Inlägg

Inlägg som MrRunaway har skrivit i forumet
Av MrRunaway
Skrivet av pacc:

Problemet verkar vara batteriet, de flesta Zigbee prylar har knappceller som dör vid för mycket minusgrader.

Sonoff verkar ha en del temperatursensorer på sladd till sina enheter, annars får man gå tillbaka till någon av de hundratals 433mhz termometrarna som finns.

Barometer är nog ett icke problem då det inte lär skilja sig så mycket från en inomhus sensor.

Det fetade har du helt rätt i. Luftfuktighet är däremot mer relevant. Speciellt inne på en inglasad balkong. Hittar dock ingen lösning som övertygar. Ska diskutera det här med någon kompis som kan löda.

Av MrRunaway

Något jag kom på att jag saknar är en Aqara-tempsensor som är gjord för utomhusbruk. Philips Hues rörelsevakt för utomhusbruk har temperatursensor men ingen luftfuktighet eller barometer. Jag kontaktade Aqara om det och de svarade att de fått önskemålet tidigare.

Skrivet av Dhanjel:

Kanske är bättre isåfall med någon lampa som blinkar eller nåt? Känns ju som en visuell hjälp hade varit bättre.

Låter värre än vad det är kanske, men deras badrumsdörr syns från entrédörren, som har stora glas-rutor samt en ruta från golv till tak vid sidan, så ser inte så snyggt ut om det kommer besök.

Så den säger bara "Stäng dörren till badrummet"

Ett par ljuskällor i vardagsrummet och hallen pulserar ett par gånger. Ljuskällorna i hallen i hallen tänds. De i vardagsrummet ändrar inte läget. Det går inte att missa om man är i vardagsrummet. I köket däremot märks det inte. Aviseringen till mobila enheterna kan lagga lite. Därför jag vill ha ljud med. Hon hör inte heller när jag kommer hem så jag har skrämt henne halvt till döds ett par gånger.

Dock kommit på en lösning. Jag har en lampa där jag har mina cyklar som jag tänder när jag kommer hem med cykel. Då kan jag skicka en avisering till frugans mobila enheter.

Skrivet av Cove:

En still undran angående Nedis sirenen som Kjell säljer, varför skulle den inte fungera i home assistant?

Kör t.ex. Deltaco pluggar (också rebranded Tuya). Går utmärkt och lägga in direkt i Tuyas app, och integrera till HA via Tuya eller Local Tuya integfationen om man har HACS (kör själv Local Tuya då den är blixtsnabb och mer stabil).

Jag köpte Nedis Siren i augusti 2022 och brandvarnaren returnerade jag i februari i år. Vet inte om det hänt något de senaste tio månaderna? Både jag och min svåger har haft stora problem att integrera allt från Tuya.Vi hade det igång via den här som heter ioT som man fick prova på fritt i en månad. Sen skulle det kosta flera tusen dollar att förnya då det är inriktad på företag med flera hundra till tusentals anställda.

Aldrig provat det HACS. Ska tipsa min svåger även om det kanske inte är någon större mening då de ska flytta om en månad. Han har en del Tuya kvar. Jag har bara Aqara och Shelly.

Länk till sirenen: https://www.kjell.com/se/produkter/smarta-hem/smarta-sensorer...

Av MrRunaway

Min svåger har elavtal med timtaxa. Sen väljer HomeAssistant om det är billigast att värma huset med el eller pellets. Till den har han en matare.

Läckagesensorer är kopplade till RGB-ljuskällor och eluttagen till tvättmaskinerna aviserar när strömförbrukningen sjunkit till noll i x antal minuter.

Min vibrationssensor aviserar när tvättmaskinen centrifugerat mer än tre minuter. Det är mycket praktiskt. Kan rekommendera det. Finns fästen att köpa eller printa själv om man har 3D-printer.

Skrivet av Dhanjel:

En Google Nest Hub Mini eller Amazon Echo Dot kanske kan funka med tillsammans med TTS eller liknande?
Så får man ut lite mer av det än bara "siren", även om det kanske är lite mer pill.

Jag har en nest hub mini i barnens allrum och en sensor på deras badrumsdörr, låter de dörren vara öppen i minst 5 minuter så blir nest hub:en arg på dom

Jag hade VLC media via telnet innan ihop med TTL. Ljudet fungerade via trådade hörlurar. När jag väl hittade ett par högtalare på second hand, hade den integrationen lagt av.

Tittat lite på Nest Mini men priset är bara okej när den är på kampanj. Ett dilemma är att ljudet inte är högt nog på enbart en. Frugan har nedsatt hörsel. Hon hör aldrig när det ringer på dörren. Vi köpte en kökstimer som fick klagomål på höga ljudnivån. Den låter som brandvarnaren. Jag hoppar fortfarande till varje gång vi använder den.

Kyligt att retas lite med ungarna på det sättet. Vad ropar den ut?

Skrivet av durrav:

Frients brandvarnare har siren man kan använda till allt möjligt. De har en egen siren också, men den är dyrare än brandvarnaren.
Annars är min rekommendation att göra som kommentaren ovan, att köra ut en TTS i en smarthögtalare.

Frient var ett nytt märke för mig. Ska spana in det.

Shellys brandvarnare kan skicka tysta aviseringar. Vi planerar att ha en sådan i köket för vi har bara självutdrag. Använder vi gjutjärnswoken blir det snabbt rökigt eller om jag gjort kycklingkebab och det skvätt fett i ugnen. Då vore det bra att få en avisering att det är dags att stänga köksdörren innan brandvarnaren i hallen börjar tjuta öronbedövande. Annars står man där och håller för ena örat med fingret och andra med axeln och skakar en handduk framför.

Om vi haft plats hade jag haft en golvfläkt kopplat till smart eluttag som kan starta om brandvarnaren detekterar rök. Fast det skulle då poteniellt kunna syresätta en brand, men vi är i rummet intill.

Av MrRunaway

Är det någon här som lyckats integrera en siren med HA? Vi har en Aqara Mini Switch som ringklocka. Trycker någon på den blinkar det i hallen och vardagsrummet men om man är inne i badrummet eller i köket så märks inte det. Därför behöver jag ringsignal.

Inte lyckats med datorhögtalare koppla till datorn som kör HA. Ska göra ett nytt försök. Nedis Siren som Kjell säljer hade varit guld men då det är rebrandad Tuya fungerar inte det. Vill ha något liknande. Tror att en central placering i lägenheten skulle täcka hela med en.

Av MrRunaway

Har du tittat på Shellys produkter?

Tuya vill att man använder deras ekosystem. Därför håller jag mig borta från dem. Synd för det finns en uppsjö av användbara produkter som jag inte hittar alternativ till.

Av MrRunaway

Sådan här problemlösning tenderar att bli så himla krångligt. Tänk om de bara lyssnade och gjorde som man sa. Det gäller även vuxna barn. Lättare blir det inte.

Av MrRunaway

Inte alls. Varken jag eller frugan bryr oss om jul. Hon är med i Svenska kyrkan och sjunger i en av deras körer. När de hörde att vi inte firar jul, frågade de hon var Jehovas vittne. Som om det är enda anledning att inte fira jul. Doh.

Av MrRunaway
Skrivet av lhugo:

Är själv inte främmande för att sätts upp egna system för att bara ha mig själv att skylla. Just Synology är dock ett undantag.

En färdig lösning för lagring känns rimligt då alla kan missa något och den risken är stor om man sätter upp ett helt system med det viktigaste man har i tennikväg - den lagrade datan. Just Synology har ju bra track-reckord här (både till säkerhet ocv konfiguration/dokumentation). Även om jag anser mig vara erfaren Linux-användare litar jag inte fullt ut på att jag inte kan klanta mig när det gäller att sätta upp en stack av hårddiskar i RAID, koppla dessa till enhetsmappare ocv setan sätta upp BTRFS.

Självklart ska allt vad webb-baserade inloggningportaler heter inaktiveras och diverse containrar ersätta Synoöogys egna program till stor del. All fjärrhantering görs såklart tunnlat.

Men Zyxels lösningar skulle jag inte röra med tång. När jag läser ditt inlägg inser jag att du kanske tänker som jag men mensr just stt Synology är ett bra alternativ men att du inte kan motivera dess pris för just dig.

Tänk om man kunde köpt random konsument-NAS och installerat TrueNAS på den. Det hade varit perfekt. Kanske något du ska spana in själv? Jag vill ha ZFS på min nya 20 TB-hårddisk. Kör primärt på Btrfs utom på systemhårddiskarna på mina datorer som kör EXT4.

Nackdelen är att min Min 12 TB-hårddisk blir full med 85-86 GB ledigt. Får felmeddelande och kan inte kopiera över mer data, men jag har gjort ett aktivt val med Btrfs.

Problemet är de som inte kan eller ens vet hur man stänger av de funktionerna du nämnde. Som litar på att datan är säkrad. Vilket även kan drabba tredjeperson. Ungefär som när Bingo Rimer råkade dela ut sin "hemmapp" i Napster.

Av MrRunaway

Det här är anledningen att jag inte vill köpa en färdig NAS. Jag vill installera mitt egna system, ha det filsystem jag vill utan att betala extra (Synology). Snacka om falsk trygghet om man bara har sin data säkerhetskopierad på en sådan här lösning. Det är inte alls säker.

Av MrRunaway

Jag blandar mascarpone (2x250 gram) med cottage cheese (2x500 gram) i en bunke. Sen micrar jag ca 35 gram blåbär på låg effekt (160 W) i 1:45, tar 250 gram av röran och 15-20 gram Önos jordgubb lågkalorisylt. Det är min frukost. Liknar risgrynsgröt.

Man kan nästan tro att jag räknar kalorier men icke. Det har bara landat i vad som är lagom och att ta 250 gram gör att det räcker i sex dagar.

Av MrRunaway

Uppdatering: Bytt till annat moderkort med annan processor. Det fick datorn att starta men jag hade ingen bild. Bytte grafikort och sen gick det. Installationen frös. Bytte hårddisk och sen kom jag längre i installationen. Den pågår nu.

Med andra ord är det inte nätaggregatets fel. Blir inte mer klok. RAM-minne kan orsaka systeminstabiltet men den startar knappt. Har ingen annan processor att testa med.

Av MrRunaway

Uppstart avbryts efter sekunder. Video finns.

TLDR: https://file.io/LYwTN0aaR7L0 Vilken komponent kan tänkas strula? OBS: Quicktime-format.

När jag skulle starta upp min gamla arbetsdator gick det si så där. Förra gången för något år sen gick det bra. Ej pillat på kablar till moderkortet efter det eller på nätaggregatet.

Vad som händer, som syns på videon, är att chassifläkten och GPU-fläkten börjar snurra. Sen stänger den av sig själv efter bara ett par sekunder. CPU-fläkten “gungar” till men snurrar inte runt. Jag får inte ens bild på skärmen och så här håller den på och loopar tills dess att jag stänger av den genon att hålla in powerknappen.

Jag har tagit av de fyra RAM-minnena och kört dem parvis i de olika slottarna. Första paret på kanal ett, sen kanal två. Andra paret på kanal ett o.s.v. Även provat att köra ett i taget.

Flyttat grafikkortet till en annan port, startat utan grafikkort.

Bytt batteri på CMOS (även om den fungerat tidigare med ett dött batteri och jag bara fått göra om alla BIOS-inställningar).

Tagit ut USB-enheterna (Unifying för tangentbordet, USB-minne för installationsmedia). Även kopplat ut systemhårddisken och startat utan.

Tagit av och monterat om CPU-kylaren då den satt lite löst. Rengjorde med isopropanaol och applicerade ny kylpasta.

Nätaggregatet är lätt att skylla på här. Kan det bara lägga av så när det inte ens varit inkopplat till vägguttag på säkert ett år? Det är precis som den tappat verkningsgrad och inte orkar driva.

Jag testade tre olika strömkablar i två olika eluttag. Har dessvärre inget PSU i reserv att testa med. Det enda jag kan göra är att testa med ett gammalt moderkort, så gammalt att det har DDR2. All form av felsökning och uteslutning är bra men är det värt besväret att byte av moderkort eller är solklart redan nu att det är PSU:s fel?

Där finns sex dioder för felkoder (två gröna, två orangea, två röda) men jag tror inte det hinner gå tillräckligt lång tid för att de ska ha någon relevans.

Även rengjort den med tryckluft.

Tanken är att jag ska se så det inte finns något kvar på gamla PATA-hårddiskar (som jag hittade när jag gick genom alla mina lådor) för att sen köra TrueNAS på den och ha den för backup vid behov. Inget som ska köras 24/7.

Vad tror ni är fel?

Av MrRunaway

Någon som vågar sig på en kvalificerad gissning vad det skulle kosta om man vill köpa den?

Av MrRunaway

Så fort frugans video är klar, då kapar jag teven och tittar på det här.

Ska bli intressant att höra vad det kostat.

Av MrRunaway

Precis den jag tänkte på. Juridska avdelningen på Apple håller krismöte. Stämma, inte stämma.

Om det inte tillkommit moms och tullavgifter samt att svenska kronan är svag, då hade jag defintivt varit intresserad av en för jag vill ha en liten Win 11-dator för mycket sällsynta behov jag har av Windows. Som inte går i virtuell dator då är bäst att tillägga.

Av MrRunaway

Färgval på loggan och design får mig att tänka på gamla Apple-datorer.

Av MrRunaway

En favorit är salami, räkor och rödlök.

Måste prova min hemgjorda kycklingkebab på min glutenfria pizza. Willys och Lidl har extrapris på hel kyckling den här veckan så vi har köpt sex stycken hela kycklingar. Tillagde tre i förrgår och ska tillaga de andra imorgon. Portionerar och fryser in det.

Med Lillesjös kebab- och tacosås är det här t.o.m. bättre än på pizzerian. Om man undantar att det tar två timmar. Recept och instruktioner finns på Youtube om någon är intresserad.

Av MrRunaway

Använder regelbundet ramdisk. Speciellt för datajämförelser. Väldigt smidigt och klart snabbare än mekaniska hårddiskar där jag har den mesta av ren lagring.

Det här vore sjukt häftigt att ha 64 GB ram med så snabba hastigheter.

Av MrRunaway

Välkomnar detta initativ. Sony Playstation Store behöver mer konkurrens för att pressa priserna på digitala kopior.

Du kan hitta spel till till riktigt bra priser om man bara inväntar kampanjerna.

Av MrRunaway

Frugan och jag har spelat alla Assassins Creed, Tomb Raider och Uncharted samt GTA Vice City, GTA IV, GTA V. Hon suckar lite när det gäller Watch Dogs men hon ställer upp på det. Jag led verkligen genom AC III. Lätt den sämsta i serien.

Omspel av Legion står på tur då jag köpt season pass i efterhandSen blir det något nytt som vi inte lirat innan. Vi tar oss an Far Cry 5 Gold edition (tror jag det var) som var på kampanj för ett par veckor sen.

Sen har jag funderat på en nostalgitripp i Red Alert. Minns än idag maktkänslan att gå till attack med 85 teslatanks. Jag stoppade motståndarnas attacker och byggde pansarvagn efter pansarvagn, innan jag gick till attack.