Inlägg

Inlägg som Stoffelundgren har skrivit i forumet
Av Stoffelundgren
Skrivet av TobiasStockholm:

Det räcker liksom inte med att aktivera Google ads för att det ska börja kosta, man måste aktivt skapa en ad kampanj. Som andra skrivit, det mest sannolika är att någon obehörig haft tillgång till din mail.

Jag håller med dig. Det är dock trist om någon obehörig har haft tillgång till min mail. Jag ska i alla fall luska vidare i det här.

Skrivet av giplet:

Kan även vara så att det är din password manager, om du har en sådan, som är hackad. Har börjat se mer och mer av det.

Nej, jag har ingen password manager. Men trist att sådana oftare blir hackade.

Av Stoffelundgren
Skrivet av boibo:

Finns en text nere i höger på gmail, där står det för mig: Senaste kontoaktivitet: för 14 timmar sedan
Nedanför finns en text "Information" där kan du se andra inloggningar, IP och Geo om det är tillgängligt.
Då kan du se om andra är inne på ditt konto, så länge som det inte är via din egen dator då.

Tusen tack. Ska kolla upp detta.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Leif-W:

Någon har tillgång till ditt gmail. Säkra den på något sätt.

Det kan tyvärr ha varit så, men sedan min upptckt har jag både bytt lösenord och aktiverat 2fa.

Skrivet av talonmas:

Och bestrid fakturan, inte bara fråga vad det är. Då kickar svenska lagar in och det måste redas ut innan du tvingas betala.

Tack för uppmaningen, det ska jag göra.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Gnyrk:

Hej.
Jag har råkat ut för precis samma händelse, men 1597,71 kr.
Jag har tagit bort mitt bankkort och lyckats avsluta kontot, jag har även kontaktat Google support, jag vänta nu på att bli kontaktad, blir lite orolig när du skriver att det gått så lång tid som 6 månader och du inte fått upprättelse!
Hur har det gått?

Hej
Tråkigt att du har råkat ut för samma sak.
Tyvärr har jag fortfarande inte fått någon upprättelse. Får se om jag gör ett nytt försök att kontakta Google.

Av Stoffelundgren
Skrivet av ELF:

Inte än, tyvärr.

Nja, jag hittade någon kontaktväg (minns inte exakt) på svenskspråkiga Google-Ads vid mina två försök att kontakta dem, men fick vid båda tillfällena ett autosvar att det kan ta mycket längre tid än vanligt att få svar p.g.a. covid-19. Jag har fortfarande inte fått någon återkoppling.
Dock ska jag prova igen via din länk. Det kanske är till en annan avdelning än vad jag eventuellt skickade till.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Kommenterande 2:

Blir OCR-numret fel kan det bli en massa strul, så man ska förstås försöka se till att numret blir rätt. Här är två domar från högsta domstolen.

NJA 2011 s. 739: Ett företag skulle betala in 182 882 kr till Skatteverket. Fel OCR-nummer ledde till att pengarna betalades in på ett annat företags skattekonto. En stor del av beloppet utmättes av Kronofogden för att betala det andra företagets skatteskuld och endast 52 486 kr återstod. Företaget som felaktigt fått pengarna insatta på sitt skattekonto befann sig vid tiden för skatteinbetalningen i rekonstruktion och förklarades senare i konkurs. Här var det Skatteverkets problem att OCR-numret var fel.

NJA 2016 s. 1074: En privatperson skulle betala in 115 000 kr till sitt skattekonto, men fel OCR-nummer ledde till att pengarna hamnade på en annan privatpersons skattekonto. Därefter utmättes pengarna av Kronofogden för att betala den andra privatpersonens skulder (ej skulder till Skatteverket utan till andra). Här var det privatpersonens problem att OCR-numret var fel.

Oj, det kan onekligen bli allvarliga följder av att mata in felaktiga OCR-nummer. Tack för detta informativa inlägg.

Av Stoffelundgren

Tack alla för era svar. Nu kommer jag inte engagera mig lika frekvent längre.

Skrivet av mrqaffe:

Det finns lagkrav på att erbjuda kvitto och säljaren behöver dem även för bokföringen, däremot kan du själv slippa papperskvitton på en del ställen och välja att få dem elektroniskt.

Detta känner jag till. Jag ställde frågan för att se om ni kunde finna en likhet mellan kvitton och bekräftelser på mottagna betalningar. Att välja att få kvitton elektroniskt är en bra grej, men dock är det fortfarande många av de butiker jag handlar i som inte erbjuder det.

Skrivet av mrqaffe:

Att skicka en verifikation på att du betalt och att betalningen mottagits kostar lite att utföra så om det inte blir ett krav på att det ska göras är det nog inget som alla kommer att införa för nån måste ju betala för det.

Det är i och för sig sant.

Skrivet av pv2b:

Det är inte det minsta störande, det är bara att det inte behövs, och det fungerar bra idag.

Fakturan är för övrigt att likställa med själva kvittot på att du gjort ett köp.

Okej. Det fungerar säkert bra för majoriteten av befolkningen, men det är märkligt om det inte finns en minoritet som råkar tycka att det inte fungerar för dem. Därav denna tråd.

Skrivet av Jeebentoft:

Som någon tidigare varit inne på så är OCR-nummer synkat med företagets faktureringssystem.
Du får därför en varning redan på banken om du skriver in fel OCR (om du inte skriver in "rätt" fel dvs, men den risken är enormt liten).

Konsumentskyddet som OCR-nummer de facto ger, kände jag inte till, men nu är ni några stycken som har lärt mig en del om det.

Skrivet av Jeebentoft:

Vidare så har du ju bekräftelsen på din bank redan när betalningen gått iväg. Du kan kolla belopp, bankgiro, datum och OCR i kvittensen som du kan skriva ut från din banksida. Den kan du jämföra med fakturan om du är orolig.

Skulle ett företag höra av sig och hävda att du inte betalt så använder du bara kvittensen för att bevisa din betalning, hävdar företaget att de fortfarande inte fått pengarna hittar de på

Det har du rätt i. Dock förutsätter detta att jag som kund faktiskt inte har råkat skrivit fel någonstans.

Av Stoffelundgren

Ska man sluta med kvitton också?

Förstår i ärlighetens namn inte vad som är så störande med en bekräftelse på en genomförd betalning. Det är ju bland annat det man får när man får kvitto på köp i butik. Eller så kan man sluta med kvitton också, för man orkar inte slänga de eller säga nej tack vid varje köp man gör.

Alternativt, om ni är så pigga på att få en påminnelseavgift på 60 kronor (för det är sååååå roligt att betala), vore det då inte bättre att få en alternativ information som faktiskt är GRATIS?

Skrivet av during:

Det din vän råkade utför är givetvis trist, och tror de flesta företag skulle hjälpa till med att ta bort påminnelserna om man hör av sig så länge det inte gått vidare till inkasso, det kan man hoppas iaf.

Men det är en avvikelse från hur majoriteten betalar sina räkningar, och det skulle förmodligen inte hjälpt om din vän inte ändrar betaldatumet till innan förfallodag, dvs inte använder de förtryckta inbetalningsavierna (lite av en gissning, har för mig att giro blanketter använder förfallodagen och inte betalar det som inkommer direkt, men det är så ovanligt att jag inte vet till 100%).
Och frågor som tillkommer, har han internetbank? Om ja ser han dragningarna online, bara att matcha med det han skickat. Om nej, hur ska han få bekräftelsen? Funderar på om det skulle fungera med SMS eller email, tänker dels på GDPR men också begränsningar i systemen. Ska det postas? Då har han samma risk som med att giroblanketterna på att det inte kommer fram eller inte kommer fram i tid för att göra något åt saken (och som minst kommer det definitivt kosta 10 kr/brev för någon).

Skulle allt med betalning och bokförings/fakturering system byggts från grunden idag hade det säkert varit en bra idé som alla hade haft, men det är svårt att lägga något som detta obligatoriskt i efterhand utan att det blir en massa special fall (och giroblanketter skulle ses som ett aprilskämt att bygga in i ett nytt system).

Många företag förstod min väns situation men enstaka företag vägrade att ta bort påminnelserna. Tror inte att något hann gå till inkasso i alla fall.

Nej, min vän har ingen internetbank och använder inte mobiltelefon överhuvudtaget. Däremot använder han sin dator till mycket och skulle i så fall ha kunnat få informationen via mail. Dock börjar jag förstå hur knepigt det verkar vara att överhuvudtaget göra det möjligt att få bekräftelser på betalningar (bortsett från Klarna, Qliro och en del andra företag).

I övrigt är jag med på ditt resonemang.

Skrivet av Dr.Mabuse:

Tekniskt kan individuella företag självklart skicka en bekräftelse men detta är säkerligen en miljö och kostnadsfråga så de som redovisar inbetalningar nöjer sig nog därför med att redovisa dessa via kundportal, t ex som trängselskatten.

Ett annat alternativ är betaltjänster som Klarna. Digitala fakturor som signeras betalas per automatik och ett mejl/notis bekräftar när transaktion är genomförd.

Så är det säkert. Jag vet att jag inte är insatt i vad som sker bakom kulisserna hos företag när det gäller fakturahantering.

Ja, digitala fakturor är superbra. Använder själv Klarna för många internetköp. Dock ser jag till att inte ta saker på avbetalning/delbetalning.

Nu kom jag på en idé, eller om det redan är möjligt idag. Tänk om det på ett smidigt sätt gick att importera fakturor som skickas via e-post, till Klarna, för att sedan få en bekräftelse via Klarna (precis som det är idag med Klarnas egna fakturor).

Skrivet av lappen81:

Gör jag fel får jag en påminnelse annars blir det mitt ansvar att följa upp och klarera varenda bekräftelse det tänker jag inte göra. Går det att lösa på ett smart sätt att det flaggas när man gör fel är det en annan femma

Sant. Dock avskyr jag att få påminnelseavgifter för en liten miss eller strul, därav min önskan. Sedan var jag nog otydlig i min trådstart. Detta skulle självklart vara valbart och inget tvång, men dock obligatoriskt för företag att skicka bekräeftelser till de som har valt att få dem.

Skrivet av pv2b:

Detta känns som ett löst problem? Jag har E-faktura för nästan alla mina fakturor. Det är bara en faktura som inte går via E-faktura, det är min faktura för Komplett Bank kreditkort. Där får jag mata in manuellt genom att copy-pasta ett OCR-nummer en gång i månaden. Lite småbökigt, men jag väljer att leva med det eftersom det är väldigt bra bonus på det kortet.

Om det är med E-faktura så går det bara att bli fel på fyra sätt:

1. Det är fel på e-fakturan som skickades med fel betaluppgifter. (Detta har aldrig hänt mig.)
2. Du har missat att gå in på banken och godkänna e-fakturan.
3. Det fanns inte pengar på banken vid dragningstillfället.
4. Något slags fel hos banken hos avsändare eller mottagare. (Detta har aldrig hänt mig, heller.)

Det är bara 2 och 3 som du själv kan påverka, och det är inte direkt svårt att göra rätt.

Så beställ E-faktura till alla tjänsterna du har. OBS E-faktura är INTE samma sak som faktura per e-post. E-fakturan kommer in direkt i banken. Du kan anmäla direkt i din internetbank om du vill ha e-fakturor i fortsättningen, för varje betalningsmottagare, givet att betalningsmottagaren stödjer det.

I värsta fall så åker du på en påminnelseavgift på 60 kr. Inte hela världen om du gjort fel. (Eller ja, Transportstyrelsen kan ta ut typ 500 kr i påminnelseavgift för trängelskatt men det är ett specialfall.)

Jag har också e-faktura på sånt som är återkommande. På dessa har jag aldrig haft några problem. Jag har aldrig råkat glömma bort att godkänna en e-faktura eller saknat pengar på kontot vid dragningstillfället.
Dock får jag lite då och då enstaka fakturor från företag som inte erbjuder e-faktura, och några av dem har jag till och med fått i pappersform.

Att du har ett kort som ger bonus, då kan det förstås vara värt att manuellt mata in OCR-nummer etc. med copy-pasta. Det är i alla fall smidigare än att skriva in det helt och hållet manuellt.

Oj, att Transportstyrelsen kan ta ut 500 kr i påminnelseavgift för trängelskatt låter ju galet i min värld. Hade ingen aning om detta.

Av Stoffelundgren
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det finns många problem med dagens arbetsmarknad. En stor del av problemen hör ihop med vårt sociala skyddsnät. Folk måste vara aktiva arbetssökande, att söka mängder med jobb i månaden är något arbetsförmedlingen och akassan gillar. Att däremot söka vettiga jobb är inte lika viktigt. Företag blir då spammade med folk som söker jobb som de aldrig någonsin tror att de kommer få. Att bara lägga till några års erfarenhet som krav blir ett väldigt effektivt spamfilter.
Någon vettig lösning på detta problem vet jag inte, kanske är det bäst som det är?

Nå företag vill ha personer med olika kompetenser. En liknelse: Säg att man är ute efter en begagnad server typ dual 20 core Xeon med 512GB ram, ja då är det bra i annonsen förtydliga att det är detta man vill ha. De som sitter på en gammal core duo med 2GB ram och vill bli av med, ja det är inte ens problem. På samma sätt som att ett företag som vill ha en senior, inte behöver fundera på hur juniorer ska få jobb.

Hur staten ska få ungdomar och nyexade att få jobb så har de väldigt många olika metoder och de fungerar väl hyfsat bra i alla fall nu i högkonjunktur? De flesta långtidsarbetslösa tillhör väl grupperna som har låg utbildning, har olika sjukliga besvär eller börjar närma sig pensionsåldern. Man kan diskutera hur man ska få dessa i arbete, men det är statens problem inte företag.

*edit*
Säljare på telebolag tillhör de allra första instegsjobben. Nästan alla som räknas som arbetsför kan söka ett sådant jobb, de lägger då till något år för att begränsa sökandet lite. De som inte vågar söka ändå, ja...

Tack för dina reflektioner. Det var dock i första hand företagens krav i sina annonser jag funderar på. Men att det finns problem med dagens arbetsmarknad, känner jag också till.

Av Stoffelundgren
Skrivet av OSkar000:

När jag sökt jobb senaste gångerna så har jag sett många annonser som varit mer eller mindre tveksamt skrivna. Det känns som det är mycket klipp-och-klistra från olika håll bara för att få ut något snabbt som attan.

Standardkravet brukar ju vara max 25 år gammal, 10 års erfarenhet i yrket, 6 år på högskolan och gärna en hel del livserfarenhet

Sen är det inget som hindrar att man söker ändå om jobbet ser intressant ut. Annonserna är ofta en önskelista men det är sällan arbetsgivarna kan få precis allting som står på den.

Okej, på så vis! Då kan jag tycka att företagen bör lägga mer tid på att utforma bättre/vettigare annonser.

Max 25 år gammal, 10 års erfarenhet i yrket, 6 år på högskolan och gärna en hel del livserfarenhet. Hahaha. Då måste personen ha börjat högskolan som 9-åring,och livserfarenheten är från när personen var ett spädbarn.

Av Stoffelundgren
Skrivet av fresh_java:

Uppdatering:

Jag fick tillbaks grafikkortet från verkstaden 20/10. Trodde att de skulle satt på en ny skyddsplåt men de har bara tagit en tång och böjt metallen samt repat den. Hade jag velat ha den standarden på lagning hade jag kunnat göra det själv och spara in typ två veckor. Kortet passar i alla fall och jag verkar kunna spela igen.

Förmodligen var det mitt numera utbytta nätaggregat som hade orsakat problem, så summan av kardemumman är att det här är en helt och hållet meningslös historia som sträcker sig över lite mer än tre månader. Det jag lärt mig är att jag värderar en OK kundservice, vilket Netonnet bevisat för mig att de inte lever upp till.

Jag ska fundera på om jag orkar skriva ett ärende till ARN för att se om jag kan ha rätt till skadestånd för det enorma dröjsmålet, men just nu har jag några månaders gaming att ta igen så det får vänta!

Tack till alla som bidragit med tips och tankar i tråden!

Så skönt att du har fått tillbaka grafikkortet och kan spela igen i alla fall. Dock trist med allt strul och hur kortet har behandlats av verkstaden.

Håller tummarna på att du får igenom det hos ARN, om du väljer att ta ärendet med dem.

Varsågod. Självklart vill både jag och andra medlemmar bidra med tips och hjälp!

Av Stoffelundgren
Skrivet av Ricerunner:

Lärlingslinjer finns det på gymnasiet, har för mig att det är en vecka plugg och två veckor på praktikplats för att därefter repeteras.
Det är ett sätt för gymnasieungdomar att få in en fot i företagen, och jag antar att det går att hänvisa till att det också är erfarenhet om de söker sig någon annanstans.

Problemet för företag att träna upp ny personal är att det kräver resurser i form av arbetstid från existerande personal.

Det där med lärlingslinjer på gymnasiet så att gymnasieungdomar for in en fot i företagen, tycker jag är väldigt bra.

Skrivet av anon334363:

Fast bara för att en annons kräver erfarenhet betyder det inte att alla kräver det. Så moment-22 argumentet går inte helt hem där tycker jag!

Dessutom, man kan söka utan erfarenhet ändå, och ändå ha vissa chanser (beroende på vad man har att komma med). För mig har nog majoriteten av arbeten jag sökt krävt erfarenhet, inkl. dom jag sökt när jag saknade erfarenhet helt i yrket. Det är sällan ett större problem än man gör det själv.

Är det dessutom ett sälj-jobb så är det ju ett ypperligt tillfälle att demonstrera dina säljkunskaper; Sälj in dig själv trots att du saknar erfarenhet och du får nog jobbet ändå

Så kan det säkert vara.

Nu hittar inte jag annonsen, men så som jag minns den tolkade jag att det (i princip) var ett krav, men jag kan ju minnas fel. Det var några år sedan, men då jag diskuterade arbetsliv och yrkeserfarenhet med en vän häromdagen blev jag påmind, varvid jag startade denna tråd.

Skrivet av Exxovion:

Jag har faktiskt inte sett någon platsannons där det står att erfarenhet är ett krav.

Däremot så är körkort, eller en viss typ av utbildning ett krav.

Okej. Alternativt är det en tolkningsfråga, då vissa tolkar informationen som ett krav, medan andra tolkar det som en rekommendation och vem som helst ändå kan söka tjänsten.

Att körkort och en viss typ av utbildning är ett krav, tycker jag däremot är rimligt.

Skrivet av firstofmay:

Det du beskriver är ju typ samma sak som ett traineeprogram vilket också löser problematiken du tar upp då det oftast leder till en anställning där erfarenhet fås.

Absolut. Dock var informationen/kravet på erfarenhet i annonsen en grej, medan det här med lärling/traineeprogram var en idé som inte nämndes (och jag tror inte att företaget hade tänkt så heller).

Skrivet av Rouge of Darkness:

skulle säga att det som står i sökannonsen ska tas med ett par matskedar salt.

personligen sokte jag 3 olika tjänster på företaget jag nu jobbar där jag delvis hade lite erfarenhet till arbetet men fick intervju för den 4e annonsen som jag inte äns hade sökt till och blev svetsare med referensen att en å annan måsskit på nån gammal volvo har det väl blivit när de frågade om jag var intresserad av att gå på intervju för det och om jag viste hur man svetsade.

(inte för att kraven var speciellt höga då det jag kallar måsskitar är rena konstverket i förhållande till hur en dels svetsar ser ut från folk som jobbat där i 10+ år med samma jobb.)

tror de nog var mer intresserad av min erfarenhet av ABB´s S3, S4 IRC5 robotstyrsystem dock och robotsvetsning som jag hade erfarenhet med minus robotsvetsning sen man var typ 15 år via sommarjobb från år 2000 fram till 2004 och sen jobbat med tills jag bytte karriär 2016ish

men ändå var inget som jag faktiskt jobbade med typ första 3 åren mer än som vanlig dödlig manuell svetsoperatör i fabrik.

Tack, det här gav mig en ny insikt när det gäller jobbansökningar /ur positiv synvinkel). Härligt att det gick så bra för dig att få jobb.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Beginner:

Tack.

Förstått nu att jag borde sluta be om ursäkt att jag stör men som de säger, "old habbits die hard".

Skulle någon i butik morsa på mig skulle jag morsa tillbaks oavsett ögonkontakt eller ej. Tycker folk, kunder, lever i sina egna "bubblor" i affärer. Som om de är ensamma i butiken och alla andra är statister som är i vägen.

Har märkt att ordinarie personal spelar i "eget lag" gentemot resursteamen.

Varsågod!

Ja, det tycker jag. Men samtidigt förstår jag att du känner så. Jag var likadan innan jag själv började jobba i butik.

Bra inställning. Även om jag efter avslutat arbetspass går in som kund i butiken och någon morsar på mig så skulle jag morsa tillbaka även utan ögonkontakt. Men som du säger så är folk i sina bubblor. Det sker inte bara i butiker, utan lite överallt.

Ja tyvärr ser det ut så. Jag tror att ordinarie personal märker att vi i sådana här resursteam ofta är lite annorlunda till följd av våra diagnoser. Medan vissa kör sitt eget race och exkluderar oss, är andra övertydliga, lite som om vi vore nyinflyttade till Sverige och inte förstår språket, troligtvis för att de vill att vi ska känna att de bryr sig om oss.

Av Stoffelundgren

Kravet på ett x antal års erfarenhet utesluter nyutbildade till att söka jobb.

Tjena mors!

Efter att ha läst en jobbannons där Tele2 (?) sökte säljare, och det stod att den sökande skulle ha ett x antal års erfarenhet av försäljning, fick jag denna fundering.

- Ett företag kräver att den arbetssökande ska ha minst x antal års erfarenhet inom det specifika yrket,
- För att få denna yrkeserfarenhet måste man redan ha fått ett jobb som man har varit på ett tag.
- Men man kan inte få ett jobb eftersom man saknar denna yrkeserfarenhet.
Hur går detta ihop? Och var ska man börja för att få in en fot i branschen?

Detta blir ett moment 22, som i synnerhet drabbar nyutbildade, unga och oerfarna, som inte kan få några jobb.

En lösning kan vara att starta lärlingslinjer, där den nyutbildade eller oerfarne får erfarenhet genom att handledas eller arbeta med stöd av övrig personal eller chef under en tid, så denne har samma chans till att få nytt jobb som de mer erfarna.

Hur tycker ni andra här på SweC om detta? Eller har ni andra idéer?

PS: Jag själv är inte arbetssökande, utan jag ställer frågan mer allmänt. DS.

Allt gott //Stoffelundgren

Av Stoffelundgren
Skrivet av lappen81:

Nej tack ytterligare saker att följa upp som inte kommer att tittas på i alla fall, jag har betalat det får räcka
Såvidare man inte gör det på ett smart sätt / delvis man får en varning i internetbanken vill inte sitta och gräva i massa digitala kvitton

Vet man att man alltid gör rätt och dessutom inte orkar med en massa kvitton och liknande, förstår jag det givetvis.

Det här med att få bekräftelser skulle då vara valfritt, och man som kund skulle själv behöva aktivera detta.

Skrivet av anon134512:

Det är tekniskt möjligt. Comviq gör så. Man får ett SMS om att betalningen är mottagen efter någon dag oavsett om man betalt med OCR eller kontokort.

Däremot om nu ett företag inte erbjuder tjänsten, så är det nog lönlöst att få dem att börja det lär vara rätt lågprioriterat. Dessutom känns det faktiskt rätt onödigt. Hur ofta skriver man in fel OCR eller likande liksom? Dessutom brukar kundreskontra på företag matcha fakturor om OCR inte stämmer ändå.

Den servicen tycker jag är bra. När jag hade Tre för en massa år sedan gjorde de också så. På Mina sidor hos både Telia och Tele2 kan man också se att fakturorna är betalda.

Okej, du har en poäng. De flesta skriver nog sällan in fel OCR-nummer, men jag tänker på minoriteten som av olika anledningar tenderar i att skriva/göra fel.

Av Stoffelundgren

Oj vilken respons. Tack för era intressanta svar så här långt!

Skrivet av infigo:

Kan tycka att vid efaktura så borde man kunna få bekräftelse i banken att den är korrekt mottagen.
Samma sak vid faktura på Kivra.
Vet inte om det är del av ancient bank teknik det inte går men det är ju ändå 2021.

Jag håller med.

Skrivet av talonmas:

OCR har ju checksiffra. Så du måste skriva minst två tecken fel och lyckas matcha rätt checksiffra. Lär ju ske en gång per livstid max... Och nu fotar jag de få pappersfakturor jag får så OCR läses per automatik. Men mest har jag efaktura.

Att OCR-nummer har checksiffra visste jag inte, men helt klart logiskt nu när du nämnder det.
Även jag har det mesta på e-faktura, men med vissa företag går det inte.

Skrivet av talonmas:

Känns som ett problem som inte behöver lösas imo.
Men lycka till att få alla banker att samarbeta med något liknande (för det är ju de som skickar pengar till mottagaren, inte du. Så de behöver din integrationslösning. Och om du betalar mottagaren direkt så gör man ju det på en kund sida med kort )

Okej, då är det bara att strunta i det för att det annars blir för omständligt.

Skrivet av Alphahanne:

Detta är väl ingen skillnad mot hur det alltid varit?

Folk är lite bortskämda idag kan jag tycka. Har själv e-faktura på allt löpande. När jag får något tillfälligt så får jag vackert manuellt skriva in allt, precis som jag gjorde för 30 år sedan på papper, och sedan korrekturläsa för att försäkra mig att alla uppgifter blev korrekta.

Fick inga bekräftelser på den tiden och får inga idag. Den bekräftelse jag får är att jag kan i min kontohistorik se att räkningen blivit betald och att den inte studsat tillbaka, något sådant fick jag inte förr.

Hur många räkningar varje månad får du som du måste mata in manuellt? Gissningsvis är det inte särskilt många och det tar på sin höjd ett par minuter.

Nej visserligen inte, men tjänster kan ju alltid utvecklas.

För mig handlar det om trygghet i att jag som kund får bekräftelse på att jag garanterat har gjort rätt gentemot företaget, och har ingenting med bortskämdhet att göra. Kontohistoriken är såklart en bra grej, men där ser jag inte om jag t.ex. har råkat ange felaktigt belopp eller OCR-nummer.

Att skriva in allt manuellt på ett par räkningar i månaden och korrekturläsa osv. har jag således inga problem med. Men min diagnos gör att det tar mycket längre tid för mig än ett par minuter. Då vill jag ju veta att jag har gjort rätt.

Man kan jämföra det med att handla i en butik och fråga varför man ska få kvitto på ett köp? Man kan ju lika gärna kontrollera priset på produkten innan man betalar och sedan förlita sig på att man har betalat rätt belopp.

Skrivet av Dr.Mabuse:

Nej, det är inte tekniskt eller juridisk möjligt. Banken kan omöjligt veta vilket belopp du ska betala (finns så många olika avtal, delbetalning, kredit et c) och andra banker kan/får inte titta in andras i konton p g a banksekretess.

Den bekräftelse som finns är i ditt kontoutdrag. Du får helt enkelt dubbelkolla belopp och mottagare själv.

Jag förstår.

Har dock tidigare tänkt följande:
Kan ett företag skicka hem en faktura. Då kan ju samma företag lika enkelt skicka hem en bekräftelse.
Eller om man vänder på det. Om de inte kan skicka en bekräftelse, hur kan de då skicka en faktura?

Skrivet av FX9:

OCR innehåller en checksumma så det ska vara högst osannolikt att du skriver fel där.

oops, redan nämnt

Tack, nu har jag lärt mig något nytt.

Skrivet av talonmas:

Du vet att i stort sett samtliga bankappar har en kameraknapp så visar du bara fakturan för telefonen och Bam, alla finns inmatat per automatik? Sen bara dubbelkolla sista siffrorna i OCR, betalaren verifierar man ju i Swish och beloppet är ett måste att kolla. Den punkt som tekniskt lätt blir fel.

Dags att släppa dåtiden

Jag tycker också att detta är väldigt smidig.

Skrivet av tcntad:

Klart det är möjligt, Comviq gör det varje gång jag betalar...

Du har väl gett dina uppgifter till div. företag som du ska betala varje månad? isf lär det var enkelt för dem att meddela dig.

Så är det naturligtvis. Har själv det på Tele2.

Dock får jag enstaka fakturor från olika företag, och då är det vanligt att de inte har denna service.

Skrivet av during:

Rant: en högst personlig åsikt; Är det så svårt att kräva att lite ansvar ska ligga på personen att de betalar korrekt belopp till rätt mottagare? OCR har massor av hjälpmedel om man vill ha det, skanning med kamera, autogiro finns för de flesta återkommande betalningarna, e-faktura som matar in all info åt dig och kontrollsiffror som säger ifrån om de blivit fel.

Om även om allt ovan går fel är det lagstadgat att du som privatperson som mest får en avgift på 60 kr om du gör fel och får en påminnelse, och missar man den så är det när det börjar kosta på riktigt med inkasso och kronofogden.

Om allt ovan inte räcker behöver man nog en godman som tar hand om det åt en (och inget fel i det, behöver man hjälp ska man få hjälp), eller så är man en person som på något sätt blivit så vuxen att de har räkningar men fortfarande förväntar sig att att mamma kommer och hjälper att torka efter toalettbesök.

Rant over.

Jag instämmer i det stora hela.

Dock är det bland annat för att slippa påminnelseavgifter som jag önskar möjligheten till bekräftelse på att företaget har mottagit min betalning.

Eller som det blev för en vän till mig som alltid är noga med att betala sina räkningar i tid, men använder postgirot då han inte känner sig trygg med internetbetalningar. Trots sin noggrannhet, damp det plötsligt ned en drös med påminnelser i brevlådan, vilket visade sig bero på att betalningarna aldrig kom fram i tid till följd av problem med postgången. Hade ett bekräftelsesystem funnits så hade han förstått redan innan fakturornas förfallodag att räkningarna aldrig hade kommit fram, och han hade haft möjlighet att försöka lösa det.

Skrivet av mrqaffe:

Definit möjligt och finns i en del ekonomisystem, men bankerna kan ju inte göra det utan det är betalningsmottagarens system som behöver stödja det, när de verifierat att pengarna kommit in på rätt ställe så skickar de en bekräftelse.
En bekräftelse på att banken skickat pengar är inte samma sak som en bekräftelse på att de kommit till rätt ställe hos betalningsmottagaren, det kan vara rätt bökigt att spåra pengar och fakturor när folk skickar dem fel eller klumpar ihop summor.
Har jobbat med sånt och det kan verkligen vara "pussligt" att reda ut en del saker som händer i verkligheten, e fakturor är ju bra men det är ju ännu inte olagligt att inte använda andra metoder där det inte alltid är så tydligt vad som hänt mer än att pengar har flyttats runt men man vet inte varför.

Intressant och för mig lärorik information..

Jag ska vid tillfälle kika på videoklippen som du länkade till.

Skrivet av Tiamat:

Har raderat ett citat som var ihopsnickrat! Citera gärna men håll er till citatet, tack

Mvh

Tiamat / Moderator

Mycket bra av er moderatorer att ni rensar bort sånt här, och ser till att vi medlemmar håller en god ton.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Beginner:

Bara måste få fråga. Jag har en tendens att ofta inte hitta det jag söker efter. Hatar att störa personal som jobbar med att plocka upp varor. Speciellt då de precis kommit tillbaks till varuupplockning efter att ha hjälpt en annan kund.

Ber alltid om ursäkt och påpekar att jag skäms som stör.

Hur är det? Förstår att det är olika person till person men.............

Jag har insatsen Daglig verksamhet enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, och har en del av min sysselsättning i ett "Resursteam" som hjälper till med varuplock och frontning i en ICA Maxi-butik.
Jag blir bara glad när kunder frågar mig efter något, och tycker det är viktigt att kunna ge bra service och ha ett bra bemötande. Vissa kunder blir också väldigt glada av att jag tar mig tid att hjälpa dem. För några månader sedan sa en kund att "du får en tiopoängare för ditt trevliga bemötande och service", vilket jag blev väldigt glad över.

Då jag p.g.a. en autistisk diagnos har problem med ögonkontakt, och har märkt att kunder inte förstår att jag morsar på dem när jag säger "hej", så har jag tyvärr slutat heja till kunder jag går förbi. Men om en kund pratar med mig, är jag alltid trevlig tillbaka.

Lite OT: En lite trist sak är att många ur den ordinarie personalen är trevligare mot kunder än mot sina kollegor, i synnerhet oss i det här resursteamet. Det blir liksom vi med dem, men allt annat med jobbet gör att jag ändå trivs väldigt bra.

Du ska absolut inte känna att du stör. Det ingår i personalens jobb.

Av Stoffelundgren
Skrivet av giplet:

Jag kan inte förstå hur man ovetandes råkar starta ett Google Ads-konto. Google Ads är ju en egen site och du behöver både logga in och godkänna villkor. Jag startade nyligen ett Google Cloud konto och fick även göra en betalning på 0kr när jag kopplade mitt betalkort till tjänsten. Allt detta har du gått igenom.

Ursäkta sent svar, jag missade ditt inlägg.

Jag förstår inte det själv heller. Har aldrig varit i närheten av något som har med Google Ads att göra, tills jag plötsligt fick mejlet från Google Payments med rubriken ”Ditt faktureringsdokument är klart”. En tanke som slog mig nu, även om den är långsökt, är att jag antingen var trött eller stressad och råkade klickat i ett alternativ via någon reklam från Google, men återigen ingenting som jag har något minne utav.
Att jag kopplade mitt idag inaktuella bankkort, vilket jag gjorde flera år innan resan med Google Ads, var i syfte att betala köp av appar i Google Play.

Skrivet av giplet:

Om det verkligen är så att du inte har någon aning om hur detta har skett så tror jag att du har större problem än så. Du fick tidigt tips om att slå på två-faktors verifiering och byta lösenord. Dags att ta tag i det.

Både före och efter det här med Google Ads, har jag inte haft några som helst problem med vare sig misstänkt aktivitet eller olovlig användning. Dessutom aktiverade jag två-faktors verifiering och bytte lösenord för några månader sedan.

Av Stoffelundgren
Skrivet av mrqaffe:

Apple gjorde jobbet men försäkringsbolaget betalade dem.

Ah, tack!

Av Stoffelundgren

Önskemål att kräva obligatorisk bekräftelse på genomförd betalning av vanliga fakturor?

Hejsan gott folk!

Jag har funderat på om det skulle vara tekniskt möjligt för företag som sköter fakturering att skicka obligatoriska bekräftelser på genomförda betalningar, så jag som kund vet att pengarna har nått fram.

Scenario:
När jag får en faktura via e-post eller brev och måste knappa in alla uppgifter manuellt, vet jag faktiskt inte om pengarna verkligen när fram till mottagaren. Jag kan ju oavsiktligt ha råkat skriva in felaktigt belopp eller OCR-nummer, i synnerhet när de är så extremt långa.

Visserligen hör företaget av sig om jag har betalat in ett felaktigt belopp eller inte betalat i tid, men vad som sker om jag har råkat ange fel OCR-nummer, vet jag inte. Eller så skickar de påminnelseavgifter för att de tror att jag inte har betalat i och med att de inte har mottagit betalning för en faktura med det korrekta OCR-numret.
Men så länge jag inte får någon påminnelse antar jag att jag har angett korrekta betaluppgifter, men jag brukar ändå vara nervös när jag gör betalningar, i synnerhet till mottagare som jag aldrig har betalat till förut.

Då går det desto smidigare när jag använder både Klarna och Qliro som meddelar mig när de har mottagit mina betalningar. Likaså kan man på ”Mina sidor” hos flera företag (till exempel Telia och Tele2) se status för fakturor. Och på e-fakturor är alla uppgifter redan automatiskt ifyllda (även om de går att ändra) så risken att en uppgift är felaktig är obefintlig.

Lösning:
Vid betalning av fakturor skulle man exempelvis kunna ange kontaktuppgifter (t.ex. en e-postadress) direkt på fakturan, så att man blir meddelad när mottagaren har mottagit betalning. Eller att mottagaren/företaget har som rutin att skicka en bekräftelse på mottagen betalning till kundens bank, som i sin tur kan meddela kunden.

Eller kommer ni på ytterligare sätt för företag att kunna erbjuda kunder bekräftelse på erlagt betalning?
Och finns det fler än jag som har tänkt på detta?

Allt gott från Stoffelundgren