjligen inte glömt bort att ställa förstärkarens balanskontroll i mittläget?

Det är bland det första att kolla upp då man hör balansskillnader tydligare i hörlurar än i högtalare. Så om balansen står bara lite fel så är det fullt möjligt att man inte reagerar på det vid högtalarlyssning utan först hör det då man lyssnar i lurarna.

Blir det ändå fel så kolla kablaget också samt prova någon annan signalkälla förslagsvis radion inställd i monoläge för att förvissa sig om lika signal på höger o vänster.

Låter det fortfarande fel då så kan det vara fel på utgången eller balanskontrollen. Kan skilja lite på precisionen för volym o balans mellan enklare och bättre(oftast dyrare) apparater så är det bara lite fel så kan du antingen medvetet vrida lite "fel" på balanskontrollen för att korrigera.

Tveksamt om det lönar sig att reparera om du inte antingen har garanti kvar på receivern eller hittar någon billig och kunnig reparatör som kan fixa det.

Tyvärr blir det allt sämre med reparatörer som kan ljudprylar i grunden längre. Finns säkert några enstaka specialister kvar men känslan är att de stora reparatörsdrakarna inte är så mycket att hänga i granen när det gäller ljudprylar om det inte är väldigt enkla och lättfixade problem.

Hade en kompis som skickade in en förstärkare på reparation där de inte klarade att hitta så enkelt fel att ett bleck böjt sig i hörlursutgången och sade att den bara var att kassera(förstärkare för 7k) när jag hittade och fixade felet på 10minuter.

Balanskontrollen är digital och i formatet att man kan skruva varje kanal upp eller ner i steg om dB. Dessutom går den inte att använda när hörlurarna är inkopplade, då bara blinkar det PHONES i displayen. Om jag däremot gör en balansinställning innan jag kopplar in hörlurarna så finns den kvar. Det går dock inte att korrigera på något vettigt sätt. För att få röster att låta som att de kommer centrerat måste man skruva upp vänsterkanalen 7-8 dB och då är det andra ljud som låter för starkt i vänster kanal helt plötsligt. Använder man den balansinställningen med högtalarna så hörs det tydligt att balansen är helt fel. Det verkar ju tyvärr som att hörlursutgången inte är helt frisk. Receivern köpte jag för mer än två år sen så det blir inget garantiärende av det heller.w

Skrivet av mrqaffe:

Jag vet inte om det är tillämpligt men det kan kanske även bero på inställningar i surrounddekodern så prova att mata in analog stereosignal och spela upp det utan att surroundprocessa det och se vad som händer då.

När man har kopplat in hörlurar kan man bara välja mellan lägena Stereo, Stereo ALC och Phones Surr, går inte att välja Pure Direct. Inställningarna är väldigt begränsade med hörlurar inkopplade av någon konstig anledning. Har provat att spela vinylskivor men hur jag än gör så låter ljudet skevt, är ju dock inte säker på om jag lyckas stänga av all DSP när hörlurar är inkopplad i och med att det finns så få inställningar. Dock så verkar det ju som att vissa inställningar man gör utan hörlurar inkopplade ligger kvar när man kopplar in dem, som balans till exempel. Så provade att ställa in högtalarna på Pure Direct och sen koppla in hörlurarna men det hjälpte inte heller.

Av wixia
Skrivet av mrqaffe:

Beror ju på exakt vilka delar du köper, batterier ingår i "full kit"

Ah, ja batterier missar jag, men det är lugnt, ska bara ha den hemma!

Av wixia

Ojämnt ljud på hörlursutgång

Hej,

Har nyligen skaffat mig ett par Philips Fidelio X2 vilket har gett mig anledning att använda hörlursutgången på min Pioneer VSX-827 hemmabioreceiver. Har märkt att ljudet är starkare på höger kanal än på vänster. Allt ljud som ska vara centrerat låter som att det kommer lite svagt från höger. Inte som att det är tänkt så när man gjorde stereomixen utan snarare på ett irriterande vis, som att ljudbilden är lite sned. När jag kopplar in lurarna till min dator eller telefon låter det korrekt. Får samma fenomen när jag testar med andra lurar. Kan det vara så att hörlursutgången inte fungerar som den ska? Kan man göra något åt det tro?

Vänliga hälsningar

Av wixia
Skrivet av Heinel:

Full kit utan front och backpanel+ desktop kit

Skickades från m.sweclockers.com

Det blir ju dyrare än det jag länkade tidigare samt att man fortfarande inte får samma IO som skrivbordsversionen som är färdigbyggd? Eller får man med något mer i full kit som jag missar så som jag har plockat ihop de lösa delarna?

Edit: Tänkte fel med IO, det blir rätt så klart. Däremot kvarstår frågan om man får med något mer om man kör full kit och byter ut panelerna gentemot att köpa det helt i delar?

Av wixia
Skrivet av Kalium:

Ser väl vettigt ut. Men tror inte du får med några batterier om du skulle vilja köra den portabelt.

Jag har en (gammal) bygg-guide på min blogg här http://phimusic.blogspot.se/2013/07/o2-construction-guide.htm...

Portabelt bryr jag mig inte om! Egentligen vill jag ju bygga en sån här: http://www.headnhifi.com/amplifiers/desktop-headphone-amplifi...

Men det verkar inte gå att köpa den i delar? Det jag har valt nu blir ju lite konstigt med dubbla inputs för ström.

Av wixia
Skrivet av mrqaffe:

Varför inte bara ta "O2 Headphone Amplifier Full Kit" ?

För att det är inte skrivbordsversionen, den har strömanslutning och 3.5 mm input på framsidan. Vill ha ström och RCA input på baksidan

Av wixia
Skrivet av Kalium:

www.headnhifi.com är helt klart enklast.

Fint! Är detta allt jag behöver för att bygga skrivbordsversionen av O2? (ingen ODAC alltså, bara stärkare)

http://i90.photobucket.com/albums/k259/wixia/cart_zpswbv2tkzj.pn...

Av wixia

Har kikat runt lite på Internet efter O2+ODAC att bygga själv men det är lite rörigt känner jag. Var är det billigast att köpa den kombon i delar som man bygger själv? Jag vill ha USB+RCA IN på baksidan och 3,5/6,3 mm ut på framsidan. Input på framsidan är inte nödvändigt.

Edit: Ställer två frågor till. Hur mycket har jag att vinna på att använda ovanstående kombo till mina Fidelio X2 istället för att koppla dem direkt till mitt Creative X-Fi Xtreme Music (det från 2005) ljudkort i datorn? Räcker det kanske med endast en O2, lite dålig uppfattning om hur bra DACen på det ljudkortet är, samt hur bra kortet i övrigt är?

Hur mycket har jag att vinna på att koppla min skivspelare till en O2 istället för att använda hörlursutgången på min Pioneer VSX-827 hemmabioreceiver?

Av wixia

Kan rekommendera tavellisten Leo hos rusta för er som inte vill gömma undan de vackra omslagen till era skivor!

http://www.rusta.com/se/tavellist-leo-p95401145.aspx

Den är precis lagom lång för att fyra skivor ska få plats. Jag blev själv mycket nöjd med resultatet i min lägenhet!

http://i90.photobucket.com/albums/k259/wixia/IMG_6519_zpstmpdqwn...

Av wixia
Skrivet av drewi:

Med htaccess kanske. http://www.htaccesstools.com/articles/password-protection/

Det var vad jag hittade på en googling, har inte provat själv så kan inte säga hur smidigt de funkar

Fungerar utmärkt! Slipper dessutom flytta runt massa filer när jag är klar

Av wixia

Dölja sida under utveckling på Binero

Hej,

Hjälper en kompis att sätta upp en webbsida. Har köpt plats och domän på Binero och ska sätta upp allting nu. Det är önskvärt att sidan inte är tillgänglig för allmänheten under utvecklingsarbetet, hur löser jag detta bäst? Alltså att jag på något "hemligt" vis kan förhandsgranska sidan under utvecklingsarbetet och när allt är klar aktiverar jag domänen så att man kan surfa till sidan. Har kollat runt på alla inställningar på Binero men hittar inget vettigt tycker jag. När jag har jobbat med webbsidor förr har jag alltid haft en lokal webbserver och då är det ju bara att peka om domänen när allt är klart.

Vänliga hälsningar

Av wixia
Skrivet av mrqaffe:

Det är ju en MM pickup och har alltså en lätt utbytbar nål, pickuphuset kan väl vara red och nålen black eller nån annan kombination, Ortofon brukar ha kompatibla fästen som gör att man kan blanda nål och hus på mm pickuper, ag ska inte svära på att det är så eftersom jag inte provat det på de nya pickuperna men OM går att blanda hur man vill.
Edit: Det verkar finnas nån liten skillnad mellan husen men de kan nog ändå vara mekaniskt kompatibla
http://ladda-upp.se/files/2016/b181371.png

Frågade på Vinylengine också: http://www.vinylengine.com/turntable_forum/viewtopic.php?f=19...

Det verkar onekligen som att nålen är en 2M Silver. Pickuphuset är dock inte självklart, texten "2M" är ju skriven i samma guld/brons-färg som på Bronze och Black-pickuphusen till skillnad från den gråa texten på Silver-pickuphuset.

Av wixia

En annan fundering. Jag tittar på min pickup och blir inte riktigt klok på vad det är jag har.

http://i90.photobucket.com/albums/k259/wixia/IMG_6505_zpsp5jlcf7...

Personen jag köpte spelare av sa att det var en Ortofon Red. Pickupen ser ju dock till viss del ut som en Black, men det kan det ju inte vara, en sådan kostar över 5000 kr ny. Är det en kopia eller finns det Red som ser ut så också?

Av wixia

Någon som har något att säga om olika testskivor för att ställa in sin spelare? Till exempel Hi-Fi News Test-LP The Producers Cut. Personen jag köpte min skivspelare av hade precis ställt in den och jag tvekar inte på att det är en vettig inställning. Det hade dock varit kul att prova med en testskiva och själv skruva lite för att få en bättre förståelse för de olika inställningarna.

Ska för övrigt hämta upp ett exemplar av The Beatles - Magical Mystery Tour efter jobbet

Av wixia

Jag har också gått i vinylfällan. Är alldeles för roligt att köpa och spela skivor! Köpte mig en Thorens TD166 Mk2 begagnad och är hur nöjd som helst.

http://i90.photobucket.com/albums/k259/wixia/IMG_6496_zpsbvjsydg...

Av wixia
Skrivet av mrqaffe:

Du kan naturligtvis spela lp på moderna prylar, det har ingen betydelse med apparaternas ålder och troligen är den svagaste länken just nu dina högtalare (och ditt rum)
Lp ger inte autentiskt ljud utan där är cd helt överlägset och det har bevisats många gånger, däremot kan lp färga ljudet behagligt och på så sätt vara mer förlåtande för dåligt källmaterial än vad cd är.

Tack för svar!

Autentiskt ljud var så klart fel ordval, med autentiskt menade jag mer "som det lät 1975". Vad för högtalare ska man satsa på istället? Något från den tiden i bra skick eller något nytt? Några tips? När jag spelar vinyl kör jag förstärkaren i Pure Direct, dvs. att ljudet bara går rakt igenom, ingen ljudbehandling vilket bör vara det bästa för att återge vinylen? Hur mycket bättre är en förstärkare av god kvalitet från 70-80-talet än min Pioneer? För jag antar att det är bättre analog elektronik i en sådan, eller?