Inlägg

Inlägg som hejsann har skrivit i forumet
Av hejsann

OK så hemliga kravet var:
"Vik mer än 1 gång OM matrialet inte är telefon"... fasen. X)

Av hejsann
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Folk har bytt mobiltelefoner ofta främst för att utvecklingen har gått så otroligt fort. Om utvecklingen går trögare så kommer också behålla mobilerna längre. Och utvecklingen lär ju stagnera. För folk vill inte ha större mobiler än vad som får plats i fickan så de behöver ej bli större, skärmutnyttjande graden går emot att bli att hela skärmen täcks. Prestandan går emot att bli tillräckligt bra, detsamma tillräckligt lagringsutrymme. Visst kamerorna är inte de bästa, men det är svårt att få till grymma objektiv i en mobiltelefon. Så de lär inte utvecklas så snabbt

Det vi dock lär se en utveckling på är vikbara mobiler men de lär bara gå till en minoritet som blir försumbara. Undra vad dessa ej vikbara mobiler kommer kallas för om ett antal år, gubbtelefoner kanske? Jag tänker tillbaka till när jag år 1998 köpte min Nokia 6110 som hade spel, miniräknare, kalender och annat. Det var då vad folk kallade en smartphone för just då. Den personen som då hade kallat denna för dumbphone hade själv varit dumb.. Poängen är namnet på prylarna förändras.
*edit*
Det tog väl 12år innan vanligt folk kallade Nokia 6110 liknande för dumbphone och det dröjer nog längre innan dagens modeller kallas för gubbtelefoner.

Ja, får hoppas det planar ut snart.. och delar bör bli lika lätt att byta ut som på en bil. (eller lättare ;p), alltså inte som en "hoplimmad och udda-skruv av en dålig anledning" sak.

Kanske kommer utrullbart passé-ra vikbart OCH ovikbart. Tokgissar ovikbar telefon med alternativ sido-utrullning för browsing/video m.m. i 14x25cm vid behov. Telefonerna krymper och blir hanterbara och bekväma igen. Och vill man kan mini bli mini på riktigt.. typ 8cm hög.

Skrivet av _genki:

I dagsläget är telefonprestandan så pass bra att jag ser absolut ingen anledning att uppgradera, även efter flera år med samma telefon. Problemet är ju alltid den där förstörda skärm, urmjölkade batteriet och eller möjligtvis, den där ouppdaterada mjukvaran. På sätt och vis hade jag önskat att EU hade kunnat kravställa att mobiltelefoner måste erbjuda användaraccess till batteri, samt en utbytbarskärm som inte kräver lim, samt ett mjukvarukrav på minst 10år.

En annan idé är ju att slopa glaspanel helt och hållet och satsa på ett flexibelt material. Nintendo Switch's skärm är gjord av plast och klarar 10m höga fall utan att skärmen går sönder. Visst, plast är ju inte bra, men ifall det innebär färre förstörda skärmar så är det en kompromiss vi människor bör kunna ta. Därefter kan man applicera skyddsskärm mot repor. Gillar man glas? Skaffa en skyddsskärm i glas.

Min högst personliga åsikt är att glas inte alls hör hemma på handhållna enheter, och grunden att detta finns över huvutaget handlar främst om att begränsa livslängd på enheten. Det finns definitivt strategiska beslut bakom ett sådant val. På samma sätt som många företag planerar olika strategier för "planned obsolescence". iPhone var först ut med glasskärm, därefter ville ingen vara sämre. Det börjar dock komma tillbaka med foldables dock.

Fairphone ser trevlig ut, men man hade kunnat göra mer än så känner jag, ett steg i bra riktning. Men kan man minska skador på en enhet från första början är ännu mer vunnet.

Precis!

Sen får man hoppas de där glasbatterierna (solid state) av vänliga matrialen "sand o salt" kommer snart. (Och inte spricker ).

Av hejsann

Byta telefon efter 1-5 år som mainstream, och.. "Stödet upphör" (~4 år).. MÅSTE få ett slut.
(Denna telefon är åt rätt håll iallafall).

bs bs BS mobiler!

Av hejsann

Frågan är om det är snabbladdande som Goodenoughs mer naturvänliga "glass battery" ("li-ion 2.0"= sand-salt).

"in minutes rather than hours" "1,200 charge cycles" "−20 °C"
"energy density many times higher than current lithium-ion batteries"

Av hejsann

@UndaC
@sKRUVARN

Skrivet av Slashgibber:

Texturerna blev ju märkbart suddigare med både DLSS och DLAA jämfört med TAA. Kolla på tegelstenstexturen på marken närmast kameran.

DLSS mest suddig.. DLAA nästan som taa. (Om det nu är AA som påverkar det).

https://i.ibb.co/qsdvNCY/Untitled-1-copy.gif

Mest SYNLIGA skillnaden är annars trapporna som bara skimmrar i TAA.

Av hejsann
Av hejsann

Storbök (vanlig mobil) ELLER tjockt åbäke i fickan... hmm.
Tunn utvikbar helskärm typ nedan: (tills bättre lösning finns).

Bidrag:

https://i.ibb.co/cc06WRC/OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA.jpg

Av hejsann
Av hejsann

Uselt att MS tycker 5-kantigt duger som runt för win11. (bild 2 (även högerkanten på bild 3 lite).

https://i.ibb.co/WfjDzRF/asd.jpg

Av hejsann

Ja nära skjuter skynet ingen hare.

https://i.ibb.co/8DfyYv8/wer.jpg

Av hejsann

Inte bytt bort fina runda 7:an mot.. "monokroma", fyrkantiga, reklamiga 10.
Svårt å göra 10 tristare... 11 kan tillomed av misstag bli snyggare.

Av hejsann

Ställt ner min till 500 annars blir MB-coilwhinet för hörbart vid rörelse. (hörs lite ändå om man lyssnar nära-- men 250 ne..)

Av hejsann

Allt över 4500:- för ett 3070 ÄR rövarpris.

Köpte mitt asus dual 1070 8GB OC för 3990:-

blaj!

Av hejsann
Skrivet av UndaC:

Jag tänker att det inte är så himla längesen det var så man såg på MSAA. En temporär lösning, en approximation av vad man egentligen ville uppnå tills vi kunde få kraft nog att brassa på med SSAA.

Ah kör supersampling på genomskinliga iaff.
mfaa (multiframe) På| är ju trevligt ... dubblerar fast mycket billigare, men bara upptills man stannar vyn, en ny som löser det så skulle man sänka behovet.

Av hejsann
Skrivet av UndaC:

Tänker du på vanlig MSAA? Tänker att det är en ganska förlegad, begränsad och prestandaineffwktiv metod för att hantera kantutjämning.

Skulle inte ha höga förhoppningar på att det satsas nämnvärda resurser (i dubbel bemärkelse: både hårdvaruresurser och utvecklingsresurser) på att fortsätta i de hjulspåren.

Mm jag gillar ofakead råkraft. Man slipper poppande linjer och blur... och skynet
Fillraten går ju ändå alltid upp.. snart så.

Av hejsann

Jag hoppas bara DLSS inte fördröjer nVidias fillrate progression.
DLSS är likt F/TXAA osv bara kryckor för nVidia i väntan på 4xAA 4K (4080? 5080).

Av hejsann
Skrivet av Thursday:

Noterar att inget nämns om raytracing, men man ska väl räkna med att även Intel kommer halka efter rätt kraftigt på den fronten.

Intel’s chief architect Raja Koduri today announced that the company has

“added a fourth microarchitecture to the Xe family: Xe-HPG optimized for gaming, with many new graphics features including ray tracing support. We expect to ship this microarchitecture in 2021 and I can’t wait to get my hands on this GPU!”

Heja intel!
https://www.pcgamesn.com/intel/xe-hpg-ray-tracing

Av hejsann
Skrivet av Joppis:

A man walked into a Resizable BAR...

Finns säkert en browser-plugin som heter resizeable bar, sådär namn.

Gissar detta påhitt blir kortvarigt, ELLER antingen.. oanvänt eller en ovalbar anonym standardfunktion på korten.

Av hejsann
Skrivet av Gorian:

Vilket relief för Jonas att den fulländade drycken nu är ännu mer full! Win! 👏

Skrivet av twit:

Du vet att ordet relief finns i svenskan, men inte alls har samma betydelse som det har i engelskan?

Läste relief (konst) först. -_-

Lättnad.. bättre.

Av hejsann
Skrivet av CrazyDriver:

Jag har har ett svagt minne att jag har kört dessa diskar. Har även för mig att man var tvungen att parkera läshuvudet innan man tog ut disken, annars förstördes den.

Skrivet av Nioreh83:

Jag har haft en gammal xerox-dator när jag var yngre som använde 8". Köpte den på auktion för typ 100:- så den var uråldrig redan då såklart.

Skrivet av xxargs:

Jag hör till klubben - men hur många har hanterat hårdsektoriserad 5-1/4" disketter (hörde till en gammal CP/M-dator på mitt första jobb på 80-talets mitt) - det var inte direkt disketter man kunde beställa hem från Inmac kom jag ihåg - mycket udda fågel även för datorer innan PC-tiden...

[edit]4 iaff då.[/edit]

Själv undersökte jag bara 8" lite, tänkte att företaget var efter typ, när jag besökte IXSU på 80-talet.

Hard sectoring ser rätt osmart ut.
Hårdsektoriserad 8" tar priset.

https://www.retrocmp.de/fdd/8inch/hardsector_2.jpg